Szerintetek jó lenne, ha az alábbiak szerint lenne kiosztva az őszi/téli/tavaszi/nyári szünet alsó tagozatban az iskolákban?
A gondolatmenet előzménye: van a családunkban tanítónő, aki mesélte, hogy állítólag a jövő tanév június 15. helyett június 21. körül ér véget, és helyette a téli szünet lesz hosszabb megint.
Eddig ugye - az utóbbi évek Covid, és fűtésválság mizériáitól eltekintve - klasszikusan 9-10 nap (5 tanítási nap) volt őszi szünet, dec. 21.-től jan. 3-ig tartott a téli szünet, 6 nap (3 tanítási nap) tavaszi szünet, és június 15-től augusztus 31-ig pedig a nyári.
Na, és a kérdés innen jutott eszembe, hogy szerintetek jó lenne-e, ha ehelyett az alábbiak szerint lenne?
- Az őszi szünet maradna 1 hét
- A nyári szünet viszont rövidebb lenne (tekintve, hogy a mai kisgyerekek kb. szétunják magukat, és a szülőknek is gondot jelent a felügyelet), elég lenne csak 2 hónap, tehát július 1.-től augusztus 3-ig
- A felszabaduló 2 hetet a június második feléből hozzácsapnák a téli, és tavaszi szünetekhez. Így a téli szünet tartana január 3. helyett kb. január 10.-ig, a tavasziból pedig a húsvét előtti, és a húsvét utáni hetet (ez ugye 6 munkanap) is kiadnák, így lenne 2 hét tavaszi szünet is (aminek pozitívuma a szünidők jobb eloszlása, a gyerekek kevésbé lennének fárdatak).
Ti mit gondoltok erről az ötletről? Szerintetek jó lenne, ha így lenne? Ha nem, milyen hátrányai lennének? Elméleti ugye a kérdés, de kíváncsi vagyok a véleményekre.
#18,19: Látom gyerekcsinálás megy, értő olvasás nem. A ugyanannyi tanítási nap, de minél hosszabb szünetek vannak, annál jobban kiesnek a megszokott rutinból, annál hosszabb ideig kezelhetetlenek a gyerekek a szünet után. Ami a tanulás rovására megy. Sehol nem írtam, hogy a tanítási napok száma kellene változzon. Egyébként persze, minden szülő a kivétel, mégis a többség olyan, amit írtam. Azt is ki kell fejteni, hogy minél hosszabb egy szünet, annál több szülő fogja egyszerre, ugyanarra az időszakra időzíteni a hosszabb szabadságokat? Vezesem tovább, hogy a munkaerőpiacon ez miért probléma, vagy az előző válaszommal együtt összeáll mostmár a kép?
Le lehet pontozni, de üdv a valóságban. Nem csak instamintaanyukákból meg családokból áll a világ, sőt nem azokból. Egy kicsit más a rögvalóság, mint a kifelé mutatott cukormáz.
#22: Én nem az otthoni dolgokra írtam egyszer sem, hanem az iskolára. Minél hosszabb egy szünet annál tovább tart, hogy a gyerekek visszaálljanak az iskolai munkára, annál tovább tart, mire érdemi munkát lehet velük végezni.
#23: Aztán erre biztosíts szervezetet, infrastruktúrát, ami lekezeli, még forráshiányos állapot nélkül sem éppen lenne leányálom. De újra adott a kérdés. Mit csinál a szülő fél évig, amikor a többség 2 hétre nem tudja hova rakni a gyereket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!