Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Megtilthatja a tanár, hogy...

Megtilthatja a tanár, hogy bizonyos tantárgyakból emelt szinten érettségizzenek a gyerekek?

Figyelt kérdés

A lányom most 9. osztályos, és a kedvenc tantárgyát egy elég megkeseredett nő tartja. A mai órán állítólag kijelentette az osztálynak, hogy nála senki ne tegyen emelt szinten érettségit. Ha bárkinek megfordul a fejében, ő mindent megtesz, hogy erről lebeszélje.

Emlékszem, amikor én voltam gimis a földrajztanárunk kicsit finomabban, de hasonlóképpen vélekedett. A férjem levelezőn érettségizett, és azt mondta, hogy náluk is a fizikatanár kijelentette, hogy nála nem lehet érettségizni. Aki szeretne, most szóljon, mert akkor megbuktatja.

De most ez komoly? Mégis mit képzelnek?

Csak ugye megint az van, ha jelzem a felettesének, akkor jól lerontja a gyerek jegyét, szóval nem vagyunk vele előrébb.

2022. nov. 28. 16:29
1 2 3 4
 21/39 A kérdező kommentje:

"Azt nem tudom, hogy ha a tanárnak megvan az óraszáma és nem akar többet bevállalni, akkor kötelezhető-e arra, hogy fakultációt tartson. De ezt az igazgatóval kéne lemeccselnie, nem a diákokkal."

Én is így gondolom. Nem az a megoldás, hogy megfélelmítem a gyerekeket, hogy nehogy már az én tantárgyamat válasszák, mert én nem akarok fakultációt tartani!

2022. nov. 28. 21:22
 22/39 anonim ***** válasza:
100%
Az én iskolámban nem minden tanár tartott emelt szintű felkészítést (csak a magyar-matek-nyelv-töri van), volt aki a középet se igazán akarta tartani, így többen elmentek magántanárhoz. Emelt tesinél viszont volt olyan lehetőség, hogy egy másik iskolában megtartott emelt faktra eljárjanak. És meg is tették. De azt nem tudom, hogy ez konkrétan hogy is valósult meg gyakorlatban, hogy az igazgatók/tankerületi igazgató volt-e, aki lebeszélte. Kisvárosi iskolából mentek a megyeszékhelyre.
2022. nov. 28. 21:47
 23/39 anonim ***** válasza:
100%

Egy tanár nem tilthatja meg hogy emelt szinten érettségizz az ő tantárgyából. Viszont te nem követelheted hogy emelt szintre készítsen fel. Az iskolának nem kötelező emelt szintre készíteni csak a középszint kötelező. Egy fakultáció indítását több tényező is befolyásolja. A tanár óraszámána, a leendő csoport létszáma, a fenntartó engedélye.

Például ha te földrajzból akarsz emeltezni és a föcitanárnak 26 órája van akkor nem fogja elvállalni a felkészítés. Ha mégis beleférne az óraszámba a fakt de csak te vagy egyedül akkor meg az iskola fenntartója mondhatja hogy egy embernek nem indítunk faktot.

Viszont magánúton felkészülhetsz bármire.

2022. nov. 29. 02:53
 24/39 A kérdező kommentje:
Az osztályfőnök mondta, hogy 10. év végén kell faktot választani, benne van a biológia is.
2022. nov. 29. 19:07
 25/39 anonim ***** válasza:
100%

A 36 órát nem értem. Max. 26 megtartott órája lehet egy tanárnak, ennyi a törvényes. Ha viszont nincs másik szakos, akkor előfordulhat, hogy a suli trükközik és tartós helyettesítés vagy egyéb címen még egy pár órát rálőcsöl. Ha ez így van és tényleg ennyit tanít akkor meg nem csodálom, hogy ki van égve és nem hiányzik neki a plusz munka. Ráadásul ennyi megtartott óra mellett pontosan 0 idő marad a felkészülésre, tehát az órái törvényszerűen silányak lesznek.

