Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szerinted van esély arra,...

Szerinted van esély arra, hogy az oktatás gyökeresen megváltozik a következő évtizedben?

Figyelt kérdés

Gondolok arra, hogy életképesebb fiatalokat neveljenek, az egyéni teljesítmény helyett a csapatmunkára neveljenek és az összetartásra. Nemzeti érzelműek legyenek, tudjanak vállalkozni, legyen pénzügyi műveltségük. Stb.

A jelenlegi oktatásban szerzett tudás nagy részét sosem kamatoztatjuk felnőttkorban.

2022. máj. 4. 11:04
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem a technikaórát kellene visszahozni mint háztartástan lol, eljutottunk oda hogy a sok elkényeztetett nyikhaj egy adag ruhát nem tud betenni a mosásba, nem hogy kicseréljen izzót, felvarrjon egy gombot vagy üzembe helyezzen egy háztartási gépet. Kb a telefontöltőig terjed a tudományuk, meg sokszor a szüleiké is ez a baj…
2022. máj. 4. 15:31
 22/48 anonim ***** válasza:
89%
#20! Teljesen egyetértek! Pont ugyanezt mondom mindig! Az óraszám egyre magasabb, a tudás meg egyre kevesebb. Meg lehet nézni az idei érettségi feladatokat is. Hasonlítsuk már össze a 20-30évvel ezelőttivel! Ha csak a matekot nézzük, egy értelmesebb nyolcadikos megírná legalább négyesre. Az emelt szintű már nagyjából lefedi a középiskolai anyagot, de aki középszintűt tesz, tök fölöslegesen jár be 4 évig melegedni. Nyolcadik után mehetne érettségizni, azt a 4 évet meg tölthetné értelmesebb dolgokkal is, mint hogy ott aszalják napi 8 órában.
2022. máj. 4. 15:34
 23/48 A kérdező kommentje:

sok elkényeztetett nyikhaj egy adag ruhát nem tud betenni a mosásba, nem hogy kicseréljen izzót,

-- az egyik kommentelő már írt hasonlót, hogy ez a szülő dolga. Néha én sem tudom hol a határ otthoni nevelés és iskolai oktatás között. De amit te írtál az inkább otthon elsajátítandó. Bedő Imrének az egyik könyvében olvastam, hogy mára elvárosiasodtunk (még a falvak is), és a város nem állít olyan feladatokat a fiatalok elé, mint régen a falvak, amik a felnőttéválást segítették. Van benne valami.

2022. máj. 4. 15:42
 24/48 anonim ***** válasza:
90%
Nincs. Ahhoz tehetséges tanárok tömege kellene. Jelenleg ezerből jó ha egy ilyen jelentkező van a főiskolákon. Amíg a fizetés az első 15 évre a garantált bérminimum nem is kell csodálkozni ezen. A suli meg nem küldheti el az alkalmatlan tanárt, mert másik nem lesz. Erre rátesz egy lapáttal a központosítás, a kreativitás elnyomása, az túlzott adminisztrációs elvárások stb... Ebből így nem hogy megújulás nem lesz, de lassan összeomlik az egész rendszer.
2022. máj. 4. 16:07
 25/48 anonim ***** válasza:
85%

#19 ezzel mire akarsz kilyukadni? Neked sok órád volt x éve ezért legyen a mostaniaknak is annyi vagy mi? Nekem is sok órám volt és? Akkor is haszontalan volt.

Nem az a cél, hogy a gyerekek minél hatékonyabban tanulják meg a fontos dolgokat? Több idő nem egyenlő a jobb eredménnyel.

#23 Én nem értek ezzel egyet, mindig is városban éltem és tudok főzni, mosni, takarítani, izzót cserélni és megjavítani dolgokat a lakásban.

Iskola nem tud mindenre megtanítani, mert lehetetlen, de nem is feltétlenül cél. Ott egy youtube tutorial, egyetem alatt én is ezeből tanultam meg pl főzni.

Mosás, meg nem egy nagy dolog, aki akarja megint csak 10 perc és tudsz mindent amit tudnod kell.

