Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Másodikos fiam helyesírásával...

Másodikos fiam helyesírásával vannak gondok, mit tehetek?

Figyelt kérdés

Fiam az iskolában 4-5-ös tanuló. Az olvasás és írás jelentette a legnagyobb kihívást. Az olvasást mostanra kb megszerette, és szerintem másodikos színvonalon jól olvas, viszonylag kevés hibával, jól tudja ellenőrizni magát, és a hangsúlyozás is elég jól megy már.

A helyesírására nem jellemező a betűcsere, rövidebb szavakat hibátlanul ír le, néha lemarad egy-egy ékezet. Inkább hosszabb szavaknál veszem észre, hogy kihagy egy-egy betűt, vagy a kettőzött betűknél csak egyet ír le, pedig ha megkérdezem tőle, hogy hány L hangot hall, akkor végiggondolja és mondja, hogy kettőt.

Az írásképe rendezett, fiúhoz képest szépen ír szerintem, bár nagyon csúnya volt az is még egy éve, de mostanra sokat javult.

Egyedül a helyesírásán nem veszem észre, hogy javulna.

Milyen feladatokkal, gyakorlatokkal segíthetnék neki? Nyáron szeretnék majd vele kicsit gyakorolgatni, hogy őszre szinten maradjon a tudománya.

Ha lenne jó ötletetek, szívesen venném.

Köszönöm előre is!

2020. máj. 26. 07:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
70%
A problémás szavakat többször kérdezd vissza szóban, hogy hogyan írják. Arra se lehet adni, hogy hány hangot hall, vannak olyan szavak, amiket hiába írunk két hangzóval, eggyel kell ejteni. A sok olvasás is segít a dolgon. Esetleg főzés/játék közben is kérdezgetheted random: milyen "j"-vel írjuk a gólyát? Hány "l"-el írjuk a váll szót?
2020. máj. 26. 07:52
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
olvasson sokat.A helyesírása is javulni fog ezáltal.
2020. máj. 26. 08:05
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
+1 a 2. hozzászólóhoz. Nincs jobb módszer, mint a rengeteg olvasás, tanúsíthatom. Az a baj, hogyha rászoktatod erre, hogy "hány 'l' hangot hallasz", akkor pont nem fog tudni mit kezdeni ilyen szavakkal, mint akár pont a 'hallasz' (hány 'sz' hangot hallasz a végén...?). Viszont ha olvas, akkor egyszerűen beépül. Nyilván igényes könyveket, kiadványokat, tehát ne hemzsegjen a sajtóhibáktól, mert az kissé kontraproduktív :D De érted a lényeget.
2020. máj. 26. 08:24
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Olvasni, olvasni,olvasni. Sajnos nem alapozhattok a hallásra, mert nem hallás alapján megy a helyesírás.

Vannak nagyon jó ifjúsági regények, fiúknak is.

Másodikban olvastam a Harry Potter első részeit, de vidd el könyvesboltba nézegetni, választani.

2020. máj. 26. 08:38
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Olvasás és gyakorlás. Semmiképp ne hallás alapján tanítsd neki, mert rengeteg szót nem úgy írunk, ahogyan kiejtjük!
2020. máj. 26. 08:39
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Az olvasással nincs gond, nagyon sok jó könyvünk van otthon, az ő korosztályának is.

Olvasni minden nap szokott, majd figyelek rá, hogy a nyári szünetben se nagyon maradjon el.

:)

Köszönöm nektek még egyszer!!

2020. máj. 26. 08:50
 7/13 anonim ***** válasza:
59%
Nálam azt csinálták, hogy el kellett olvasnom egy könyvet, és aztán minden nap 2 oldalt lemásolni egy füzetbe. Ez nyáron volt, pont annyi idős voltam, mint a fiad, és azóta több helyesírási versenyen is indultam(általánosban, gimiben nincs már ilyen sajnos..), sok versenyen értem el nagyon jó eredményt! Szóval ez a módszer nekem nagyon bevált.
2020. máj. 26. 09:37
 8/13 anonim ***** válasza:
90%

A helyesírás nem adottság, meg kell tanulni. A szavak leginkább a leírott kép alapján rögzülnek, így a legalapabb dolog, ami sokat segít, az az olvasás. A sok olvasás (szerintem sok felnőttnél is így van pl j-ly eldöntésekor némely szónál, hogy "hogy néz ki jobban?"). A rosszul leírt szavakat pedig mindig javítsa. Ne ott, ahol eredetileg leírta, hanem alá, külön sorba.

A fiam harmadikos, nagyon ritkán vannak következetes hibái. Ha valamit kijavítunk, akkor azt maximum még egyszer rontja el, utána megjegyzi és többet nincs gond vele. (amúgy neki is a j-ly problémán kívül a hosszú mássalhangzók okoznak gondot leginkább)

2020. máj. 26. 09:37
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Annyit tehetsz, hogy megszeretteted vele az olvasást. Hosszú távon ez a legtöbb szerintem. Azért nehéz a magyar nyelv, de ha egy alap ráragad, mindamellett igényes lesz a helyesírásra, akkor utána fog nézni, ha valamit nem tud biztosan.
2020. máj. 26. 09:47
 10/13 anonim ***** válasza:

ne gyakoroltasd túl mert meggyűlöli az egészet

majd alakul

az is lehet, hogy soha nem lesz jó helyesíró, később sem

nekem sem ment soha

ehhez képest könyvem is megjelent nyomtatásban

(oké, volt lektorom)

egyszerűen gyorsabban gondolkodik mint ír

2020. máj. 26. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!