Bele szólhatok gyermekem pályaválasztásába?
Sziasztok! Nyolcadikos a lányom, és a közeli településen találtunk egy nagyon jó gimit (pontosabban technikumot), melybe hamarosan jelentkezni fogunk. Három öt éves szakot lehet választani: cukrász, szakács, pincér. A lányom hirtelen fellángolásból a pincér szakot választaná. Nekem egy nem igazán tetszik. Bár érettségit ad, és a képzés színvonalas - de aggódom. Ez egy nagyon strapás pálya. Azt szeretném, ha cukrász, vagy esetleg szakács lenne. Persze főiskola is jó lenne később, és tudom, még százezer féle képpen alakulhat, de örülnék, ha lenne egy jó szakmája, amivel könnyen talál munkát. Sima gimi nem játszik, mert hármas-négyes tanuló.
Van jogom beleszólni a lányom életébe? Érveimet, ellenérveimet elmondtam neki - de nagyon makacs.
Ne szólj bele, hadd döntsön ő.
Mellesleg jó eséllyel majd idő közben is tud a szakon változtatni ha meggondolja magát
Először is: nevetésges, hogy öt éve legyen ezek közül bármelyik szakma...
Másodszor meg: ebből a pincér a legkevésbé strapás.
Én másképp okoskodnék a helyedben: a három szakma közül még a pincérnél a legesélyesebb, hogy jól meg kell tanulnia egy idegen nyelvet. Utánanéznék ennek, s ha így van, akkor örülnék a választásának.
Merthogy a szakképzés mostani átalakításával az a kormány célja, hogy mielőbb dolgozzanak az emberek, csökkenjen a továbbtanulók száma. Szóval a „főiskola is jó lenne később” nem lehetetlen vágy, ha a lányod összekapja magát, és nagyon elkezd tanulni később, hogy jó emelt szintű érettségiket tegyen (úgy, hogy a technikumban minimumon pötyög az érettségi tárgyak okatatása). A nyelvtudás viszont mindenhol fontos.
Ne szólj bele, de beszélgess vele sokat. Fölös. Én egészségügybe mentem volna, de apám megtiltotta, mert elvileg féltett. Oké. Mennem kellett pénzügybe tanulni. Megcsináltam, de gyűlöltem az egészet, picit dolgoztam benne, de minden másodpercét utáltam, inkább kapáltam ha lehetett. Meg teszkóztam...
mai napig sajnálom, hogy nem csinálhattam amit szeretek.
Testvérem vendéglátós, őt is irányították kicsit másfele, de minden sulit otthagyott. Neki a felszolgálás az élete. Mostmár üzletvezető. Imádja minden másodpercét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!