Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mennyire kell beleavatkozni a...

Mennyire kell beleavatkozni a sulis konfliktusokba?

Figyelt kérdés

Ha belegondolok, olyan 8. osztályig tök jó emlékeim vannak,kifejezetten szépek. Pedig emlékszem,voltak bőven konfliktusok és "rossz" viselkedés: verekedtünk, minden füvet-virágot megettünk az iskolaudvaron, cibáltuk egymást, megcsókolt egy fiú,akit nem akartam,firkáltuk a falat, dobáltuk egymást...csupa olyan dolog,ami ha ma megtörténne az elsős lányommal, nem is tudom,mit csinálnék....szóval most elsős a lányom, és hasonlóak történnek vele. Szóljak,ne szóljak,a szülőknek szóljak,a tanárnak? Emlékszem,az én szüleim 2x-3x szóltak,akkor mindig összekaptak tanárokkal,gyerekekkel,semmi nem lett jobb,nekem volt ciki.

De én nem bírom elviselni,hogy bántják a gyerekemet. És ő nem bánt senkit.

2023. okt. 17. 21:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
82%

Én csak akkor szóltam, mikor megfenyegették elsőben, illetve itthon is zaklatták telefonon. covid idején mindenkinek lett online elérhetősége, ugye laptopon tanultak. Gyermekem anno még az én fb profilommal lépett be, így nekem jöttek az üzenetek. Valamint, mikor kezdtek annyira sűrűsödni a " piszkálódások" hogy telefonáltak, hogy beteg lett. Persze a doki kiírása után egyből meggyógyult. Azért is volt fura, mert addig imádott járni.

9-es! Milyen suliba? Nálunk az egyik legjobb suli, ahová jár, igaz, nagyon nehéz is. Mégis, első osztály első tanítási napján 4 osztálytársa landolt az igazgató előtt. Jelenleg 6-osok, az egyik gyerkőc most jött vissza, de máris jelezték, még 1 húzás és repülni fog.. Igen, első osztályban. Pakolták egymás fejére a szemetes tetejét, dobálták a másik holmiját, megtaposták az új ruhájukat, lányomnak elvették a tolltartóját, kulacsát, de ezeket megoldotta. Akkor kellett közbelépni, mikor egy társa megfenyegette, hogy átdobja a korláton, és a lányom beijedt ( emeleten volt a termük). Volt, mikor hívtak, hogy az osztálytársa úgy fejbe vágta az ajtóval, hogy nem csak az élébe verte a fejét, de a lendülettől hátul is beverte az ajtófélfába. ELSŐBEN.. Pedig direkt nem a körzetesbe írattuk, mert az SOKKAL rosszabb ( ismerős gyerekek járnak oda, szoktak mesélni)

4-es, sajnos igen. És évről évre rosszabb lesz. Tapasztalat. Emlékszem, mi milyenek voltunk. 4 évvel fiatalabb tesómnak ugyanaz volt a tanítója, mint nekem, hát mesélte, mennyivel rosszabbak voltak, mint mi. Most a lányom generációjánál látom, illetve a volt tanítónője mesélte negyedikben, már várja a nyugdíjat. Ő mondta, hogy a 4 évvel fiatalabb gyerekek ezerszer rosszabbak, mint a lányomék voltak. Pedig ők sem angyalok...

2023. okt. 17. 23:54
 12/19 anonim ***** válasza:
79%
11es egy normális iskola ahova nem a legalja jár.
2023. okt. 17. 23:56
 13/19 anonim ***** válasza:
69%

11-es, ti valami borsodi vagy szabolcsi szegregátumban éltek?

Kb. ott tudnék hasonlókat elképzelni.

Fiam negyedikes, lányom elsős és soha ehhez fogható nem történt velük iskolában. Olyan, hogy megtaposták a másik ruháját (szándékosan) vagy elvették valamilyen holmiját, soha elő nem fordult. Sőt, itt kiközösítés sincs, erre külön ügyelnek a tanárok.

2023. okt. 18. 00:05
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

11-es vagyok.

Dunántúli megye, kisváros, kéttannyelvűs suli ( az osztálya vegyes, tehát fele nyelvi tagozatos, másik fele sima). A körzetis még rosszabb lett volna, ott tényleg sokkal több a zűrös gyerek ( bár már onnan is hoztak át hozzánk sajnos), direkt nem oda írattuk, hanem nyelvi tagozatosba.

Utolsó, olyan, hogy elveszik egymás cuccát, már az én gyerekkoromban is volt. Sőt, olyan is előfordult, hogy egyik osztálytársam szórakozásból kidobta a másik srác felszerelését az ablakon, így óra közepére ért vissza.

