Hogyan akadályozhatnám meg, hogy a szerelmes kiskamasz gyerekem jegyei tovább romoljanak az utolsó évben?
Most megy nyolcadikba, és bár mindig is kitűnő tanuló volt, hetedik osztályban drasztikusan leromlottak a jegyei: 3,2 átlaggal zárt az évet.
Eléggé beütött nála a kamaszkor, ebben az évben jött meg neki először, megváltozott a baráti köre, lett barátja is. Röviden: kívül-belül megváltozott, és sajnos velünk is egyre szemtelenebb.
A probléma az volt az elmúlt félévben, hogy nem figyelt órán, itthon pedig csak annyi volt a tanulás, hogy gyorsan letudta a házi feladatait. Hiába próbáltunk segíteni neki például felkészülni egy dolgozatra, folyton álmodozott, elkalandozott a figyelme.
Fontos lenne, hogy a következő évben összeszedje magát, mert nagy álma, hogy bejusson a megye legjobb gimijébe (ezt kizárólag ő szeretné, nem mi erőltetjük rá).
Rendszeresen beszélgetünk vele erről, de csak vállat von, és azt mondja, hogy majd összeszedi magát.
Nem tiltjuk a barátjától, rengeteg szabadideje van, mégsem érzi, hogy a kötelességére is időt, figyelmet kéne szentelnie.
Utolsó reményként írok ide. Van valakinek ilyesmi tapasztalata? Ha tudsz, kérlek segíts nekünk!
Én leülnék vele beszélni komolyan, őszintén. A szülők és ő. Nem biztos, hogy elsőre hallgatni fog Rátok, de biztos el fog gondolkodni rajta. Kérdezzétek meg, hogy mivel tudnátok neki ebben segíteni.
A saját esetemből mondom.
Nem valószínű, hogy rögtön, de biztos el fog gondolkodni azon, hogy mit mondtatok Neki.
Velem is ugyanez volt, de ne támadjátok be, apukám csinálta nálam, és semmit sem ért el vele, a maradék kedvem is elment attól a bizonyos tantárgytól. Rá fog jönni, hogy a maga érdekében kellene figyelnie az órán, tanulnia.
A barátai és a barátja is biztos van rá valamennyi hatással, mégis azt jónak tartom, hogy nem tiltjátok tőle.
Én ebből egyébként főleg egyedül találtam ki, valamint egy barátnőm segítségével, de rövidebb idő alatt is sikerülhetett volna, ha a szüleim is segítenek ebben a megfelelő módon.
Mivel ilyenkor nagyon sérülékeny a lelkük kamaszkorban, ezért fontos, hogy minél nagyobb türelemmel és figyelemmel forduljatok hozzá, ne érezze azt, hogy támadják. Remélem tudtam valamennyit segíteni.
"Iskolában dolgozom, ezért vagyok meggyőződve, hogy rendes körülmények között egy megyei legjobb gimibe nem vesznek fel valakit ilyen átlaggal. Persze tudom, mindig van az a "pénz". Szerintem erre utalt a kérdező is a 4-el."
Ha iskolában dolgozol, akkor biztosan telne tőled egy normális, értelmes, segítő válaszra is. Van esetleg tipped, hogy hogyan segíthetnék a gyerekemnek?
Tudsz bevált módszert, egyéb segítséget, amit igénybe vehetnénk?
Ha tudsz hasznos választ adni a kérdésemre akkor azt megköszönném, mert annak nem sok értelme van, hogy itt vezeted le a feszültséget.
Válasszon egy kevésbé erős iskolát. Ha bizonyít, átveszik.
Amúgy nem vagyok feszült :)
Köszönöm, ez valóban egy járható út lenne.
Meglátjuk hogyan kezdi az évet, és ha továbbra sem veszi komolyan, akkor ezt fogom neki tanácsolni.
Addig is lehet keresünk egy magántanárt, hiszen a cél az lenne, hogy már az általa kiválasztott gimiben kezdje a 9. osztályt.
