Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Vidék vs. városban élni...

Vidék vs. városban élni nagyobb gyerekkel: Mi alapján választottatok középiskolát? Mennyit kell ingáznia?

Figyelt kérdés
Vidék vs. város a dilemmánk költözés szempontjából. A suli miatt érdekelne, hogy 14 évnél idősebb gyereketek mennyit ingázik naponta, hogyan jár be a suliba, mi alapján választottátok azt az iskolát, és a legfontosabb, hogy szereti-e?

2022. dec. 22. 08:39
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
93%
szia, remélem, releváns valamennyire, én a gimis legjobb barátnőm esetét tudom leírni: nagyon jó hírű és színvonalú belvárosi gimnáziumba kezdett járni egy külső pesti kerületből (45 perc volt busszal az út), majd 10. osztályos volt, amikor kiköltöztek vidékre (kisvárosba), a korábbi lakhelyétől plusz egy óra (volán)buszútra. ÁLLANDÓAN fáradt volt és a fél élete buszozással telt abban a két évben. párszor voltam náluk és végtelen hosszúnak tűnt az út, plusz mivel ritkán járt a busz, extra szívás volt, ha késett, esetleg kimaradt; ritkán volt rajta ülőhely stb.
2022. dec. 22. 09:37
 12/32 anonim ***** válasza:
89%

Én személy szerint azt gondolom, ez bizonyos kereteken túl nem lehet mérvadó egy költözésnél. Mármint, nem tenném ki a gyerekem (meg magunkat sem) annak, hogy napi 3 órát kelljen ingázni, de ha egy városi panel és egy picit távolabbi, de kertes ház között választhatnék (általában ezért költöznek ki az emberek), akkor nem élném le az életem panelban azért, hogy a gyereknek 15 percre legyen az iskola.

A saját helyzetünk a következő: amikor én gyerek voltam, kb. 1 órát kellett utaznom be a megyeszékhely melletti településről, a 6.40-es vagy 6.50-es busszal mentem, hogy beérjek fél és háromnegyed 8 között a suliba. Hazafele is hasonló volt. Akkor ezt szoktam meg, nem volt akkora divat kocsival vinni a gyerekeket, a többség így járt.

Nem mindig szerettem, de ha ezt szokja meg az ember, nem olyan nagy tragédia, azért egy kamasznak nincs iskola mellett sokféle tennivalója, bevásárlás, háztartás, gyerekekkel foglalkozás, satöbbi.

Mi is a megyeszékhely melletti másik településre költöztünk házba, itt általános suli van meg mindenféle program is, középiskola már nyilván nincs. Nekünk kicsi még a gyerekünk, de 30 perctől 1,5 óriáig bármennyi lehet a bejutási idő, attól függően, melyik suliba menne majd.

De azt gondolom, első körben neki kell érdeklődési köre alapján iskolát választania, nyilván el fogjuk neki mondani, hova mennyi idő bejutni, de nem fogom azt mondani, menjen eü-i szakközépbe, mert az közel van, ha ő kéttannyelvű gimibe akar menni.

Ismétlem, olyan borzasztó messzire nem mennénk, de az, hogy a kamasz gyereknek pár évig esetleg valamennyit ingázni kell, nem is határozta meg, hol fogunk egész életünkben lakni.

2022. dec. 22. 09:43
 13/32 anonim ***** válasza:
44%
Aki azzal jön hogy városba lakni mindig előny az a tipikusan sose lakott városba csak azt hiszi hogy ott kolbaszból van a kerítés… én budapesti vagyok ugyan annyit utaztam a bevarosba suliba mint az aki vonattal jött arra kell figyelni hogy jó legyen a közlekedés.
2022. dec. 22. 10:01
 14/32 anonim ***** válasza:
92%

Gyálon lakunk. Most nyolcadikos, tehát még nem tudom, hova fog járni, de vagy Ócsára, vagy Pestre. Mindkét irányban 45-60 perc a közelkedés max. Még Pécelen nézelődtünk, de másfél óra lenne tömegközlekedéssel, itt már bennem felmerült a kollégium gondolata bevallom, de végül elvetettük az egészet.

Az iskolákat első körben érdeklődési kör, második körben elhelyezkedés alapján szűrtem, és így megmaradt az a 10 intézmény, ami érdekes lehetett, ezt szűkítettük a nyílt napokra mászkálás után.

