Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogy vegyem rá a gyereket,...

Hogy vegyem rá a gyereket, hogy készüljünk a pótvizsgára?

Figyelt kérdés

11 éves a gyermekem, és sajnos úgy alakult, hogy pótvizsgáznia kell két tantárgyból.

Kérem, aki csak károgni jön ide, hogy miért hagytam, hol voltam, az lapozzon tovább. Elismerem, én is hibáztam, nem keresek kifogásokat, most viszont, hogy tragédiák sora után összeszedtük magunkat, szeretnék segíteni neki, amennyire csak tőlem telik.

Tervben van a magántanár, de csak július végétől tudná vállalni. Én addig szeretnék készülni vele. Írtam egy tervet, amihez tartanánk magunkat, de még el sem kezdtük ( természetesen nem most rögtön szeretném elkezdeni, pihenhetne pár hetet, hiszen most ért véget a suli, hagyom pihenni, úgyhogy aki ezt írná, feleslegesen írja) de már most élből elutasítja.

Úgy terveztem, hogy mindennap fél órát gyakorolnánk.

Sajnos a jutalmazó módszer nála nem működik, számtalanszor próbáltunk már így tanulni az évek folyamán.

Félek, hogy nem fog sikerülni a pótvizsga.

2022. jún. 17. 12:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
23%

Ezzel a válaszommal úgy látom, nem leszek népszerű, de azért leírom. :)

Vekerdy Tamás erről mindig azt mondta, hogy nem az elnyújtott felkészülés a hatékony, hanem az intenzív, és az is akkor, ha nem a szülő próbál meg korrepetálni. Napi 30 perc két és fél hónapon keresztül nem ér semmit. Napi 5-6 óra augusztusban, az igen.

Én nem hiszek a keménykedésben. Hagyd pihenni, aztán keress két magántanárt, akik július végétől vagy augusztustól intenzíven foglalkoznak vele. Ennek sokkal több értelme van, mint napi 30 perc matekozásnak törizésnek, mert amit most átnéztek, azt a pótvizsgára úgyis elfelejti. Ha nem így lenne, elsőre is sikerült volna neki.

2022. jún. 17. 16:01
 12/18 Andi80018 ***** válasza:
100%

Szerintem csak matekból kell tanár, mert ő jobban el tudja magyarázni, töriből csak leülni, és megtanulni. Nem hiszem, hogy ötödikben olyan eget rengetően nehéz a töri.

Én július első hetétől kezdeném, valamilyen rendszerrel, pl egyik nap matek, másik nap töri. A törivel júliusban szerintem végez, és augusztusban vissza kell ellenőrizni, tudja-e. Én letöltenék felmérőket, azokat hét végén csinálná, amikből az előző héten tanult.

Matek az nehezebb, mert nem biztos, hogy te el tudod neki úgy magyarázni, hogy meg is értse. Jobb lett volna előbb tanár...Apja nem tud segíteni esetleg?

2022. jún. 17. 16:29
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
A mateknál alapvetően fontos a gyakorlás. Az olyan, mint a a nyelvtanulás, készségszinten be kell épülni, főleg az ötödikes anyagnak, felszínszámítás, törtek, stb. Olyasmi, amire az egész későbbi anyag épül, és amire egész életében tényleg szüksége lesz (az ötödikes matek anyagra gondolok, nem a matekra an block). Mateknál baromira nem jó stratégia két hétig öt-hat órában gyötörni, azzal a felkiáltással, hogy nem baj, ha a pótvizsga után úgyis elfelejti. De baj! Napi szinten kellene típusfeladatokat megoldani. A töri más tészta, vizsga előtt préseljétek a fejébe valahogy aztán felejtse el, ha akarja, majd középiskolában újra megtanulja, aztán elfelejtheti egy életre.
2022. jún. 17. 16:41
 14/18 A kérdező kommentje:

#12 Saját tapasztalataim szerint ez egy borzasztó módszer. Sokszor tanultam így gimnazista, egyetemista koromban, és az lett az eredménye, hogy hosszútávon nem emlékeztem arra, amit ezzel a módszerrel tanultam.

Pláne ebben az esetben, egy 11 éves gyerekről beszélünk. Az 5. óra végére már nem is emlékezne arra, amit tanult. Inkább megtanulunk fél óra alatt pl 6 évszámot, és utána napokon keresztül ismételjük mielőtt újabb dolgokat tanulunk, mintsem hogy 5 óra alatt bebiflázzon 100 eseményt, aztán másnapra már ne emlékezzen belőle semmmire.

2022. jún. 17. 16:43
 15/18 anonim ***** válasza:
15%
Akkor mi a kérdés?? Te tudod hogy mit kell csinálni....
2022. jún. 17. 21:20
 16/18 Andi80018 ***** válasza:
61%
Milyen ötödik óra, ki beszél itt öt óráról? Én úgy gondoltam, hogy első fejezet az első napon. Már nem emlékszem de szerintem az őskorral kezdődik. Na hát az mennyi lehet, max 2 óra kikérdezéssel. Alá vannak a fontos dolgok húzva neki? A lényeges dolgokat ki kell tudnia emelni.
2022. jún. 18. 21:28
 17/18 anonim ***** válasza:

De igen, van akinek nehéz a töri. Az én fiamnak is. Konkrétan minden nap bőgve ült oda, hogy ő mennyire utálja, és milyen nehéz. De ő beszédértési zavarral küzd, a humán tárgyakat nagyon nehezen tanulja. Matekból nincs valami képességzavara?

Tudom, hogy nagyon nehéz, az én fiam is olyan, hogy majdnem agyvérzést kapok tőle napi szinten. Én meg is fogadtam, hogy jövőre nem erőltetem, ha nem tanul, hát nem tanul. Szerintem nálunk kettessel átrúgdosnak mindenkit, kis iskola, úgyis ugyanahhoz a tanárhoz bukik le.

Elfogadja tőled a segítséget? Ha igen, az jó. Írjatok vázlatot, gondolattérképet. Töriből nálunk a Mozaik tankönyv volt, szerintem elég jó. A tanár azt mondta, hogy csak a fekete betűs részeket fogja kérdezni, ráadásul a fejezet végén az összefoglaló kérdések elég jók. Azt nem tudom, hogy napi fél óra elég-e, meg kéne nézni, hogy hány fejezet a törikönyv, és úgy beosztani. Bár gondolom egy nap egy fejezetnél többet úgysem tudtok átvenni. Vagy esetleg délelőtt egy, délután egy. Vannak hozzá nagyon jó videók a neten, szerintem azokkal könnyebb elképzelni ezeket a régi korokat.

De nekem alapvetően az a véleményem, hogyha egész évben nem tanult a gyerek, nem két hónap alatt fogja megtanulni. Szóval a pótvizsga csak egy színjáték. A tanárnak elégtétel, hogy elrontotta a gyerek nyarát, de ha meg akarja buktatni, úgyis meg fogja, ha meg át akarja engedni, át fogja engedni.

2022. jún. 18. 23:23
 18/18 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, a 11-es kommentre válaszoltam, te nagyon jó ötleteket írtál.

Sajnos 2 óra kb csak az, hogy elolvassa a leckét, a minap próbáltuk...

Vizsgálták, nincsenek képességzavarai, egyszerűen csak leszarja ezt a tárgyat. Elkalandozik a figyelme miközben olvassuk a leckét. Minden porcikája tiltakozik ellene.

2022. jún. 18. 23:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!