Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Váltanál iskolát, ha…?

Váltanál iskolát, ha…?

Figyelt kérdés

Idén kezdte az első osztályt a fiam. Többektől hallottuk, hogy jó iskola és a nyíltnap is meggyőző volt.

Nagyon szereti a fiam, lett sok barátja is.

A probléma azzal van, hogy délután semmit nem tanulnak, leckét nem írnak, minden otthonra marad.

Hiába a napközi, mindig programok vannak, amin az egész napközi részt vesz, nem csak az ő osztályuk.

Tegnap pl. hívtak egy férfit aki egész délután mesélt nekik a tornateremben… múlthéten volt sportbemutató, a helyi állatmenhely tartott előadást, kézműveskedés….

És ez minden héten így megy, az iskola szerint ez színesíti a napokat..

Heti egy nap van úszás az iskolával, és egyszer jár edzésre. Ilyenkor 6 mire hazaérünk, a többi nap fél 5-kor. Sokszor hulla fáradt már, de kénytelen leülni “tanulni”, leckét írni.

Sajnos elég sok házit kapnak, amivel este szenvedünk, szinte minden nap sír, hogy fáradt, játszani szeretne, elege van…

Segíteni kell neki, ott ülni mellette, de a kistestvére is ott van, aki igényli a foglalkozást… és az otthoni teendők… vacsora, fürdés, közös idő stb… férjem mindenben segít, de 7 előtt ő nem ér haza… fél 9-kor mindkét gyerek beájul…

Egyszerűen nem megy, elveszünk, szenvedünk, kiborulunk… nem tudom más hogy csinálja, lehet a mi rendszerünk rossz.

Hiába beszéltem a tanárnővel, szerinte ennyi terhelés kell a gyerekeknek, meg kell, hogy szokják, mert később még több lesz.

Feleslegesen hivatkozok arra, hogy azért választottuk a napközit, mert dolgozunk, nem tudjuk órák után hazavinni és jó lenne, ha megírná a leckéket… hogy ezzel ne otthon kínlódjunk… még beleférne játék is biztosan a suliban vagy akármi.

Egy nap van 5 órájuk, többi nap 4, ebédszünet és kezdődik a napközi, 4-től lehet őket elhozni.

Erősen gondolkodom, hogy intézményt váltunk, de a fiam sír, hogy ne, kérlel, a szívem megszakad, de a mostani felállást sem fogjuk tudni tartani.

Még csak 6 éves és már kikészül, nem tud gyerek lenni…

Reggel 6.30-kor keltem őket, minden ki van készítve, cuccok összepakolva, csak mosakodni, öltözni és reggelizni kell. 7-kor indulunk, mert az iskolába fél 8-ra be kell érni, és hiába nincs messze az iskola, nagyon nagy a forgalom, utána jön az ovi, ahova ha 8-ig nem érünk be, nincs reggeli….

3-ig dolgozom, irány az ovi, utána a suli…

Mit tennétek a helyemben?

2022. okt. 19. 10:26
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
94%
Tenyleg, ez jo otlet, megkerdezni masik szuloket. Mert ha csak a tiednel van ez, akkor vele(tek) van a problema. Beszelj a szulokkel, es akkor ugy lehetne kerni a napkozis valtoztatast. De egy fecske nem csinal nyarat.
2022. okt. 19. 15:01
 22/40 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm szépen ezt a sok választ, valahol mindenki nézze pontjával egyetértek.

Nem mondanám, hogy egy erős, verseny iskola, ahogy az egyik válaszoló kérdezte, átlagos általános iskola, annyi extra van, hogy itt már első osztálytól van idegennyelv.

Nem hiszem, hogy a fiam túl gyenge lenne az elvárásokhoz, legalábbis egyelőre tök jól teljesít, nagyon sok piros pontja van, dicsérik is a tanítói, mindenben szeret aktívan részt venni, szorgalmas.

Osztálynak nem egész fele napközis csak, többieket elviszik tanítás után, de nekünk erre nincs lehetőségünk, én így is csak 6 órában dolgozom.

Nem nagyon beszéltem erről más szülőkkel, őket nem is igazán érinti ez a probléma, hiszen otthon van a gyerek egész délután… vannak akiket nem is érdekel. Egy anyukával nagyon jóban vagyunk, még oviban is összejártunk, neki sem igazán tetszik a rendszer, de ő pl. nem gondolkodik iskolaváltáson, nincs testvér, férje otthon.

Szerintetek normális minden reggel 6.30-kor felkelni, 7.30-ra iskolába lenni, 16.30-ra hazaérni, kifújja magát és 5-kor még napi 1-1.5 órát ülni a munkafüzetek felett ülni egy 6-7 éves kisgyereknek? 20.30-ra totál beájul.

Az úszás jó és hasznos, szereti is… és a judo a kedvence, 2 éve jár… nem vehetek el tőle mindent.

Terhelve vannak, gyors tempóban haladnak. Téli szünetre úgy mennek el, hogy az összes betűt átveszik…Tudni kell olvasni…

Szükségük van játékra, udvari rohangálásra, de ebben is elfáradhat. Az oké, hogy vannak nyugisabb délutánok, pl amikor mesélő vagy bűvész jön délután, de ott is aktívak, nem kókadozva csak ülnek.

Szerintem ebédszünet után még ha foglalkoznának a leckével könnyebben is menne, mint este. Lenne idő iskolai programra is, otthon meg feltöltődhet és kipihentebben megy másnap.

Tudom, hogy mindenki életében eljön az iskola, de ez nagyon mélyvíz, meg is kell rá érni. Minél idősebb, annál terhelhetőbb.

