Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Menniybe kerül a magániskola?...

Menniybe kerül a magániskola? Mikortól érdemes oda járatni a gyereket?

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, talán alsóban még oké egy állami, de felsőben, középsuliban gondolkodom már magánban. Nincsenek tizensok millióink félretéve, de úgy gondolom, hogy ez az a dolog, amire kell áldozni. Most lesz elsős, még odébb a döntés, de már forog a fejemben, hogy a későbbiekben mi is lenne a jó.

Jelenleg dél-Dunántúlon lakunk de mindenhonnan jöhetnek válaszok, tapasztalatok, mert ki tudja addigra merre leszünk.

2023. ápr. 27. 22:05
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Et így van egyébként. Állami kéttannyelvűbe jártam, ugyanúgy vplt cserediákprogram, és az éretségit is lazán kiráztuk. Gimnáziumban perfektre megtanultam olaszul és angolul is illetve minden másból kitűnő voltam és az érettségim is az lett. Nyelvizsgát lazán kisujjból kiráztam. Egy ismerősöm sem volt magánsulis pedig EGYETEMRE JÁROK.
2023. ápr. 28. 12:37
 22/31 anonim ***** válasza:
93%

Én is állami 8 osztályos gimibe jártam, egyetemet ösztöndíjjal végeztem. Ennyit erről. Pedig én még nem is vagyok az a géniusz típus, egy totál átlagos ember.

Az a csaj, aki másodszorra se tudta az érettségit letenni, ne csak az iskola minőségében keresse a hibát....🤣🤣

2023. ápr. 28. 12:42
 23/31 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a válaszaidból elég rendesen lejön, hogy nem nagyon ástad bele még magad a témába. Ha szerinted az összes magánsuliban szuper a szakos ellátottság és nem stresszelik a gyereket, akkor nagyon nagyot tévedsz. Magánsuli sokféle van és könnyű belenyúlni valami szarba, ahogy azt már leírták.

A tanárok ugyanazt a bértáblát keresik a magániskolákban is. Aki azt írta, hogy nem az nem tudom ezt honnan szedi, elég sok ilyen tanárral beszéltem már, mindegyik azt mondta el, hogy bértábla volt. Esetenként esetleg nyelvi pótlék vagy valami hasonló jogcímen kapnak +20ezer Ft-ot havonta. Marha motiváló mondhatom. Tanított ilyenben ismerősöm is, ráadásul a drágábbak közül való suliban, ahol az éves tandíj is több millió. A magyar tanárok pontosan az említett 20ezerrel kaptak többet, mint a bértábla de közben "bónuszként" ők voltak a cselédek a gyerekek és az amerikai tanárok szemében is. Nem is maradt sokáig senki.

A magán, alapítványi sulik egy részében állandóak a pénzügyi gondok, van ahol hónapokkal később fizetik ki a tanároknak a bért, amivel tartoznak. Elég sok pedagógus fórumon panaszkodtak erre tanárok. Szerinted az ilyen helyen meddig van tanár? Ha van is milyen? Mert lehet, hogy az állami suli szar, de ott legalább fizetnek időben.

A magániskolák egy része tele van "meg nem értett", "próbatételes" és "különleges" gyerekekkel. A szülők által ráaggatott hangzatos címke legtöbbször annyit jelent, hogy a gyerek egy totálisan félrenevelt, elkényeztetett kis majom, akit már kb. minden normális iskolából kiraktak vagy kiutáltak. Itt meg pénzért kénytelenek elviselni, sőt azt hazudják, hogy szuper, neki való módon tanulhat. Ez sok esetben annyit jelent, hogy nem nagyon tanul semmit. Elég sok ilyen van, tehát érdemes nagyon utána nézni az adott helynek. Azt meg hagyjuk, hogy melyik tanár álma 10-15 neveletlen elkényeztetett gyerekkel kínlódni napi szinten.

Saját tapasztalatom szerint egyébként errefelé vannak nagyon jó állami és egyházi iskolák is. Szerintem a tanárhiányt még ezek ússzák meg a legjobban, mert azon túl, hogy az állami költségvetés miatt pontosan fizetnek képesek olyan körülményeket biztosítani, hogy aki tanítani szeretne inkább őket választja. Tehát van a suliban felszerelés és a gyerekek közül is a normálisabbak járnak ide. Nyilván ez sem 100% és az oktatási rendszer problémái őket is sújtják. Ha gyökeresen mást akarsz, akkor az ausztriai iskola, amit itt írtak, lehet még jó megoldás. Főleg ha mindegy, hogy hol laktok akkor akár a határ mellé is költözhettek.

2023. ápr. 28. 16:50
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Én tanítottam magánsuliban, vannak előnyei és hátrányai is.

Előnye, hogy voltak olyan problémák, amelyek azért nem merültek fel, pl. nem voltak mélyszegénységben élő családok, sem romák. Kréta is volt mindig, meg papír a fénymásolóban.

Ugyanakkor magatartászavaros gyerekek bőven vannak a gazdagok között is.

Amit egy gyakorlott tanár le tudna rendezni, ha a vezetőség szabad kezet adna ebben. Hát, a magánsuliban nem adtak szabad kezet. Nem tudtunk olyanokat kezelni pl. mint a rendszeres lógás, mert ugye nem azért fizet a szülő, hogy feljelentsük a gyerekét. Rossz jegyet nem lehetett adni, mert ha bejött a szülő, akkor persze egyből a tanár volt a hibás.