2022. máj. 4. 18:53
 26/48 anonim ***** válasza:
25%
ne legyen több vagy ugyanannyi órájuk, isten őrizz! még a végén tanulnak is valamit 😱
2022. máj. 4. 19:40
 27/48 anonim ***** válasza:
86%

Nem normális dolog, hogy egy diák 8-tól 4-ig az iskolában ül, hazamegy és még otthon is tanul. Hiába is mondjátok, nem az! Egy felnőtt is napi 8 órát dolgozik, miért várnak el ennél többet a diákoktól?

Szerintem sem kéne gimiben erőltetni a magyart meg a törit, az általános iskolát törikönyvben is 4-5 oldalas leckék vannak egy témakörből, ennél a gimi sem részletesebb, minek újra tanulni?

Amúgy nem lesz változás. A Kormány nem akar gondolkodó embereket nevelni.

2022. máj. 4. 21:50
 28/48 anonim ***** válasza:
20%
Lanyoknak kene haztartastan, fiuknak technika. Az meg a szulo feladata lenne, hogy olyan hozzaallassal nevelje fel oket, hogy legyen ertelme ezeknek az oraknak.
2022. máj. 5. 04:56
 29/48 anonim ***** válasza:
72%
érdekes, hogy az a válasz, ahol a szülő felelőssége is meg van említve, hogy le van pontozva. fáj az igazság egyeseknek? 😂
2022. máj. 5. 07:00
 30/48 anonim ***** válasza:
86%

Utolsó, az a válasz az volt, ahol a szülők feladata a gyerekeket megtanítani a csoportmunkára, és az együttműködésre egymással? Egykém van, hogy gondoltad?

Az egyik fele tök oké, a másik szimpla hülyeség. A közösségi készségeket, kompetenciákat csak kortárs közösségben lehet megtanulni. Otthon nincs ilyen.

Egyébként meg hogy várod el tőlünk, szülőktől, hogy olyat tanítsunk, amit nem tudunk? Nekem fogalmam nincs a vállalkozásokról, hogy adjam át az erre vonatkozó ismereteket? De multiknak tudok könyvelni. Nem a szakterületem(és szerintem nem is feltétlen fontos, elég lenne középsuli közepén megtanulni, mielőtt még érettségire készülnének a vállalkozási alapismereteket). Átadom az önellátás ismereteit, pár hobbit, adózási ismereteket, megmutatom hogy kell levelet, csomagot feladni, én tanítom számítógépet kezelni, háztartást vezetni, főzni, átadom a saját értékrendem, egészségügyi meg más szociális háló használatát, mindezt abban a napi fél órában, amíg együtt vagyok vele. Az ideje nagyrészét iskolában tölti és oda/vissza való utazással! Mit gondolsz naponta este 5 után mennyi mindent tudunk átadni, miközben kaját csinálunk, valamennyit takarítunk, hajat mosunk? Örülünk, ha arra van idő, hogy beszélgessünk és kapcsolatot építsünk a gyerekkel. Arról nem is beszélve, hogy ő még leckét is ír! Hétvégente pedig muszáj a barátokra is időt szánni, meg kell szerencsétlennek szabadidő is, és akkor ott vannak a nagy programok, mint a bevásárlás. Napi 7 órát van suliban+ különóra(ahol nyelvet tanul és korrepetálják), plusz napi 2 óra utazás suliba, suliból el, különórára, különóráról el! A suli sokkal inkább a családja, mint én, ott kell elvenni a tananyagból, hogy jusson normálisra. Szerintem mondjuk készségtárgyakat összevonhatnának, ahogy a természettudományokkal tették. Ének/rajz mehetne bontott csoportban féléves váltásokkal, és rohadtul nem kell a heti több óra tesi, a gyerekek úgyis mozognak a barátaikkal, tiniként meg hiúságból edzenek. A letöbb különóra sport, azt úgyis választ mindenkinek a családja, illetve régen suli után volt összevont ingyenes "tömegsport". Elég lenne egy ofő órára berakott egészségnevelés 10 perc, úgyis a táplálkozás az alapja az elhízás megelőzésének/súlyleadásnak, a sport csak kiegészítés, a legtöbb gyerek sulijában van lépcső, amit naponta 10x megjárnak, az elég mozgás.

29es, gondold át, mennyit van egy gyerek a szüleivel, mennyit suliban és hol van kortárs közösségben! Ezért van lepontozva az a válasz!

2022. máj. 5. 07:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!