A ti szempontotokból a legnagyobb gond az, hogy egy faktot bárhogy meg lehet tartani, a kutyát se érdekli. Tehát, ha lesz is elég jelentkező és a tanár óraszámába is belefér és elindítják akkor is simán bedacolhat és tarthat olyan faktot, amiből semmi haszna nem lesz a gyereknek. A végén úgy is oda fogtok kilyukadni, hogy ha a gyerek ebből a tárgyból akar emeltezni, akkor elmegy egy magántanárhoz heti egyszer és felkészül magától. Egyetértek veled, hogy ez nem normális, de amíg egy tanár annyit (se) keres mint az Audiban a szalag mellett állók, addig nem lesz normális oktatás, mert egyszerűen nem lesz elég tanár és nem lehet elküldeni az alkalmatlant se, bármit is tesz.

2022. nov. 29. 22:31
 26/39 anonim válasza:
100%

"Nála senki ne tegyen emelt szinten érettségit"

Abban az intézményben eleve nem is tehet senki érettségit, ahol tanul. Ha emeltre jelentkezik, akkor azt egy másik iskolában, teljesen ismeretlen tanárok előtt fogja tenni. Az érettségit is a másik intézmény vizsgáztató tanára fogja javítani.

A jelentkezést meg nem fogja tudni megakadályozni, semmi köze gyakorlatilag az egészhez... Abból érettségizik a lányod és olyan szinten, amilyenen szeretne, a tanároknak ebbe nincs beleszólása!

2022. dec. 2. 20:12
 27/39 A kérdező kommentje:

Igen, ezt értem, talán rosszul tettem fel a kérdést. Szóval az lenne a lényeg, hogy gimnáziumba jár a gyerek, és innen pl. mehetnének a gyerekek akár orvosi egyetemre is. És az iskola vállalta, hogy erre felkészíti a gyerekeket. Kell választani fakultációt, és a biológia is benne van a listában. Erre a tanár meg kijelenti, hogy ne merjék ezt választani, mert ő nem hajlandó megtartani, és aki erre jelentkezik, az megnézheti magát?!

Értem én, hogy alul vannak fizetve, de azt viszont nem értem, hogy ilyen emberek mit csinálnak egy gimnáziumban.

Nyilván majd bent ül a gyerek egy fakultáción délután négyig, mert kötelező valamit választani, de azzal semmi terve. Majd utána még este 6-ig kifizetek egy magántanárt. És mindenki azt hiszi, hogy ez normális, csak én vagyok felháborodva?

2022. dec. 3. 16:04
 28/39 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló dolgot tapasztaltam én is, általános iskolában. A tanár az órán nem adja le rendesen az anyagot, nem a tankönyv szerint megy, a gyerek jegyzetei zavarosak. Egész osztály így van. Persze lehet vinni magántanárhoz, csak addigra már fáradt és akkor minek a rendes óra.
2022. dec. 3. 18:42
 29/39 anonim ***** válasza:
100%

Ha 36 órája van a tanárnak, az rengeteg. Amellett nyilvánvalóan nem tart faktot, így is bőőőven túlórázik. Az igazgatót kéne megkérdezni, hogy minek hirdetnek meg olyan fakultációt, amire nincs pedagógusuk.

Nem csak te vagy felháborodva, a napokban is tanártüntetések vannak.

2022. dec. 4. 02:00
 30/39 A kérdező kommentje:

Igen, csak a gyerekem meg kijelentette, hogy nehogy merjek szólni, mert még ő lesz megszívatva. Amiben sajnos igaza van.

Tanár nincs, meghirdetni meg muszáj nekik, tehát a tanár szív. Csak ezt miért a gyerekeken veri le? Hogy lesznek így orvosok, mérnökök, ha már ilyenkor kiölnek a gyerekekből minden ambíciót? Erre nem mentség az, hogy alul van fizetve, meg leterhelt. Az ilyen embernek semmi keresnivalója az oktatásban.

2022. dec. 4. 11:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!