Tanári végzettség nélkül, vállalhatok munkát általános iskola alsó tagozatban rajztanárként?
Textilrajzoló, modelltervezpkent, ezt megelőzően rajzból is erettsegiztem. Ezzel a végzettséggel es annak ígéretével, hogy elvegzem a tanári szakképesítést, már vállalhatok rajztanari állást? Vagy csak' napközis tanárnak?!
Van egy ilyesfajta rendelkezés, ami miatt sokan felléptek, de én érzem magamban az elhivatottsagot, és a személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Pszichológiai végzettségem sincsen, de van sok türelmem és szeretem amit hasznositanek.
Köszönöm annak, aki válaszol.
Nem hinném hogy a végzettséged elég ehhez... pláne alsóban, ahol tanítók dolgoznak, akik mindent tanítanak az osztályuknak - rajzot, éneket és testnevelést is. Nyilván vannak kivételek, de alapvetően az alsósoknak nincs külön rajztanáruk.
Azt el tudom képzelni, hogy esetleg rajzszakkört vagy más, hasonló kreatív szakkört tarthatsz, de az kb az éhenhaláshoz elég.
Diplomával pályakezdőkent a legmagasabb fokozatban kapsz 207ezret.
Akinek csak főiskolai diplomaja van, kevesebbet.
Vegzettség nélkül kabé örülhetsz, ha a felét magkapod egy 8órás állásra, de a napköziből nyilván nem jön ki a teljes állás.
Félállásra akarnál kapni kb 70ezret? Nagy karrier.
A közoktatásban a KLIK alá tartozó intézményekben nem taníthatsz, mert nincs meg a képesítésed. Ígérni lehet, de lényegtelen.
Ha nem az állam a fenntartó/egyház, alapítvány/, akkor ők döntik el a munkaviszony feltételeit.
"pláne alsóban, ahol tanítók dolgoznak, akik mindent tanítanak az osztályuknak - rajzot, éneket és testnevelést is."
Itt a lényeg, akit idéztem.
Ezen felül, gondolj bele, kérdező, van a birtokodban pedagógiai módszertan?
És gyermekpszichológia alapjai? Korosztályos ismeret a gyerekek lelki-tudati műküdéséről?
Na, hát ez az... Hogyan tudnál adekvátan, megfelelő módon bánni velük...?
A jó szándékod egy dolog. Én is jó szándékú vagyok, de félreoperálnék egy vakbélgyulladásost jó szándékkal,
hiszen én nem vagyok orvos.
Sőt, képben kellene lenned arról, honnan érkeznek a gyerekek, azaz az óvodás korúak pszichológiájáról, hogy ők milyen motivációból rajzolnak (ég és föld egy 5 éves illetve 7 éves agyi-idegi érettsége, teljesen más a pedag módszertan!!), milyenek a kognitív képességeik, mit szabad fejleszteni 6 évesek esetén, mit tilos egyelőre, és így tovább...
Ahhoz pedig diploma kell, tanítói diploma, szerteágazó képesítéssel, ahogy írták: ének-zene, irodalom, matek, tesi, körny.ismeret, rajz/vizuális nevelés módszertana IS.
Még ped.asszisztensnek se mehetnél.
Hatalmas felelősség kisgyermekekkel bánni! A nem hozzáértők sokszor azt se veszik észre, ha hibáznak valamit a nevelés-fejlesztés során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!