Ti nem csináltok semmit hétköznap? Nem ültök le játszani, pl. társasozni a gyerekkel, mint időtöltés? Pont ezt a kis időt veszi el az otthoni leckeírás, együtt vagyunk, de az nem olyan.

Kistestvére is várja, hogy játsszon vele, apát akarják este. Ő fürdeti őket fél 8 után, olvas mesét és már alszanak is.

Lehet velem van a baj, már iskola van, el kell felejtenem ezeket…

Szerintem ehhez még kicsi és nem elvárható.

2022. okt. 19. 15:34
 23/40 anonim ***** válasza:
5%

22. én kicsit idősebb vagyok nálad, de mi első félév végére akkoriban már normálisan olvasni tudtunk nem átvettük a betűket. 😳 ráadásul zsolnai programos osztályba jártam, az mond valamit?

szar a rendszer? a sok nyavalygás és a gyerekek pátyolgatása, felmentése minden alól nem megoldás. egyszer mindenképpen véget ér a játékból álló gyerekkor.

2022. okt. 19. 15:50
 24/40 A kérdező kommentje:

Rosszul fogalmaztam akkor. Teliszunetre ugy mennek, hogy olvasni tudni kell. Minden betut megtanulnak. Tehat elso fel ev elott.

Szerinted hogy kellene csinalni?

Fel 5re hazaerunk, 5kor elkuldom lecket irni, boldogul ahogy boldogul, addig fozok es foglalkozok a kicsivel, kapnak vacsorat, elmennek furdeni, alvas? 🙂

2022. okt. 19. 16:09
 25/40 anonim ***** válasza:
82%
Ha téli szünet előtt olvasni fognak, akkor a lehető leg szarabb, nem gyerekbarat sulit választottad. Sajnálom.
2022. okt. 19. 16:47
 26/40 anonim ***** válasza:
81%

"Nem nagyon beszéltem erről más szülőkkel, őket nem is igazán érinti ez a probléma, hiszen otthon van a gyerek egész délután… "

Arra gondoltunk, hogy a napkozisekkel beszelj ...

Ha kb. az osztaly fele napkozis ahogy irod, akkor van kivel beszelni, es ha nem ertenek egyet veled, akkor bennetek van a hiba. Ha egyetertenek akkor meg lehet szolni, nema gyereknek anyja sem erti a szavat.

Amugy meg a magyar oktatasi rendszer is (mint minden mas) evtizedekkel el van maradva, sajnos nem tudsz mit tenni, max. elkoltozol ( en azert koltoztem kulfoldre 20 eve, mert nem akartam, hogy a gyerekem ott noljon fel ), vagy nezz Montessori vag Waldorf iskolat.

Nalunk itt 4 evesen kezdik az iskolat, most 7 evesen 4. osztalyos a lanyom, 9 re kell menni, es fel 4 ig vannak. Hazi csak hetvegere van, kb. 20 perc.

5 eves korara folyekonyan olvastak, irtak, most 7 evesen torteket es kettes szamjegyu szorzotablat tanulnak. Nincsenek jegyek ( nem is lesznek ), helyette jutalmazasi rendszer. A gyerekek itt szeretnek iskolaba jarni.

2022. okt. 19. 17:02
 27/40 A kérdező kommentje:

Megprobalok beszelni akkor a napkozisekkel, aztan meglatom, megprobalunk mas modszert.

Noverem fia Waldorfos… de o SNI-s.

Nekem fura.

2022. okt. 19. 18:02
 28/40 anonim ***** válasza:
64%

"Téli szünetre úgy mennek el, hogy az összes betűt átveszik…Tudni kell olvasni…"

Ostoba tanítónő és/vagy ostoba iskolavezetés.

Abban az országban, ahol olyan kiváló gyerekpszichológusok éltek és alkottak, mint Mérei Ferenc, Binét Ágnes vagy Vekerdy Tamás, szégyen, hogy ilyen iskola és tanítónő létezik, sőt nagyon is sok van belőlük.

2022. okt. 19. 21:41
 29/40 anonim ***** válasza:
92%

Dehogy kell téli szünetre olvasni, ez már ezer éve elavult rendszer. Októberig el sem kezdik a betűket, csak a betűelemeket.

Én megértelek, kérdező, és nálunk is ez volt a lányommal. Mi emiatt ki is vettük a napköziből, de tudom, hogy ez nem megoldható mindenkinél. Aztán sajnos kiderült, hogy a lányom figyelemzavaros, ezért is ment neki nagyon lassan a leckeírás. Aztán csak átvittem másik iskolába, és jé, ott már elég ritkán fordult elő, hogy itthonra maradt a lecke. Másik gyerekemmel szinte soha nem volt alsóban, hogy ne készült volna el a lecke, bár láttam, hogy náluk azért nem is adnak olyan sokat.

Szóval én bemennék még egyszer, és elmondanám még egyszer a napközis tanítónak, hogy az iskola nem játszóház, szóval ne legyenek addig programok, amíg nincs kész a lecke! Vagy legalábbis ne minden nap. Nálunk ha van program délután, aznap nincs lecke. Nem várható el sem a gyerektől, sem a szülőktől, hogy este még ezzel foglalkozzanak.

Egyébként is minden gyerekpszichológus megmondta, hogy a házi feladatnak semmi értelme. A gyerek bent van egész nap az iskolában, ott kell megtanulni a dolgokat, nem otthon. Nálunk csak azért van, hogy a napközis tanár le tudja őket foglalni délután. De olyan sok hozadéka ennek már nincs, nem abból fogják megtanulni az anyagot.

2022. okt. 19. 22:10
 30/40 anonim ***** válasza:
85%

Melyik varos ez?

Ha van lehetőség válogatni, akkor keress másikat.

2022. okt. 19. 22:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!