Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szerintetek jó lenne, ha az...

Szerintetek jó lenne, ha az alábbiak szerint lenne kiosztva az őszi/téli/tavaszi/nyári szünet alsó tagozatban az iskolákban?

Figyelt kérdés

A gondolatmenet előzménye: van a családunkban tanítónő, aki mesélte, hogy állítólag a jövő tanév június 15. helyett június 21. körül ér véget, és helyette a téli szünet lesz hosszabb megint.

Eddig ugye - az utóbbi évek Covid, és fűtésválság mizériáitól eltekintve - klasszikusan 9-10 nap (5 tanítási nap) volt őszi szünet, dec. 21.-től jan. 3-ig tartott a téli szünet, 6 nap (3 tanítási nap) tavaszi szünet, és június 15-től augusztus 31-ig pedig a nyári.

Na, és a kérdés innen jutott eszembe, hogy szerintetek jó lenne-e, ha ehelyett az alábbiak szerint lenne?

- Az őszi szünet maradna 1 hét

- A nyári szünet viszont rövidebb lenne (tekintve, hogy a mai kisgyerekek kb. szétunják magukat, és a szülőknek is gondot jelent a felügyelet), elég lenne csak 2 hónap, tehát július 1.-től augusztus 3-ig

- A felszabaduló 2 hetet a június második feléből hozzácsapnák a téli, és tavaszi szünetekhez. Így a téli szünet tartana január 3. helyett kb. január 10.-ig, a tavasziból pedig a húsvét előtti, és a húsvét utáni hetet (ez ugye 6 munkanap) is kiadnák, így lenne 2 hét tavaszi szünet is (aminek pozitívuma a szünidők jobb eloszlása, a gyerekek kevésbé lennének fárdatak).

Ti mit gondoltok erről az ötletről? Szerintetek jó lenne, ha így lenne? Ha nem, milyen hátrányai lennének? Elméleti ugye a kérdés, de kíváncsi vagyok a véleményekre.

2023. aug. 29. 20:46
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem nem kéne bolygatni, teljesen jó volt eddig. Nem hallottam még gyereket arra panaszkodni, hogy túl hosszú a nyári szünet, akkor se, ha unatkoznak. Nem valószínű, hogy inkább a 40 fokos teremben tanulnának. Ha a szülőknek lenne elég szabadideje és pénze ahhoz, hogy júniustól szeptemberig strandoljanak a gyerekkel, minden gyerek kibírná valahogy😁

A tanároknak nem hosszú a szünet, nyár elején és a végén is bejárnak.

Ami pedig a többi szünetet illeti: A gyerekek már májusban nagyon fáradtak, alig várják a végét, a teljeseítmény az év vége felé fokozatosan romlik. Ugyanez igaz a tavaszi szünet előtti időszakra. A téli és a tavaszi szünet közötti időszak gyakran túl hosszú, egyébként is korán sötétedik, hideg van, még hosszabbnak érzik. Itt jó lenne megrövidíteni a kettő közötti időszakot vagy beiktatni egy plusz szünetet, de a nyári szünet rovására a fent említett okból nem érné meg, máshonnan meg nem lehet elvenni.

Végül a szülők szempontja: Biztos nehéz megoldani a felügyeletet, de még mindig könnyebb, mint egy hosszabb téli, tavaszi, őszi szünetben. Ott csak néhány munkanapot kell lefedni, mégse heteket. Nyáron azért pénztárcától függően be lehet iktatni egy-két tábort, de télen? Sítábor akkor is drága lenne, ha lenne az országban hó. Sokan nem engedhetik meg maguknak, meg nem is mindenki szereti. Nyáron sokkal több lehetőség van tematikus táborokra, mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelőt. Vagy például iskolai napközis tábor. Nyáron sok helyen van ingyen, vagy jelképes összegért. Télen? Ha az iskolában ülnének a gyerekek ugyanúgy fűteni kellene, mintha tanulnának, tehát nem lenne. A szülők mindenképpen rosszabbul járnának, mint a hosszú nyári szünettel.

(Egy volt pedagógus)

2023. aug. 29. 23:11
 12/28 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem pont úgy a legjobb, ahogyan most lesz.
2023. aug. 30. 00:44
 13/28 anonim ***** válasza:
8%

Van egy előnye annak, hogy kitolódik, és ez sokba fog kerülni az államnak, de hát idióták, szerintem eszükbe sem jutott.

Az érettségi időszak vége július 3., a tv ördög a végzősök tanulói jogviszonyát ehhez a naphoz köti. Így az összes végzős után egy hónappal tovább jár a családi pótlék és családi adókedvezmény.

2023. aug. 30. 05:51
 14/28 anonim ***** válasza:
10%

Én már iskolásként is úgy gondoltam jobb lenne, ha évközben lennének hosszabb szünetek és a nyári rövidebb lenne. Évközben jobban jött volna a több pihenés, fel lehetett volna zárkózni az elmaradt feladatokkal... Augusztus végén meg már tényleg untuk magunkat.

