Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Megtilthatja a tanár, hogy...

Megtilthatja a tanár, hogy bizonyos tantárgyakból emelt szinten érettségizzenek a gyerekek?

Figyelt kérdés

A lányom most 9. osztályos, és a kedvenc tantárgyát egy elég megkeseredett nő tartja. A mai órán állítólag kijelentette az osztálynak, hogy nála senki ne tegyen emelt szinten érettségit. Ha bárkinek megfordul a fejében, ő mindent megtesz, hogy erről lebeszélje.

Emlékszem, amikor én voltam gimis a földrajztanárunk kicsit finomabban, de hasonlóképpen vélekedett. A férjem levelezőn érettségizett, és azt mondta, hogy náluk is a fizikatanár kijelentette, hogy nála nem lehet érettségizni. Aki szeretne, most szóljon, mert akkor megbuktatja.

De most ez komoly? Mégis mit képzelnek?

Csak ugye megint az van, ha jelzem a felettesének, akkor jól lerontja a gyerek jegyét, szóval nem vagyunk vele előrébb.

2022. nov. 28. 16:29
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
100%

És ki más tanítana akkor? Mikor egy pénztáros többet keres? Erről tépi a száját mindenki évek óta. Hogy az oktatási rendszer összeomlóban van. És kb most omlik össze. Nem is cél orvost meg mérnököt nevelni. Aki még most a tanári pályán van a régiek közül, az is kiégett, fáradt. Aki meg ma tanárnak megy, az vagy az akit máshova nem vettek fel (tehát a leghülyébbek), vagy 1-2 lelkes naiv fiatal, aki pár év múlva vagy kihullik, vagy ugyanolyan fásult lesz a darálóban mint a többi. Lehet mondani, hogy semmi keresnivalója az ilyen embereknek az oktatásban, csak jelenleg ott tartunk, hogy örüljön a szülő ha nem a takkernéni tartja az órkákat. Pláne reál tárgyakból. Nincs tanár. Egyáltalán. Rossz sem igazán, jó meg pláne nem.

Ez évek óta így van, és évek óta látható, hogy bazi nagy bajban lesz az oktatás. Ez van. Akinek van pénze fizessen magántanárt.

2022. dec. 4. 13:19
 32/39 A kérdező kommentje:

Ne, de továbbra is az a kérdésem, hogy ezt a gyereken kell levezetni? Milyen ember az ilyen, aki azzal fenyegeti a gyerekeket az iskolában, hogyha az ő tantárgyát meri választani, hogy tudást gyűjtsön, akkor megszivatja?!

Az, hogy alul vannak fizetve, az, hogy túl vannak terhelve, az a gyerek hibája? Vagy talán a szülőké?

Egyébként meg, ha megnézed a bértáblát, annyira nem keresnek rosszul. Nálunk az irodában kb. ennyit kap egy adminisztrátor, és nálunk elvárás a két nyelvtudás. Nem tudom miért gondolják a tanárok, hogy mindenhol máshol milliókat keresnek az emberek.

Ne értsetek félre, nem vagyok a tanárok béremelése ellen. De ezt a hozzáállást a fizetésemelés sem fogja orvosolni.

2022. dec. 4. 19:54
 33/39 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, persze, hogy nem a gyerekeken kellene levernie, csak éppen olyan kényszerpályán van, hogy képtelen máshogy védekezni. Az igazgatónak ezek szerint kötelező meghirdetni a faktot, úgy is, hogy most tudja, hogy nincs rá ember. A tanár meg már eleve túl van terhelve, mert ha nem értettétek félre és tényleg 36 órája van, akkor még abban az esetben is túlórázik, ha egyetlen órájára sem készül egyetlen percet sem. Ez a túlóra persze láthatatlan, lehetetlen bárhol is elszámolni, de azt azért senki ne higgye, hogy heti négy óra elég a puszta adminisztrációra és ennyi tanított óra dolgozatainak kijavítására. Tehát ha képes úgy bemenni órára, hogy el se olvassa másnapra mit kéne tanítani (ez még nem készülés, csak az anyag felidézése) akkor is dolgozik egy héten minimum 45 órát, de lehet, hogy többet. Ha minimálisan is készül, már eleve jóval többet. -

Ha egy faktot úgy akar megcsinálni, hogy az azon résztvevő diákok valóban le is tegyék az emelt értségit arra minimum 1 órát kellene készülnie, de inkább többet és ugye meg is kell tartani, ami megint + heti egy óra. Úgy, hogy ez neki egy csomó plusz meló de ezért egy fillérrel sem fog többet kapni.

