Mondjátok már meg, mi az a 9. 10. 11. osztály
általánosban? Nekünk csa 8 osztály volt, mi ez
gimnázium? De akkor miért 9.?
Nem biztos, hogy egybe van vonva!!
Én sima középiskolába jártam, és így volt ott is, 9.-től indult a számozás.
2022. okt. 22. 08:22
A szakközépiskola indul 9.-től.
A gimi meg rendesen 1-től.
2022. okt. 22. 08:24
12, le vagy maradva úgy 25 évvel. Kb. azóta van minden középiskolában, nem csak a szakközépiskolákban hanem természetesen a gimnáziumokban is 9-12.
2022. okt. 22. 09:19
"És miért jó ha többet követelnek a gyerekektől? Nincs elég tananyag?"
Az alap koncepció az lett volna, hogy ezekbe az iskolákba csak tehetséges gyerekeket vesznek fel, akik bírják ezt a tempót és nekik jó is, hogy segít kihozni magukból a lehető legtöbbet. E helyett boldog boldogtalan ilyen gimit indított, hogy lehetőleg korán tudjon válogatni a normálisabb gyerekekből, a sok agyament szülő meg viszi, mert persze mind meg van róla győződve, hogy az ő gyereke kiemelkedően tehetséges. Közben nem veszik észre:
1. hogy a több tananyag még nem feltétlenül jelent jobb minőséget.
2. a túlkínálat miatt ezeknek az iskoláknak jelentős része semmivel nem jobb mint egy normális ált. suli.
2022. okt. 22. 12:23
Több, mint 20 éve én úgy jártam, hogy 8 általános, majd a középiskolában (gimnázium) folytatódott 9-12-ig. Tehát 12 osztályt jártam. Most a fiam úgy járt, hogy 8-ig általánosban, 9-11-ig szakma, most két éves érettségire jár, ahol jelenleg 12-es, majd lesz 13 is. Ő 3+2 évben tanulja a szakmát és érettségit. De van, ahol 4+1-ben tanulják, de akkor is folytatódik a számozás 9. osztállyal. A lényeg ugyan az mindenhol.
2022. okt. 22. 13:13
16/21 anonim válasza:
Ez a számozás csak áttekinthetőbbé tette, hogy ki hányadik évfolyamon jár a közoktatásban. Korábban előfordulhatott, hogy vaaki a 4. után átlépett 8 osztályos gimibe, de két év után -valamilyen oknál fogva- inkább 6 osztályosba járt két évet. Ezután meg a 4 éves gimnázium nyelvi előkészítő osztályába járt, de utána visszalépett pl. 8 osztályosba. A bizonyítványa így nézett volna ki: 1 - 2 - 3 - 4 - 1 - 2 - 0 - 1 - 2 - 7 - 8. Bár általános után bizonyítványt cseréltek, ezért nehezen lehetett kiigazodni a sokféle bizonyítvány között. (Lehetne még bonyolítani, ha pl. évet ismételt valaki, de az évismétlést megint iskolatípus cserével is kombinálta.) Az új számozás így egységesen 1-től 12-ig vagy 13-ig tart. "Cserében" meg kell nézni, hogy az adott évfolyamot milyen iskolatípusban járta.
2022. okt. 23. 11:03
17/21 A kérdező kommentje:
Nálunk csak gimnázium van kiirva az iskolára, nem általános és gimnázium, pedig mennek oda általános iskolából is.
Miért nem első meg másodikos a gyerek középiskolában, miért 9.es meg 11.es?
18/21 A kérdező kommentje:
Általánosban is nagyon sok a tananyag, a tanárok is tiltakoznak, túl vannak hajszolva a gyerekek, nem értem mire kell ez az Einstein gyereknevelés.
szerintem ne említsük egy mondatban az iskola szót és a színvonalat.
2022. okt. 24. 20:32
Azért 9-es, hogy egységes legyen a rendszer. Érthetően: rendeznek egy tanulmányi versenyt 8. osztályosoknak. Bárki részt vehet rajta, aki a 8-kos tananyagot tanulja. Legyen az sima általános iskolában 8-kos, vagy nyolc osztályos gimnáziumban 8-kos. Ugyanaz a tananyag minden 8-kos gyereknek csak a 8 és 6 osztályos gimnáziumokban magasabbak az elvárások, tanulmányi versenyekre készítenek fel stb.
2022. okt. 25. 07:02
Kapcsolódó kérdések: