Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Az új 6 évtől való kötelező...

Az új 6 évtől való kötelező beíratás másik oldala?

Figyelt kérdés

Az én kérdésem pont az ellenkezője annak, amik itt fel szoktak merülni. Lányom szeptember első hetében tölti a 6-ot (2022-ben). Kérhetem, hogy már attól az évtől járhasson suliba? Én nem szeretném, ha elvesztene emiatt a pár nap miatt egy évet. Értelmes gyerek, tudom, nem tudhatom milyen lesz 2 év múlva, csak a lehetőség érdekel, hogy van-e egyáltalán... ma mondta az óvónő, hogy most megint kiscsoportos... ez a 2. éve az oviban, előtte bölcsibe is járt. Akikkel együtt kezdett, majd elmennek suliba, aki 5 nappal előtte született barátnője, neki kötelező, ő meg marad ovis? Nagyon bugyuta ez a rendszer így... arról nem beszélve, hogy vegyescsoportok vannak, sokszor csak a középső és nagycsoportosokat viszik programokra. Eddig mondtuk neki, hogy majd jövőre mehet ő is, de most majd mindenkit elvisznek akikkel együtt kezdte az ovit és csak ő marad ott? Nagyon nem lennék boldog...

(lécci ne azt ecseteljétek, hogy sokkal jobb, ha marad még egy évet stb., mert a kérdésem most nem erre irányul. ha tud valaki vonatkozó jogszabályt mondani az is jöhet, mert mindenhol csak arról olvasok, hogy lehet kiküszöbölni, hogy lehet ott tartani még egy évet...)

2020. szept. 7. 16:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%
Felesleges ezen töprengened a gyerek 4. születésnapja körül. Az, hogy értelmes, még nem jelenti azt, hogy iskolaérett is. Ha nagyon el akarod küldeni iskolába két év múlva, akkor vidd majd el 2022 elején nevelési tanácsadóba, ahol többé-kevésbé meg tudják állapítani, bírja-e majd a sulit. A jogszabályi hátterét nem tudom a dolognak, de kérdezd meg az óvónőt, vagy hívded fel az iskolát. Nekik tudniuk kell.
2020. szept. 7. 16:21
 2/14 anonim ***** válasza:
75%

Onnantól kezdve, hogy az iskola fixen szeptember elsején kezdődik, a gyerekek meg nem átallanak 356 napra szétszórva megszületni, nem nagyon tudsz igazságos rendszert kitalálni, mert valahol mindig meg kell húzni határt, ami nem fog mindenkinek tetszeni.

Azzal sem tudsz mit kezdeni, hogy csak a nagyokat viszik el programokra, ugyanis a szeptemberi születése miatt a tiéd jogilag kiscsoportos. Ez megint olyan, hogy tetszik, nem tetszik, valahol meg kell húzni egy határt. És hiába szeretnéd, hogy suliba menjen alig 6 évesen, még ha el is mehet, azt utolsó évben tudod majd kérvényezni, attól még az oviban ugyanúgy eggyel "lejjebb" fog tartozni.

Magánvéleményem, bár nem kérted, hogy butaság korábban iskolába adni, kemény meló az első osztály, én még olyan gyereket nem láttam, akinek kárára vált volna, hogy később kezdte, inkább fordítva szokott előfordulni. Az én egyik lányom is szeptemberi. Évvesztes. A barátnője nyári gyerek, majdnem 1 évvel fiatalabb, osztálytársak. Mindketten jól boldogulnak a suliban amúgy, és köztük nem téma, hogy ki mennyivel öregebb.

2020. szept. 7. 17:04
 3/14 A kérdező kommentje:

én novemberi vagyok, mégis megkezdhettem szeptemberben a sulit. Nyilván nincs olyan, ami mindenkinek jó, de az eddigi rendszer véleményem szerint sokkal jobb volt, ahol az óvónő és a szülő közös döntése volt, iskolaérett-e a gyerek, és csak akkor kellett nevtanba menni, ha nem volt egyetértés.

Amúgy véleményem szerint, akik együtt kezdtek szeptemberben, azoknak együtt kellene haladniuk is, nem "hátráltatni" egy évvel azért, mert merészelt 1 héttel később megszületni... ha ezt tudom, biztosfix, hogy aug 31-én születik... (szívprobléma miatti programozott császárom volt..)

2020. szept. 7. 19:04
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen van rá lehetőség, ugyanúgy kell kérvényezni az oktatási hivatalnál január közepéig a dolgot, mintha azt kérvényeznéd h maradhasson, csak te nyilván azt fogod beírni h hadd menjen előbb. Aztán majd döntenek.
2020. szept. 7. 19:26
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Kérvényezed, ugyanaz a bizottság vizsgálja, mint a másik irányú kérelmeket.
2020. szept. 7. 20:29
 6/14 A kérdező kommentje:
köszi. most már csak az érdekelne, hogy ha most kiscsoportban fogták vissza, akkor tulajdonképp nem járna nagycsoportba, ha előbb elvinném? Mert az azért hátrány, olyankor itt már sok foglalkozás, iskolafelkészítő van...
2020. szept. 7. 21:03
 7/14 anonim ***** válasza:
Ez egy jó kérdés. Az oviban ezt kérdezd meg szerintem. Nem vegyes csoport van?
2020. szept. 7. 21:28
 8/14 anonim ***** válasza:
Igen akkor nyilván nem járna nagycsoportba, de sok helyen nem a kis csoportot hanem a nagyot járják kétszer.
2020. szept. 7. 22:15
 9/14 anonim ***** válasza:

Egy ismerősön kérvényezte ugyanezt a szeptemberi gyerekénél. Vegeztek nála iskolaérettségi vizsgálatot, és utána engedték.

Én abszolút megértem a kérdezőt, a gyerekek nem egyformák, van, akinek 6-7 évesen már kínszenvedés az óvoda, és nem is biztos, hogy a vegyes csoportban, a 3 évesek között olyan jól is fejlődik.

2020. szept. 8. 09:05
 10/14 anonim ***** válasza:
Igen ,ha most kiscsoportosként kezelik gyerekért akkor ha 6 évesen beadod iskolába akkor nem lesz nagycsoportos,így igen kimarad a nagycsoportosok programjaiból.
2020. szept. 8. 12:51
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!