Június 10 és 15 között általában semmivel sincs hüvösebb, mint június 15 és 21 között, nem ilyen korán szoktak lenni a kánikulák.

Az iskola ugyanolyan munkahely, mint bármelyik másik. Szerintetek mindenki légkondicionált helyiségben dolgozik? Vagy ha nincs legkondi egész nyárra szabadságot kap, mert ebben a melegben nem lehet dolgozni? Nem, a dolgozók nagyrészének júliusban és augusztusban is dolgozniuk kell, végig. Itt pedig nem is erről van szó, hanem egyetlen egy plusz hétről júniusban, amiért cserébe a többi szünet hosszabb lesz.

A pedagógusok állandóan arra panaszkodnak, hogy ők évközben nem tudnak szabadságot kivenni, csak nyáron tudnak nyaralni menni, de ha most évközben több szabadságot kapnak, az se jó 🤷‍♀️

Mutasson valaki még egy olyan szakmát, ahol bárki 6 hét egybefüggő szabadságot kap. Most az a probléma, hogy 7 hét helyett 6 lesz... Sokan 2 hétnek is örülnének, ha valóban egyben kivehetnék nyáron...

A szülők oldaláról pedig szerintem a legtöbb munkahelyen könnyebb télen-tavasszal plusz 2-3 napot kivenni, mint nyáron egybefüggő heteket. Általános iskolában az évközi szünetekben van ingyenes napközis felügyelet is, míg nyáron maximum fizetős tábor.

Szerintem ez most kivételesen egy jó módosítás.

2023. aug. 30. 06:13
 15/28 anonim ***** válasza:
9%

"Szerintetek mindenki légkondicionált helyiségben dolgozik?" Aki nem kint dolgozik szabad levegőn, az azért manapság már jellemzően légkondis irodában dolgozik, igen. Illetve otthonról, ahol most már szintén a legtöbb lakásban jellemző a beépített légkondi, vagy legalább a mobilklíma.

2023. aug. 30. 07:50
 16/28 anonim ***** válasza:
15%

Ahol mi élünk ott rövidebb a nyári szünet (8 hét) de hosszabb a téli és a tavaszi is 2 hét. A nagyobbik gyerekem elég sokat járt Magyarországon is iskolába ahhoz, hogy össze tudja hasonlítani, és ő a rövidebb nyári és a több évközi szünetet szerette jobban. 8 hét nyári szünet elég, rengeteg program es pihenés fér bele, de nem fáradt el annyira év közben a több szünet miatt. A magyar klasszikus tanévben január eleje es június 15 között a csak pár nap szünet van Húsvét körül. Talán 1 hét sincs összesen. Nem csoda, hogy kipurcannak júniusra (sőt előbb). A szülőknek meg kb mindegy, ugyanannyi szünetet kell megoldaniuk.

Én egyébként nem júniusban tanítanék tovább, mert akkor nagyon hosszúak a nappalok, nehéz ágyba parancsolni időben a gyerekeket. Augusztus 20 után kezdenék, általában akkor már nincs is olyan meleg (tudom, az idei év rossz példa, a nyár legmelegebb hete az utolsó volt, de ez nem általános)

2023. aug. 30. 08:44
 17/28 anonim ***** válasza:
0%
Igazából teljesen mindegy hogy osztod, a gyerekeknek az állóképessége (minden tekintetben) a béka segge alatt, így nem fogják jobban bírni a sulit, cserébe minél hosszabb a szünet annál hosszabb mire visszarázódnak, ami rémálom a tanárnak és a gyerek is lényegesen kevesebbet tanul ezekben az időszakokban. A szülőknek meg nem lesz több szabadságuk ettől. Cserébe a munkahelyeken lesz nagyobb probléma, hogy több és hosszabb olyan időszak lesz, mint a nyáriszünet, amikor létszámhiányos időszakban kell helytállni, azokról a területekről nem is beszélve, ahol pont forgalomnövekedés van (pl. vendéglátás, turizmus)
2023. aug. 30. 13:05
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

#17; megtapasztaltam mindkettőt. Ha a több évközi szünet kevésbé fáradtnak el és jobban teljesítenek.

A gyerekeim állóképessége (minden tekintetben) remek. De gyerekek, nem robotok, szükségük van a szünetekre. A beírásod alapján te kb egyáltalán nem adnál szünetet

2023. aug. 30. 16:01
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
17-es, az megvan, hogy a tanítási napok száma egy tanévben ugyanannyi marad? Vagyis a szüneti napok száma is. Vagyis ugyanannyi nap szabadságra van szüksége a szülőnek, mint eddig.
2023. aug. 30. 16:10
 20/28 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem nem erre gondolt a #17

Inkább arra amit feljebb is említettek már h egy kereskedelmi dolgozónak ha a karácsonyi roham és a húsvéti roham alkalmával is szabit kell kezdeni vennie azt a munkáltató nem díjazza. Ugyanakkor a nyáriszünetekben vannak táborok. Húsvétkor meg nem.

Inkább ez lehetett a gondolat menet

2023. aug. 30. 16:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!