Nem tudom te hol dolgozol. Gondolj bele, hogy már eleve ingyen túlórázol, amikor a főnök közli, hogy az új embert is neked kéne betanítanod munkaidő után, mert akkor van rá idő. Neked nem az lenne az első reakciód, hogy miért pont én? Megtiszteltető, hogy én adhatom át a tudást, meg minden, de talán csinálja a Mariska, az ráér a körmét reszelgetni egész nap.

A hozzáállást a fizetésemelés valóban nem orvosolja, de ha mondjuk lenne elég tanár akkor egyrészt az alkalmatlanokat el lehetne küldeni, másrészt aki a pályán van nem terhelődne túl és talán nagyobb örömmel készülne az óráira, vagy vállalna faktot sőt akár versenyfelkészítést is, ha ezt munkaidőben tehetné, nem a láthatatlan túlórái számát növelné.

2022. dec. 4. 21:06
 34/39 anonim válasza:
100%

Valószínűleg csak arról van szó, hogy az emelt szintű fakultáció keretében fogják az emelt és középszinteseket egyszerre felkészíteni. Ez egy olyan képzést eredményez ahol 1,5 évig csak "megkapargatják" az emelt szint alját, hogy úgy is majd mindenki középet csinál. Majd a tényleges középszintű felkészítéssel csak az utolsó fél évben foglalkoznak (amikor már biztos, hogy senki sem emeltezik).

Nálunk 12-edik félévkor ment a lebeszélés, hogy ne akarjunk emeltezni, mert a matek vagy az infó emelt szerinte sokkal könnyebb. Fun fact: nem volt se matek sem pedig informatika tanár.

2022. dec. 5. 13:55
 35/39 A kérdező kommentje:

Hol dolgozom? Multinál, és ha zárás van, akkor igen, túlórázunk, és nem fizetik ki. Szerintem kb. minden munkahelyen így megy. Szóval én továbbra sem tartom elfogadhatónak ezt a viselkedést, mondván, hogy túl van terhelve, meg alul van fizetve.

Menjen be a főnökéhez, és közölje, hogy nem csinálja. Oldják meg másképp. De a gyerekeknek ehhez a világon semmi köze nincs.

Egyébként meg mit csinálna egy ilyen pedagógus mondjuk egy olyan iskolában, ahol a gyerekekben nem él a tudásvágy? Nyilván ott jobban érezné magát? Ez egy gimnázium, ahol 4,5 feletti átlaggal kerültek be a gyerekek, motiváltak, fegyelmezési gondok nincsenek. Na, de ugye ehhez sincs kedve, menjen akkor tényleg árufeltöltőnek a Tescóba, bár azt nem hiszem, hogy ott kevesebbet kéne dolgozni, azok még éjszaka is nyomják.

2022. dec. 5. 14:22
 36/39 anonim válasza:
Nálunk ez a helyzet szinte az egyik tanár sem akarja hogy a diákok emeltesek legyenek....
2023. jan. 25. 01:06
 37/39 A kérdező kommentje:

Beszéltem az ofővel. Meg sem lepődött, azt mondta, hogy a természettudományokat tanító tanárok mindig ezt csinálják, és tolják a nyelvszakosokra a munkát.

Továbbra is felháborítónak tartom, hogy a válaszadók többsége szerint ez teljesen rendben van.

2023. jan. 25. 15:51
 38/39 anonim ***** válasza:
30%
Nincs rendben. Neked van igazad.
2023. jan. 25. 18:13
 39/39 anonim válasza:
100%
36-os vagyok. Szerintem ez nincs rendben....
2023. jan. 26. 00:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!