Mit szólnátok/tennétek ha az ország megszűntetné a 3 év otthonmaradást, és helyette 9hónap-1 év körülire redukálná?
Tegyük fel, hogy egyre jobban haldoklik ez az ország és nincs lehetőség 3 év otthon maradást finanszírozni. Ezért nyugati példára, megszünteti vagy legalább is reukálja ezt az időszakot. Cserébe viszont erősen fejlesztené és sokkal elérhetőbbé tenné a bölcsödéket.
Szerintetek, hogy viszonyulna ehhez az ország? Vagy ti anyukák?
"a magyar embereknek teljesen más a mentalitása, és úgy amblok a hozzáállása mint itt nyugaton"
Egy fenét más. 10-ből 8 "külföldi" ismerősöm (akik a világon szerteszét élnek) tovább (!) marad otthon a gyerekével, mint amit itthon lehet vagy jóval kisebb óraszámban és home office-ban tér vissza.
Magyar anyuka jellemzően 2 év után 8-10 órában megy vissza, míg ott van a svájci barátnőm, aki fél évig volt ugyan "gyesen", de a gyerek már 10 éves és ő még mindig csak 4 órában dolgozik, ráadásul úgy, hogy csak egyszer kell bemennie a héten, akkor letud 8-at tömbösítve, a maradékot pedig otthonról dolgozza.
De írhatnám a holland példát is.
Kérdező:
ezért találták ki a gyed extrát. Mert így nem kell választani, hogy munka vagy ellátás, hanem kaphatja mindkettőt a szülő. Tehát lehet adófizető a gyerek 3 éves kora előtt is.
És mivel az az állam érdeke, hogy minél több gyerek szülessen, így nem fogja lecsökkenteni az otthon tölthető időt.
Én is külföldön élek már 8 éve és nem mosogató vagyok 😅
Magán Óvodában dolgozom (tam) hétfőtől péntekig 8tól 4ig.Most itthon vagyok a babával,most 6 hetes. Szülés előtt 6 hetet voltam itthon szabadságon. Most 9 hónapot leszek itthon vele.Eddig jár a pènz.Aztán vissza kell mennem. Munkaltató vissza vár mind kettőnk. 3 napra fogok vissza menni. Majd idővel 5re.Jön a kislànyom is velem. Oda fog járni. Szerintem ez így jó lesz mind kettőnknek
Engem személy szerint nem érintene,mert egyébként sem voltam otthon egyik gyerekkel sem 3évig. Sőt,az első kettő mellett elvégeztem még egy egyetemet is.
Amikor úgy éreztem eljött az idő részemről és a gyerekek részéről is a közösségnek,akkor szépen mentek bölcsibe én meg dolgozni.
Szerintem aki akar az úgyis megoldja, hogy otthon maradjon a gyermekével, ameddig szeretne.
Én 4 évig maradtam itthon, mert addig láttam jónak, ugye 1 évig nem járt semmi, 1 évig pedig csak gyes, de egy csöppet sem érdekelt, a gyerekemnek eddig volt rám aktívan szüksége. És nem azért, mert felvetett minket a pénz, spórolnom kellett, de nem érett még meg a gyerekem a közösségi életre, úgyhogy egy percig sem volt kérdés mit választok.
De ugyanígy lehet, hogy egy 2 évesnek nagyon nagy az igénye a gyerektársaságra, ha nálunk így lett volna, beadom bölcsibe és nem ülök otthon hanem dolgozok.
Szerintem ez a gyerek igényeitől kell, hogy függjön mennyi az otthon töltött idő és nem attól, hogy meddig ad támogatást az állam.
Hatalmas különbség van bölcsik közt még itthon is. Ovik közt is.
Nálunk bölcsi nincs. Úgyhogy marad az itthon lét 3 éves korig. Mini csoport se indul, és nem veszik be a gyereket, ha nem szobatiszta. Tanköteles? Pech. Maradj otthon vele táppénzen. Itt az óvónő a kiskirály, és te a szülő, érte vagy. Hozod, viszed, amikor ő mondja.
A kicsik úgy vannak oviban, mint a kis Mauglik. Nem érdekel senkit, ha ütik egymást, eszi a homokot: TE vagy anyja, neveld meg.