Visszatérve a jelenbe: a körzetisben hallottam ilyenről, mint az én gyerekkoromban, illetve olyanról is, hogy szándékosan összefirkálta a másik tankönyvét, vázlatfüzetét,stb

2023. okt. 18. 00:50
 15/19 A kérdező kommentje:
Amúgy látszik az üngyüm-büngyüm "kötődő nevelés" hozadéka. A gyerekek (különösen a fiúk) KIZÁRÓLAG az anyjuk jelenlétében normálisak. Az iskolában meg kijön minden frusztráció,amit az eredményez,hogy az anyjuk seggébe varrva éltek 6 évig.
2023. okt. 18. 08:00
 16/19 anonim ***** válasza:

A mijénk is ilyen, több sulit jártunk meg, egyben dolgozok, egyedül az nem ilyen, illetve nem mindegyik osztàly..

A gyerekem osztályában a szülők idióták, semmit sem tudnak arról mi van bent(én igen, az enyém napi szinten fél órát mesél), 3.ban jöttek rá hogy nem kapnak a gyerekek kést az ebédlőben pl, annyira nincsenek képben semmivel és azt hiszik nem vészes az osztály, mikor szex, erőszak napi szintű, a tanárok pedig közönségesek és durvák, megszégyenítőek. Nyilván a gyerekek jórésze problémás, de erről is csak azért tudok, mert az enyém megjegyzi ki jár fejlesztésre(13 gyerek). Sima körzetes közepes általános iskola, szülőin sosem beszélnek ilyenről, egyszer volt csak balhé, mert több gyerek kipécézett egyet aki megverte őket, csak hát az erősebb volt, mint ami őt érte. A többi suliban szintén, a gyerekek nagyrésze fel se fogja, meg se jegyzi, el se meri mondani, miben vannak naponta. Amiket én látok is felesleges lenne elmondani, most mit kezdjen azzal anyuka, hogy az egyik lecigányozta a másikat, az egyik meglökte a másikat, a harmadik negyedik kicsente az ötödik rajzát és ráfirkáltak, vagy hogy gúnydalon dolgoznak, vagy hogy lerajzoljàk hogyan bántanák vagy rondítják el, akit utálnak..

Se eleje se vége a konfliktusoknak, és mivel mindhárom sulink mellett ovi is volt, tudom, hogy oviban is ez ment, csak ott még nem fogtáj fel annyira a gyerekek, gyakran magukra sem vették mert nem érezték a súlyát..

Az oktatás halott ebben az országban, még ebben a “versenyistállóban” is, ahol dolgozom, a gyerekek összetétele, a szülők hozzáállása, a tanárok hozzáállása.. kegyetlen szr az egész. Nem tanár vagyok, hanem gyp.asszisztens, így több osztályra látok rá.

2023. okt. 18. 09:09
 17/19 A kérdező kommentje:
Utolsó..waldorfról vélemény?
2023. okt. 18. 09:36
 18/19 anonim ***** válasza:
52%

Van, ismerős lány negyedikes ott.

Rosszabb, mint a sima.. első körben a szakszolgálatot megúszó gyerekek menekülnek oda, tanulási és viselkedésgondokkal. Több osztálytársa elment az ismerősnek(ovis kora óta ismerjük), volt, aki összekarmolta az arcát, volt aki rendesen sérült volt, így hivatkozott rá a lány. Sokan rosszak tanulásban, iszonyú lassan haladnak és rendszertelen. Kb másodikos szinten van a kislány tudása, de sok dologban azt sem haladja meg, viszont le a kalappal, milyen szépen horgol. Mondjuk ő eleve egy jó képességű gyerek volt remek memóriával, azt mondja vannak ügyetlen osztálytársai mindenben, de azért mindenki ötöst kap.. Nem versenyezhetnek, nem lehet negatív szereplőről beszélni, beleszólnak a ruháikba, különóráiba, nagyon sok meló és meghunyászkodás szülői részről, a fényhez “imádkoznak” szülőin, a gyerek mozgása nem fejlődik megfelelően(dundik) és van akiket nem kedvel az osztálytanító, így sokan kiszorulnak. Ezek a negatívak, meg kevésbé babusgatják őket, keveset terelik. Első két évben irtó koszos volt mindig a kislány, senki nem mondta bent neki, hogy ne üljön a homokozóba, magától meg nem volt esze. Beázott a csizmája novemberben? Az ő baja, mert már iskolások, tudnia kellene hogy.., így fogja megtanulni.. megtanulta, de az enyém is már elsőben, mert mondták naponta 10x.

