Asperger iskola miben másabb a hagyományostól?
20 éves vagyok és kb egy éve kiderült hogy Asperger szindrómám van. Sokszor visszahallottam már, hogy konkrétan megkínoztak engem, mert egész gyerekkoromba rendes intézményekbe kellett járnom, mert autizmust senki nem diagnosztizált. Annak ellenére hogy gyermekpszcihiátrián 11 éves koromba már megállapítottak minden tünetet, de mivel csak 2 hetet voltam korházba (meg előtte rengeteget pszchiológusnál) ezért nem adtak diagnózist.
Miben másabb egy Aspergeres iskola?
(Diszeim: Diszlekszia, Diszgráfia, Diszkalkúlia)
Említve lett, hogy amíg tanköteles nem tehetik ki.
Ha ez valóban így van, akkor pontosan a megfélemlítésen kívül, (bár ez is említve lett hogy nincs, de hátha) van bármilyen haszna ezeknek? Például ha tovább akar tanulni, felvételin megnézik milyen volt a magatartása, szorgalma, vannak -e beírásai?
Felvételin csak a jegyeket és a felvételi vizsgát nézik, a magatartását nem. A világon semmi értelme a magatartás/szorgalom értékelésének, illetve a beírásoknak.
Kérdezted, hogy létezik-e, hogy nem veszik fel az iskolába, mert autista .Egy valaki írta, hogy igen, én is kifejteném neked.
Ez most úgy néz ki, hogyha felmerül a gond, hogy egy gyerekkel gond van, akkor elküldik kivizsgálásra. A szülőnek tömik a fejét, hogy ez majd milyen jó lesz, mert ha lesz papír, lesz fejlesztés. Nézd meg mi megy a közoktatásban ebben az országban, aztán máris tudhatod, hogy mennyire foglalkoznak a problémás gyerekekkel. Még a neurotipikusokra sincs pénz.
Szóval kivizsgálják, és leírják, hogy autista, de integrálható. Akkor innentől kezdve a gyereknek csak egy iskolába lesz lehetősége járni, és az pedig a körzetes. Nekik muszáj felvenniük, a többi iskola meg leírta ugyan a pedagógiai programjába, hogy sni-s gyerekeket fogadunk, de igazából nem akarnak bajlódni velük. Valahol érthető módon, hiszen az iskolák nem sok segítséget kapnak az ilyen gyerekekhez. Igen, sni-s gyerek dupla fejpénz, autista tripla. Amit a Klikk le is nyel, az iskola maga nem lát belőle semmit, és ha pl. igényel pedagógiai asszisztenset közlik, hogy nincs szakember, nincs pénz. Amúgy szerintem szakember még lenne, de nem akarnak ilyet foglalkoztatni.
Ha nem körzetes iskolába jelentkezik egy gyerek, nem kell felvenni, és meg sem kell indokolni, hogy miért. Nem veszik fel, kész. Nyilván nem fogják mondani, hogy azért, mert autista, hiszen az diszkrimináció lenne. De igazából ez áll mögötte.
Szóval én továbbra is azt mondom, hogy ne bánd, hogy annak idején nem lettél kivizsgálva, nem lettél volna vele előre.
A középiskolába muszáj felvenni a gyereket ha elérte a pontszámot. Ebben egészen biztos vagyok, mert most 8.-as a lányom, és van autista osztálytársa. Az Oktatási törvény szerint ugyanolyan joga van tanulni az ilyen gyerekeknek, mint akárki másnak, szóval azért arra vigyáznak, hogy legalább papíron meglegyen a feltétel. Vannak bizonyos kivételek, pl. figyelemzavarral nem lehet asztalos, de ha valaki autista, és egyéb képességzavara nincs, akkor fel kell, hogy vegyék. Hogy utána ott hogy viselkednek vele a tanárok és a diákok, az más kérdés.
Alapítványi vagy magániskolák nem biztos, hogy felveszik, őket nem kötelezi az állam erre.
Egyetemen meg plusz 40 pont, szóval ott még előny is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!