Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Első osztályba napközi vagy...

Első osztályba napközi vagy napközi otthonos osztály?

Figyelt kérdés

Nem vitát szeretnék, hanem pozitív és negatív tapasztalatokat, mert voltunk az iskolába nyílt napon, ez a két fajta első osztály indul, és már beiratkozáskor le kell adni, hogy melyikbe szeretném iratni a 6 éves lányom.

Köszönöm

2020. febr. 11. 06:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"...hogy eleget lehessünk együtt, ha korán tudunk érte menni. Szerintem az alsó tagozatban még nagyon fontos a közös idő..."

Szerintem meg nagyon fontos a napközi és a délutáni tanulás. Ahol a gyerek megtanul tanulni és azzal a tanítónénivel és úgy tanul, aki és ahogy azt órán is mondani fogja és ahogy számon fogja kérni.

Tök jó otthon a gyerekkel, csak épp a házi kín szenvedés. Nem úgy magyarázom, nem így csinálták az órán, ne azt kérdezzem, olvassam, stb.

2020. febr. 20. 13:58
 12/15 anonim ***** válasza:

11# egyáltalán nem biztos hogy a napközben ugyanaz a tanár van aki tanítja, sőt...

Az én kisfiam is iskolaotthonos rendszerben első osztályos. Nem volt opció , ez ott a rendszer ahova jár. Én szeretem amúgy, mert tényleg nem hoz haza házifeladatot, de azért foglalkozni így is kell vele. Olvasni minden nap olvas, illetve ami nem megy azt gyakoroljuk.

Egyébként édesanyám is pedagógus, ő is hasonló dolgokat mondott, mint az egyik korábbi válaszoló , hogy ebben a rendszerben nem tanulnak meg a gyerekek otthon tanulni, felkészülni a másnapra. Biztos, hogy van benne valami.

Én ha tehetném sima napközibe adnám amúgy, hogy korábban hazajöhessen ha van rá mód.

2020. febr. 25. 11:50
 13/15 anonim ***** válasza:
Iskolaotthonba jártam alsóban, akkor ez még elég új volt. Semmi pozitívat nem tudok róla mondani, du. 4-re mindig nagyon fáradt voltam, a délutáni órákon már az osztálytársaim többsége vagy majdnem aludt vagy össze-vissza nyüzsgött, nem lehetett tanítani rendesen (elfárad egy ekkora gyerek egyszerűen, független attól, hogy tanult vagy játszott). Az ebédre mi járhattunk a legkésőbb (majdnem 2-kor, reggelit 9-kor kaptunk), hiszen mi ráértünk, a napközisek meg nem, nekik délig, max egyig tartott a suli, utána velünk ellentétben volt életük hétköznap is, míg én nem tudtam elmenni szinte senkivel hétköznap egy játszótérre, egymáshoz átugrani stb, mert már késő volt mindenhez (nekünk kötelező volt du. 4-ig bent lenni). És való igaz, nem tanultam meg tanulni. Felsőben nagyon megijedtem, mikor egyedül kellett ezt pótolnom, és a “normál” napirendet is meg kellett szoknom, ami egy napközisnek már természetes volt addigra. Igen, valóban van/volt felsőben tanulószoba, csak éppen bizonyos tanulmányi átlag alatt kötelező volt nálunk, ergo képzelheti mindenki, milyen képességű, illetve legfőképp viselkedésű gyerekek jártak oda. A jó tanulók szüleit a tanárok maguk próbálták lebeszélni róla.
2020. jún. 11. 12:55
 14/15 Coffelia ***** válasza:

Az alsósoknak még nem az a feladatuk hogy tanulni tanuljanak, akkor még a tanórákon kell elsajátítani a lényeget, ott kell a tanítónak megértetnie a dolgokat, a délutáni feladatoknak nem volna szabad többnek lenniük egy kis mechanikus gyakorlásnál. Ha egyáltalán kapnak valamit. 91-ben voltam elsős, és az volt a normális, ha a házi feladat megoldásához már nem kell magyarázni. Mi ötödikben és hatodikban kezdtünk szisztematikusan jegyzetelni tanulni, lémyeget kiszűrni, és akkor már értelme is volt.

Szóval nem értek egyet azzal, hogy az iskolában délután valamiféle egységes tanulási módot kellene elsajátítani, mert ilyen úgy alapvetően nem létezik. Eredetileg magyar szakos tanár vagyok, tudom, hogy a tanulási folyamatok hatékonysága mennyi mindentől függ, és hogy különböző gyerekeknek különböző stratégiákra van szükségük, és abban kell nekik segíteni, hogy ezt kiismerjék. Különben szélmalomharc, és a gömböt tuszkoljuk a kockába.

Egyébként ahogy Vekerdy mondta, az alsós gyereknek délután a suli után játszania, visongania és nevetgélnie kell, mozgással feldolgozni a délelőtti agymunkát, ülepíteni az ismereteket, és szeretettel ápolni a családi kapcsolatait.

2020. jún. 15. 19:04
 15/15 Coffelia ***** válasza:
52%
11-es, én se voltam napközis soha, vagy talán egyszer fél évet. Mindent házit megcsináltam otthon, nem tudok róla, hogy kínszenvedés lett volna. Kell egy bejáratott, megszokott rendszer, ehhez nem muszáj az iskola. A giminkben sok volt a koleszos, ott kötelező volt a tanulószoba, és volt, akinek bejött, és volt, aki szenvedett attól, hogy nem járkálhat, vagy nem beszélhet hangosan, esetleg nem dőlhet le kényelmesen valahová. Vannak emberek, akik úgy tudnak hatékonyan tanulni, hogy mondjuk közben a kezükkel valami ismétlődő dolgot végeznek, mondjuk makraméznak, vagy bármit... es 10 perc alatt megtanulnak egy szöveget, amit enélkül 45 percig tömködnének a fejükbe. Az agy trükkös es tréfás egy szerv...
2020. jún. 15. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!