Van egy kéttannyelvű suli, ahol sok a külföldi, ott szinte csak pozitív jön(kivéve hogy a külföldiek egymással haverkodnak nem a magyarokkal), de ott alig van rossz dolog. Nagyritkán egy egy gyerek közt minimális konfliktus meg “pletykaterjesztés”. Én azt veszem észre minél jobban válogat egy iskola okos, problémamentes gyerekre és magasan képzett szülőkre, és minél fiatalabbak a tanárok(bocsesz), annál kevesebb a durvaság és törekszenek a jóra, differenciálásra, programokra, erőszakmentességre. Van pár jobb idősebb tanár is, meg pár ellenszenves fiatal, de alapvetően így gondolom, ez a többség. Itt jobb a gyereknek, elképesztő különbségek vannak osztályok közt is hogy mit csinálnak szünetben például..

Nézd meg a mi iskolánk udvarát nagyszünetben vagy kinti tesin, meg a munkahelyemét. Az egyiknél úgy játszanak a gyerekek, mint a filmekben(megjelenésre is olyanok, ideálisak), a másiknál háborúznak, verekednek, káromkodnak, ölik egymást.. persze közben nevetnek meg sírnak is, meg idegeskednek is, de az enyémnél is jól érzik magukat a gyerekek.

Namindegy. Gazdag és magasan képzett fehérek körzetes sulijaiba próbálj bejutni. Sznobok(a szülők, a gyerekek nem), de nem erőszakosak, és ide menekülnek a jobb tanárok is. Nálunk minimális tanárhiány van, gyerekemnél rettenetes, abban a kéttannyelvűben minimális.

Ez is sokat elárul, szr helyről menekül a normálisabbja.

2023. okt. 18. 11:30
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

azert ez elsőben picit tényleg túlzás.

Az biztosan jó út, ha a gyerekedet felkészíted arra, hogy a nagyvilágban nem fogja mindenki tárt karokkal, meleg kajával és puszival várni, ahogy ti otthon. Ki kell tudni állnia magáért, akár nagyobbakkal szemben is és hogy mindig a saját értékrendje alapján döntsön, mások ne befolyásolhassák, vagy ha bántják, kihasználják azt ismerje fel és tudjon ellene védekezni.

Viszont egy érdekes történetet hadd meséljek el arra vonatkozóan, hogy azt mondtad: a te lányod nem bánt senkit.

Nagycsoportban a lányom egy időben minden nap azzal jött haza, hogy megvert a Tomi. (Tomi nem csoporttárs, az udvaron történtek.) Eleinte nem tulajdonítottunk neki jelentőséget, mert nevetve mesélte, de4 amint rendszeres lett bementünk az óvónőkkel beszélni, mi is ez az egész. Ők nem tudnak semmiről, nem is láttak, nem is hallottak semmit, de majd odafigyelnek - ez volt a saját óvónőnk válasza.

Pár héttel később mikor már 2 másik kislány szülője is erre panaszkodott egy óvodai buliban nekünk, véletlenül mellettünk álltak Tomi óvónői és felhomályosítottak, mi is a valóság. A mi édibédi tündibündi kislányaink rajonganak Tomiért, de mindig 3-an "mennek rá", próbálják tesztelni a kisfiút, aki először behátrál majd amikor nem bír már velük, akkor tehetetlenségében odacsap. Szóval a lányok provokálják ki az egészet, mert Tomi alapvetően egy aranyos, jószándékű gyerek. Totál lefagytunk. Egyrészt, hogy a mi óvónőink ebből miért nem "láttak" semmit? Másrészt kiderült, hogy az angyali kislányunk is hunyó.

Mindhárman hazamentünk, leültünk beszélni a csajokkal, hogy ilyet nem szabad csinálni, nem piszkálunk fel senkit és normálisan játszanak Tomival, ne csesztessék.

Ott azonnal megszűntek az attrocitások.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a te lányod is ilyen, inkább csak azt, hogy a saját gyereked érdekében érdemes alaposan körbejárni az ilyen eseteket, nem minden fekete és fehér.

Az oviban nekünk több viselkedésproblémás gyerek miatt kellett szóljunk, hogy ezt kezeljék, a suliban viszont úgy látom meg tudják oldani a saját kis konfliktusaikat, igy ott meg nem kellett beleszoljunk ilyen szinten semmibe. a nagy most 4-es, videki kisvaros normal suli.

2023. okt. 19. 07:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!