Faluról megyeszékhelyre járna iskolába, hogyan lehet ezt megoldani?
Miskolctól 20 percre lakunk, a városi közlekedést nézve az út 30-40 percet venne igénybe. Nagyon tetszik ott egy általános iskola, oda szeretném majd a fiam beíratni. A helyi iskolákat nem is nagyon szeretném vélemnyezni, kritikán aluli,nem tartom megfelelőnek.
Hogyan tudom majd elintézni egy elsős gyermekkel a bejutást?
Mindketten kötött időben dolgozunk. Ez így teljesen kivitelezhetetlen, igaz?
Volt valaki ilyen helyzetben, talált alternatívát, megoldást?
Köszi
Ezt csal magad tudod megoldani, vagy fizetett segítséggel.
Nálunk férjem vállalkozó, reggel ő vitte. Én pedog szintén a saját falunkban dolgoztam úgyhogy minden nap munka után be az autóba és irány a gyerekért a városba. Nehéz időszak volt, 6 évig csináltuk. 7 osztályban mert egyedül elkezdeni ingázni.
Felhívod az iskolát és megkérdezed, hogy egyáltalán felveszik e oda a gyerekedet. Mivel nem minden általános iskola körzetes ezért jó lenne ha ezt kiderítenéd.
Hivatkozz arra, hogy az iskola közelében dolgozol (tudom hogy ez hazugság)!
Utolsó, igen hazugság és mint ilyen nem túl jó ötlet ezzel indítani. Főleg, hogy a beíratáskor elkérik a szülők munkahelyi adatait, tehát kiderül és nemet még akkor is lehet mondani, főleg ha a fő indok nem valós. Szóval én őszinte lennék, elmondanám, ohgy tetszik a suli és megkérdezném, hogy mik az esélyek. Ha nem akkor néznék másikat. Nem ismerem a miskolci sulikat, de mindenképpen érdemes lehet többet is megnézni, mert egy városban elég sok olyan is van, ahol felvesznek nem körzetes gyereket is. Nem kivitelezhetetlen, főleg nem autóval, de nem lesz könnyű. Elviszed 7-7:10-re ügyeletbe és még visszaérsz 8-ra dolgozni. Este meg az 5 órás ügyelet vége előtt oda tudsz érni, ha jól számolom.
Nehéz, fárasztó és korán kell kelni. Viszont ha jól sejtem helyben szegregált sulik lehetnek, egy ilyen pedig egy életre tönkreteheti a gyereket, tehát érdemes vállalni. Ha nincs autó, akkor más most kezdjetek el gyűjteni egyre, mert a nélkül ez kb. lehetetlen.
Én nem értem miért pontoztátok le azt, aki azt mondta, hogy lakcímkártyát kell szerezni.
Nálunk nagyon sokan csinálják, és az iskola köteles felvenni az ideiglenes lakcímkártyával rendelkezőket is. Miért ne lenne köteles?
És ha valakinek nincs saját ingatlanja, és albérletben lakik, akkor nem járhat iskolába? Hülyeség, ez ugyanolyan jogú lakcímkártya, mint a másik.
Egyébként nem tudom milyen környék, de az én lányom sem a körzetesbe járt, és én nem szereztem lakcímkártyát. Simán bementem, és megmondtam, hogy tetszik az iskola, szeretném, ha ide járna a gyerek. Nálunk a legtöbb iskola nincs tele. Igazgatótól függ, van amelyik felhívja az előző intézményt, hogy miért akarnak váltani, nem problémás-e a gyerek. Ha elsőbe megy, akkor egyszerűbb a helyzet, akkor még simán fel szokták venni, ha van hely.
De ha biztosra akarsz menni, akkor lakcímkártya,
Mindazonáltal én nem biztos, hogy olyan iskolát választanék, ami ennyire messze van. Nagyon praktikus, ha a gyerek önállóan tud közlekedni, és jó, ha vannak barátai a suliból, így szünetben sem magányos, akkor is tudnak találkozni.