A többieknek is köszönöm szépen a segítséget, tippeket!
"Nem tiltjuk a barátjától, rengeteg szabadideje van, mégsem érzi, hogy a kötelességére is időt, figyelmet kéne szentelnie."
Na, pont ez a baj, ide vezet ez a nagy "hazugságra nevel, aki tilt" meg hasonló túlliberalista nézet. Nincs semminek következménye, nincsenek határok, akkor meg minek változzon? Egy kamasznál nem működik ez a lelkizős megbeszélés általában.
Nyilván nem arra célzok, hogy most a fejét leordítva be kell zárni a szobájába, de közölni kell vele már most, hogy amennyiben nem javít az fontos tárgyak jegyein, nem tanul és szemtelen, a következő rossz jegyek után nem jöhet át a pSija és ő sem mehet.
Szintén elit gimnázium: 5-7. év végi, 8. félévi eredmények. A készség tárgyakat is beleveszi, és a matek, az idegen nyelv duplán számít. Ezeken felül a felvételi eredményét kétszerezi.
Nálunk volt az ált. suliban ingyenes felvételi előkészítő, de csak az mehetett, akinek az átlaga 4,5 felett volt hetedikben, és még így is hullottak ki közülük, akik nem készültek rendszeresen. Ők mentek fizetős tanárhoz.
Ti nem tudtok helyette semmit sem tenni, csak vazoljatok fel a lehetőségeit. Ha akarja, megoldható, de nagyon jól kell sikerülni a felvetelinek.
A 3,2 elég rossz eredmény, ezt már nemcsak a készségtargy húzza lefelé.
Tényleg nem akarok kötekedni, de 3,2-vel melyik az az erős gimi, ahova felveszik? A 7. év végét is szokták nézni, szóval aki előttem ezt felhozta, igaza van, és szerintem nem kéne rajta megsértődni.
Gondolom nem énekből kapott rossz jegyet.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, te nem tudod helyette megtanulni.
Üljetek le, és nézzétek meg a tavalyi pontszámokat együtt.
A lányom most volt 8.-as, tudom, miről beszélek. Az ő osztályában is volt egy kislány, aki gimibe akart menni, de hármasokkal még a fizetősbe sem jutott be. Amúgy mindenki értetlenül is állt a dolog előtt, hogy hogyan jutott eszébe, hogy ilyen jegyekkel be fog kerülni? Ott könyörgött neki az ofő, hogy 5.-nek írjon már be egy szakgimnáziumot, mert nem fogják sehova felvenni. Végül persze oda került csak be, de nagyon el volt keseredve. Szóval először is reális célokat kell kitűzni.
A felvételire fel kell készülni, attól függ, hogy milyen az az erős gimi, de Pesten 80 pont alatt be sem hívják őket szóbelizni, azt hallottam. Cefet nehéz ám 80 pontot írni! A lányom 78 pontot írt, az összes tanára odáig volt meg vissza tőle. Jó, ez egy elég gyenge osztály, de akkor is. Az ő felvételije volt a legjobb az egész iskolában. (Országos átlag 52 pont volt az idén.) Erre lehet egyedül is készülni, ismertem olyan gyereket, aki hétről hétre gyakorolt a neten lévő feladatokból, de azért ehhez nagy önuralom kell. Szerintem fel lehet készülni tanár nélkül is, de inkább azért kell a tanár, hogy legyenek határidők. Az iskolában nem tudom lesz-e felvételi felkészítő, de ha lesz is, általában nem elég. Szóval magántanár fog kelleni.
Egyébként meg azon kívül hogy elmagyarázod neki, hogy mi a tét, mást nagyon nem tudsz tenni. Haverokhoz, pasihoz meg nyilván csak akkor mehet, ha megtanulta amit kell. Esetleg rosszabb jegyeknél adhatsz neki szobafogságot, de van amelyik gyerek, annál jobban ellenáll csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!