Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Dietetikai oktatás iskolában?

Dietetikai oktatás iskolában?

Figyelt kérdés

Szerintetek lenne érdemi változás, ha volna ilyen tantárgy? Akár már általános iskolában.

Ezzel meg lehetne gátolni a sok elhízás miatt kialakult betegségeket (cukor, PCOS, stb.)?

Megismernének több alternatívát a táplálkozásban. Megtanulnák melyiknek mi az előnye és a hátránya. Mire kell figyelni, milyen vitamin mire való és mikor kell pótolni stb.

Már most is sok információhoz lehet hozzájutni, mégis sokan "lecarják". A betegségek miatt gondolják az elhízást és nem az elhízás számlájára írják a sok betegséget. Ha az orvos szóvá teszi, akkor ő a hülye.

Elsősorban nem a fogyás a cél, hanem az egészség megőrzése.

2020. júl. 31. 14:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
86%

Hiába tanulja a gyerek az iskolában, hogy hogyan kell táplálkozni, ha már babakorban tömik bele otthon a krémtúrót, Dörmit, túrórudit...

Már rá van szoktatva, csak egy újabb uncsi óra lenne neki :(

2020. júl. 31. 14:34
 2/15 A kérdező kommentje:

Én is attól tartok, de ha nem s rögtön, lehet remény a változásra?

Esetleg tiniként, amikor lázad. Vagy otthon elmondja mit tanult az olajban tocsogó sültkrumpliról.

2020. júl. 31. 14:38
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem lenne nagy változás. Tudják a gyerekek, hogyan kell focizni, biciklizni, futni, mégis legtöbbször otthon üldögélnek, és a telefont nyomkodják. Ugyanez van az étkezéssel is.
2020. júl. 31. 14:43
 4/15 A kérdező kommentje:

Felmerült bennem, hogy sokan amiatt nem változtatnak a szokásaikon, mert nem tudják hogyan tegyék. Utánajárni meg lusták.

Sok 20+ már elkezdett hajlani az egészséges táplálkozás felé.

A testmozgást nem sorolnám ide, mert az lustaságból fakad. Ha megfigyeled az "időhiány" a kifogás. Pedig heti 2-3x fél óra kell, hogy legyen, ha akar edzeni.

2020. júl. 31. 14:53
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Kampányszerű felvilágosításokat tartottunk mi iskolákban még egyetemistaként. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy 10-12 éves gyerekek mennyi mindent tudnak méghozzá JÓL a táplálkozásról. Amikor kérdeztük, hogy ők mit esznek, akkor nem így ettek. Hogy miért? Mert anyuék főznek vagy csomagolnak, esetleg a menzán esznek...

Szóval szerintem lehet változás, de nem egy dietetika tantárgy miatt, hanem otthon, ha anyu-apu rászánja magát a főzésre, méghozzá egészségesen.

2020. júl. 31. 14:57
 6/15 A kérdező kommentje:

#5 de ha a gyerekek már tudják, akkor van remény, hogy amikor már saját magukat látják el, a gyerekeiknek jót adnak át és nem követik megszokásból a rosszat?

Akkor ennek a tudás tapasztalható a mai felnőtteknél (20-30 éves), akik már odafigyelnek?

Akár több generáció múlva már jó irányt vehet, ha tanítják nekik.

2020. júl. 31. 15:48
 7/15 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem pedig van benne ráció. A mai gyerekek sokkal többet tanulnak és tudnak is a környezetvédelemről például, főleg az öko iskolákban, mint mondjuk az én generációm. Ezt a tudást hazaviszik, minél kisebbek, annál jobban. Gyakran ők tanítják a szüleiket, ott is, ahol a szülők amúgy egyáltalán nem fogékonyak rá. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a gyerek környezettudatos háztartásra kötelezi a családot,hanem apróságokról szól. Pl.rászól a nagymamára,hogy azt az üveget nem oda kell dobni. Egy nagyon lassú változás indulhat így el.

Az étkezésnél szerintem az a probléma, hogy már eleve cukorfüggéssel kerülnek iskolába. Amikor pl.a táplálékpiramisról tanulnak, hiába tanulják, hogy édességből csak nagyon keveset(legnagyobb megdöbbenésemre már olyat láttam a legújabb könyvben,hogy egyáltalán semmi),ők mind meg vannak arról győződve, hogy ők maguk helyesen táplálkoznak, valóban alig esznek édességet.Nincs konkretizálva ugyanis, hogy heti hány túrórudi a nagyon kevés, így mindenkinek az, amennyit ő kap😀 Szerintem érdemes lenne jobban belemenni, ha nem is külön tantárgy keretében.

2020. júl. 31. 23:18
 8/15 anonim ***** válasza:
98%
Van ilyen oktatás biológia és a környezet óra keretében. Tehát nem mondtál újat!
2020. júl. 31. 23:35
 9/15 A kérdező kommentje:

#8 biológia és környezet órán én ilyet nem tanultam.

Biológiából emlékeim szerint nem az étkezés, hanem a test volt a fő oktatási anyag, környezet órán meg, hogy melyik fának milyen termése van. Kb. csak annyi esett a táplálkozásról, hogy melyik országban terem a rizs.

A magyar (átlag) konyhában 3 féle köret létezik. Tészta, krumpli, rizs. De ha tanítanák, hogy ezenkívül ott a quinoa, bulgur, csicsóka, kuszkusz... és melyiknek milyen pozitív vagy negatív hatása van, máris egy plusz infó az egészségnek.

2020. aug. 1. 08:45
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Pedig van ilyen tananyag alsóban és felsőben is, nézz csak utána. A gyermekérkeztetésben nem ismeretlen már pl a bulgur és társai. (Csak épp az a gyerek, aki otthon nem találkozott ezekkel, jó eséllyel nem eszi meg.) A családokon szerintem is több múlik, a gyereket hiába tanítjuk. El tudja mondani, mi egészséges, de tömi a gumicukrot, chipset, nyalókát, energiaitalt.
2020. aug. 1. 12:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!