Nekem az a véleményem, hogy nincs jó és rossz iskola. Jó és rossz tanárok vannak. És sajnos manapság jönnek-mennek. Nálunk pl. az idén a fél tanári kar lecserélődött. Eddig jó volt, most csapnivaló. Eléggé fognám a fejem, ha mondjuk emiatt kellett volna variálnom a munkahelyemen vagy netán költözködni.
Rossz gyerek is mindenhol van. Tudom, hogy közhely, de igaz, nem feltétlenül a nemzetiségi gyerekkel lesz gond, sőt, a gazdag fehér gyerekek közt is van szemét. A lányom osztályába pl. járt 3 roma gyerek, nem voltak barátok, de nem is volt különösebb gond velük. A legszemetebb gyerek meg a helyi színésznő elkényeztetett csemetéje volt, akivel nem lehetett semmit sem kezdeni, mert a tanítónő is imádta, és el sem hitte, hogy milyen dolgai vannak.
'Nekem az a véleményem, hogy nincs jó és rossz iskola. Jó és rossz tanárok vannak"
Hát azért nézz be kíváncsiságképpen egy szendrőládi, vagy gilvánfai v. hasonló iskolába.... :))))
Ne három CCC-s osztályba, hanem ahol tizenhárom vagy huszonhárom van belőlük... És pl. a te gyereked meg még egy a fehér...
#16 ugyanez jutott az eszembe. Aki ilyet leír, az még az életben nem látott szegregált iskolát. Nem olyat, ahol 3 normális roma gyerek van, hanem olyan igazit, ahová kb. csak szocializálatlan, putris gyerek jár. Azokon a helyeken a legzseniálisabb, legjobb tanító is képtelen lenne tanítani, egyszerűen annyi a hozott+körülményekből adódó hátrány. (más kérdés, hogy a tanárhiány itt a legsúlyosabb, mert innen mindenki menekül aki megteheti)
Ilyen helyre normális ember nem adja be a gyerekét, akkor se, ha szembe van a házával, mert két dolog biztos.
1. A gyereket bántalmazni fogják. Egyrészt mert a többi úgy van szocializálva, hogy aki erősebb az a falkavezér és annak mindent lehet, másrészt pedig, mert ő lesz az egyetlen fehér.
2. A gyerek a minimumot se biztos, hogy megtanulja. Egyrészt azért, mert ha egy órából 20-25 perc a fegyelmezésre megy el, akkor max. a maradék időben lehet tanítani. Másrészt a szegregált iskolákba járó gyerekek sok mindent akarnak, de tanulni nem. Ez egyszerűen nem érték számukra. Mármost, ha 25-nek ez a mentalitása, akkor azt átveszi a 26. is. Harmadrészt még ha sikerül is rávenni őket a tanulásra, ezek a gyerekek eleve akkora hátránnyal érkeznek az iskolába, hogy csak jóval lassabban haladva lehet valamit is kezdeni velük. A tanító ilyenkor próbál lassítani és szelektálva, csak a minimumot megtanítani, bár sok esetben az se sikerül.
Ezek mellett persze még ott van az olyan nem túl gyakran emlegetett apróság is, hogy a gyerekek elhanyagoltan, tetvesen, járnak iskolába és ezt persze a tied is el fogja kapni.
Szóval #15 én is azt javaslom, hogy egyszer szállj le szépen az elefántcsont toronyból és nézz körül pár, valóban szegregált iskolában. Vannak alapítványok, akik tudnak ebben segíteni neked, mert pont az ilyen körülmények között élő gyerekekkel foglalkoznak, ilyen helyeken próbálnak változást elérni, de ez kőkemény meló sok-sok kudarccal és néha egy kevés sikerrel.
Bocsánat, akkor félreértettem, nem írta a kérdező, hogy a körzetes iskola szegregált iskola lenne. Amúgy 17-es, ha már ennyire osztod az észt, tisztában vagy vele, hogy mit jelent a szegregált iskola fogalma?
Értelmileg ép gyereket oda nem is vihetsz, csaj halkan megjegyzem.
18: Miiii.....????
Szerintem nem ismered a jelző értelmét!
Másról beszélsz.... Te a kisegítő vagy SNI iskoláról beszélsz.
A többiek pedig a valódi jelentéséről: az etnikailag szegregált suliról. Ahol többségben vannak a CCC-k.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!