Szóval egy idő után a tanárok megszokták, hogy a semmire adtak jó jegyeket, és akkor nem volt konfliktus. Csak akkor meg azért volt elégedetlenkedés, hogy jaj, hát nincs nyelvvizsga, meg a gyereket nem vették fel az orvosira.

Színvonalat tartani nem lehetett emiatt. Meg amiatt sem, mert nem lehetett szűrni, hogy kit vesznek fel, aki ki tudta fizetni, azt felvették. Volt aki írni-olvasni nem tudott. Azért valahogy átrugdostuk kettesekkel érettségin, de persze ott elégedetlenkedett a szülő, hogy hát miért nem ötös?!

Egyébként igen, bértábla volt.

Egy szó, mint száz, én nem adnám magánsuliba a gyerekemet, szerintem nem éri meg azt a pénzt, amit beszednek érte.

2023. ápr. 28. 17:50
 25/31 anonim ***** válasza:
48%
ha megteheted vidd az osztrákokhoz át suliba azal sokal többre fog menni mår alsóba át vinnėm egy ausztriai suliba .
2023. ápr. 28. 19:02
 26/31 A kérdező kommentje:
ez az osztrák dolog még nem jutott eszembe, de nem egy rossz ötlet, köszönöm
2023. ápr. 28. 20:23
 27/31 anonim ***** válasza:
87%

Budapesti árakról írok.

Újpesten a Megyeri úti általános iskolában van angol tanítási nyelvű osztály. Ide jár egy ismerős gyereke. Két tanítónéni van. Az egyik magyar a másik angol anyanyelvű. Az óra egyik felében magyarul a másik felében angolul tanulnak a gyerekekkel elsőtől kezdve. Most másodikos gyerek a maga szintjén elég jól beszél angolul. Mindez havi 70 ezer forintba kerül.

Állítólag 8. osztály végére a B2-es nyelvvizsga a kimeneti követelmény.

Vannak alapítványi gimnáziumok. AKG, Közgazdasági Politechnikum... ahol az éves tandíj 800 ezerről kezdődik (inkább 1,2 millió/tanév).

Újpesten van Karinthy Általános Iskola ami nem körzetes és állami intézmény. Ide elég nehéz bekerülni. Viszont itt is olyan jó a nyelvoktatás, hogy nyolcadikra a gyerekekkel nagy részének meg van a B2 angolból. Tehát ingyen ugyanazt elérik mint az alapítványiban.

Az ELTE gyakorló gimnáziumok ingyen szerintem jól felkészítenek az emelt érettségire. Ha csak megnézed, hogy az OKTV első 10 helyezettje és diákolimpikonok (például fizika, matek...) között hány alapítványi iskolás diák van akkor rájössz hogy egy sem. Az állami iskolások lekörözik az alapítványisokat.

Természetesen ez csak az elit sulikra igaz.

Egy körzetes általános iskolától vagy egy középkategóriás gimitól messze jobb alapítványi iskolák vannak de ezért mélyen a zsebedbe kell nyúlni.

Tudom nagyon szarban van a közoktatás de azért vannak még jó állami iskolák ha nem is sok.

2023. ápr. 29. 07:30
 28/31 anonim ***** válasza:
53%

Kicsit off, de őszintén nem értem ezt az erőlködést, hogy 8. év végére legyen meg a B2-es nyelvvizsga.

14 éves gyereknek? Ott olyan témák előjönnek, mint munkanélküliség, környezetszennyezés, politika. Jó, nem olyan mélyen, de kell tudni róla nyilatkozni. Miért is elvárás ez egy 14 éves gyerektől ANGOLUL? Amikor még magyarul sem sok fogalma van ezekről. Szerintem hagyni kéne őket gyereknek lenni, és nem ilyenekkel stresszelni.

Várom a 0 %-ot.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, mifelénk is olyan 60-70.000 körül van egy hónap a magánsuliban, és ezt nyáron is fizetni kell. És ez állítólag még nem sok, én is hallottam, hogy a fővárosban van olyan, ami havi fél milla. Hogy ezért mit tud nyújtani, elképzelésem sincs, ott sem tudják a gyerek fejébe mesterségesen belenyomni a tudást, ha az nem akarja.

2023. ápr. 29. 13:35
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

"Enyém a BBIS-be jár, konkrét árat nem mondhatok, de éves tandíj mindennel együtt 3-5 millió között mozog/semester."

Ugyan miért nem mondhatsz konkrét árat? A honlapon pontosan fel vannak tüntetve...

Amúgy ebben a suliban lett öngyilkos egy 12 éves kislány decemberben. Órán kiment a mosdóba, aztán a kilincsre akasztotta fel magát a nyakkendőjével, úgy, hogy előre dőlt...

2023. máj. 8. 04:15
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Pont emiatt mondom, hogy nem éri meg a magániskola. Általában azért adják a szülők ilyen helyre a gyereket, mert azt hiszik, hogy a pénzükért több figyelmet kap a gyerek. Amit általában egyébként meg is próbálnak a tanárok, de ilyenkor a gyerek már nem bízik a felnőttben, szóval nem nagyon fogja mondani, hogy piszkálják. Annyi eszük meg már van a diákoknak, hogy nem a tanár előtt csinálják.

Ahol én tanítottam, hogy itt szekálták egymást a diákok, sajnos ilyen mindenhol van. A tanár igyekszik ezt kezelni, már ha tud róla.

Ilyen öngyilkos eset volt amúgy államiban is, szóval én nem húznám rá az iskolára. Eleve nem tudjuk miért történt, lehetett családi probléma is.

2023. máj. 8. 12:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!