Mennyire kell beleavatkozni a sulis konfliktusokba?
Ha belegondolok, olyan 8. osztályig tök jó emlékeim vannak,kifejezetten szépek. Pedig emlékszem,voltak bőven konfliktusok és "rossz" viselkedés: verekedtünk, minden füvet-virágot megettünk az iskolaudvaron, cibáltuk egymást, megcsókolt egy fiú,akit nem akartam,firkáltuk a falat, dobáltuk egymást...csupa olyan dolog,ami ha ma megtörténne az elsős lányommal, nem is tudom,mit csinálnék....szóval most elsős a lányom, és hasonlóak történnek vele. Szóljak,ne szóljak,a szülőknek szóljak,a tanárnak? Emlékszem,az én szüleim 2x-3x szóltak,akkor mindig összekaptak tanárokkal,gyerekekkel,semmi nem lett jobb,nekem volt ciki.
De én nem bírom elviselni,hogy bántják a gyerekemet. És ő nem bánt senkit.
Amúgy jol erzi magat,sok barátja van. Nem a verekedés megy,inkább a csúfolódás, dobálas, egymás cuccainak a tönkretétele.
De nagy váltás ez ovi után,ahol nulla probléma volt. Baromi rossz úgy otthagyni, hogy tudom,hogy így vagy úgy, de bántani fogják. De amikor én voltam gyerek,konkrétan a fiúkkal azon versenyeztünk,hogy ki tud olyan magasra rugni, hogy fejberugja a másikat.
Elsős lányom van, ismerem az érzést. Én eszközöket adok a "kezébe", amivel fel tudja oldani a konfliktusokat. Ha például lefogja vagy fizikailag gátolja valaki, abból hogyan szabaduljon ki. Vagy a ha csúfolja valaki (szemüveges), akkor miért teszi és hogy ez nem őt minősíti, hanem a csúfolódó gyereket. Megtanítom neki, hogy nem mindenki fogja szeretni, hazudni is fognak neki és lesznek nála erőszakosabb gyerekek, de van módja megvédeni magát.
Hosszú lett, de a lényeg, hogy olyat technikát tanítunk neki, amivel fel tudja oldani a számára kellemetlen helyzeteket legalább addig, amíg segítséget tud kérni felnőttől vagy egy társától. Eddig jól csinálja. Van piszkálódó gyerek, de ő nem veszi magára, hanem rögtön a megoldási módszert keresi. Én ennél többet nem is kérek tőle.
A 6-os jókat írt:)
Nekik is meg kell tanítani hogy hogyan védjék meg magukat. Sajnos nagyon sok gyerek a szülő rossz mintáját sajátítja el vagy éppen a suliban éli ki a frusztrációit, mert otthon nem lehet és a többi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!