Budapesten belül sem választanék olyan iskolát, ahová másfél óra az út, rengeteg idő elmegy vele, és baromi fárasztó lehet a gyereknek. Nyilván, ha ott van az egyetlen megfelelő ritka iskola, akkor valahogy megoldja az ember, de nem szerencsés.

2022. dec. 22. 10:11
 15/32 A kérdező kommentje:
Budapesten születtem (a XI. kerület belvároshoz közelebbi, paneltömbös felén), 24 éves koromig ott is éltem, 45-50 perc volt a gimibe bejutás napi 2x. Barátnőimnek kétszer ennyi. Nem szeretném, ha ingázással telne a gyerekem élete, most kalkulálgatjuk, hogy ehhez merre érdemes költözni, hogy még legyen több elérhető suli is, amiből választhat. 10 évig laktunk egy nagyon nyugis helyen, ahol volt minden helyben általános iskoláig, afölött viszont már messzebb. Most egy nagyvárosban vagyunk albérletben, túl zajos és drága, de mindenféle suli van. Kisebb városokat nézegetünk, ahol nagyobb a nyugi, de azért van minden, ha felsőoktatás nem is.
2022. dec. 22. 10:13
 16/32 anonim ***** válasza:
93%

"Nem szeretném, ha ingázással telne a gyerekem élete"

De a gyerekeknek nem az egész élete fog ingázással telni, max. pár éve. Ez nem határozhatja meg, hogy ti hol élitek le az egész életeteket.

2022. dec. 22. 10:17
 17/32 anonim ***** válasza:
36%

13!

Nyilván újdonság lesz a számodra, így elarulom: nem Budapest a világ egyetlen városa. Sőt, kapaszkodj, Magyarországon is több város létezik ám.

2022. dec. 22. 10:18
 18/32 A kérdező kommentje:
15-20 évet tervezünk leélni egyhelyben, szóval annyi időt, ameddig a gyerekek ki nem repülnek, utána lehet, hogy újra költözni fogunk. Az, hogy legyen 50 percen belül tömegközlekedéssel elérhető iskola egy fontos kritérium számunkra. Ennyi legalábbis a nagyon maximum, de azért írtam ki ezt a kérdést, mert azt akarom megvizsgálni, hogy esetleg ez is nem sok-e. Két gyerek van, 3,5 év a korkülönbség, így ennyivel több idő lesz, mire mindketten végeznek a középsulival. Egyébként teljesen egyetértek veled, nem is ez az egyetlen szempontunk, viszont magunkat is megszivatnám a sok ingázással, nemcsak a gyereket, hiszen korán kellene akkor indulnia, fel kell akkor kelteni, stb. (Persze, egy bizonyos kor után elvárható, hogy magától keljen és menjen, de emlékeim szerint nálam ez 15 évesen még bőven probklémás volt, sokszor el is késtem.)
2022. dec. 22. 10:24
 19/32 A kérdező kommentje:
Azért kértem amúgy, hogy az írjon, aki benne van, mert nekem itt vannak a régi emlékeim, de aki frissen van benne, az jobban látja, és azt is, hogy bánják, vagy jónak érzik így. Nekem is vannak elképzeléseim, aztán sokszor a valóság nagyon más. Most, hogy nézegetjük a házakat, egy csomó olyan, ahonnan 10-14 év közötti gyerekkel költöznek odébb, mert túlságosan messze van onnan a suli. Pedig valószínűleg ők is hosszabb ideig terveztek ott lenni.
2022. dec. 22. 10:26
 20/32 anonim ***** válasza:
84%

Ahogy írtam, én kb. 1 órát ingàztam oda-vissza középsuliba anno busszal, nem mondom, hogy élmény volt, de azt a pár évet ki lehetett bírni, nem is volt más opció, nem lettek traumáim tőle. Ha volt hely, tanultam a buszon, ha éppen nem jött ismerős, bár mondom, mivel akkoriban mindeki busszal járt be a suliba, mindig volt.

Szóval, szerintem 50 perc nem sok, csak lássuk be, ma nagyon el vannak kényelmesedve az emberek és ezt adják át a gyereeiknek, itt már a párt percre lévő oviba is kocsival viszik be a gyerekeket, mert úristen, nehogy sétálni kelljen már. Múltkor találkoztam egy szomszéddal a község központjában, ami 1 km-re van tőlünk, teljesen elhűlt, hogy huh, én eljöttem ilyen messzire babakocsival gyalog? 😆

2022. dec. 22. 11:14
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!