Katasztrófa az egész. Aki teheti, ebéd után viszi is haza. Például a gyeses anyukák.
Borzalom belegondolni, hogy milyen lenne az a generáció, akit 9 hónapos kortól ezek nevelnek. Humánusabb lenne őket felügyelet nélkül kicsapni a mezőre.
Hát Kérdező, itt is bölcsit kell keresni már terhesen és mikor a baba megszületik, akkor be is kell iratni, hogy min. 2 éves korára legyen helye. Na?
Ja és a kisgyerekes anyáknak biztosítsák a 4-6 órás de. munkavégzést és a szabad hétvégét. Ja, hogy a munkáltatók fel se vesznek kisgyerekes anyát dolgozni. El is felejtettem. Ja, meg nyugati béreket, hogy a magánintézményeket ki tudjuk fizetni.
En a kovetkezo okokbol mentem vissza dolgozni a kislanyom fel eves koraban:
-netto 400ezres fizetesem volt, a felet sem kaptam volna a gyed alatt
-a munkahelyemtol 2 utcara volt egy maganbolcsode, ha epp nem voltam targyalason, vagy nem volt konferenciahivas, esetleg ebedszunet volt, at tudtam menni hozza egy kicsit. Mivel a munkahelyemhez kozel volt, en vittem es hoztam.
-A munkaltato visszavart, es inkabb belement abba, hogy ha a gyerek esetleg beteg, akkor abban a par napban vegezhetem otthonrol a munkamat, meg a targyalast is intezhettem egyszer videochaten.
-Ferjem tamogatott, igy, hogy en ujra dolgoztam, nem kellett neki sem ket ember helyett dolgoznia. Igy tudtunk kozosen fozni, takaritani, babazni, nem harult egyikunkre sem tobblet teher.
-Ha tovabb maradok, fel kellett volna venni valakit allandora a helyemre, nem kaptam volna vissza a regi poziciomat, masik ceg meg nem vett volna fel kisgyerekkel. Nem azert vegeztem 20-24 koromban egyszerre ket szakot az egyetemen, hogy utana visszategyenek egy palyakezdo pozicioba.
Nem gondoltam, hogy a korai bolcsitol serulne a gyerekem lelkivilaga, en csak egy mosolygos es mozgekony kislanyt latok, aki mindig rohan hozzam, mikor megyek erte a bolcsibe, es elujsagolja mit tanult vagy latott eppen.
Amugy az idealis az lenne, ha az anyukanak a szulestol szamitott 6 hobapig jarna szinte a teljes nettoja, utana a 6. Honap utan a nettonak a fele, felso korlat nelkul, mellette anyuka 4 oraban dolgozna(minden munkaltatnak biztositania kene) es a gyerek csak delelott lenne bolcsiben. 1 ev utan pedig nem jarna semmi, anyuka visszaterhet teljesen, kicsi meg bolcsiben
kizárt dolog :) :) :)
hát fogyik' a magyar!!!! :) :)
először is - a szociális hagyományok itt a keleti blokkban nem erről szólnak. itt nálunk szerencsére az anyák és a gyermekáldás megsegítésére alakultak ki a dolgok.
külföldön, ahol az apa fizetése a 8 tagú családot is eltartja - nem ez számít, ott könnyen működik a fél éves anyasági támogatás. ott más a dolgok rendje.
nálunk az átlagos apa fizu nem tartja el a familiját, épp ezért ha ilyen rövid segítség lenne kilátásba, még az sem szülne, aki terhes :) :) :)
ugyan már. a CSOK, a családi adókedvezmény, a sok családtámogatási ötlet - engedjük el a diákhitelt a sokgyerekeseknek, engedjük el ezt meg azt a sokgyerekeseknek, csak legyen ki szüljön adófizetőket a jövőnek intézkedések, csak a 2 pluszos családi járulék és adókedvezmény emelkedik évről-évre dolgok mind arra utalnak, hogy a nemzetgazdaság az "ellés, babázás, szaporodás, anya, család, gyereksegítés oldalán áll..."
nem jótékonyság meg szeretet, hanem az előrelátás az, ami ezt a vonalat erősíti.
sose lesz rosszabb, csaj jobb :) :)
hacsak nem tör fel az olaj a Gellért hegy gyomrából szüntelen, lekörözve Kuvaitot... :) :) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!