Határozott szerződés lejárta után jár a Gyed? Többi lent
Ha megvolt a kellő biztosítási ideje (min 1 év a szülést megelőző 2 évből), akkor kapni fog gyedet.
Viszont csak erre az 1 gyerekre, tehát ha tesót szeretnének majd, akkor a gyedhez újra le kell dolgozni az 1 évet.
Ha jól tudom itt az lenne a lényeg hogy 365 nap biztositott volt e.
Akkot kap én úgy tudom az önkormányzattól vagy az allamkincstártól. Ezt pontosan nem tudom melyik adja.
Mivel szülés napján élő szerződése volt, így az egyik feltétel teljesült.
A csedhez és gyedhez a másik feltétel, hogy szülést megelőző 2 évben legyen 365 nap biztosított jogviszony. Ez megvolt neki???
Akkor jogosult csedre és gyedre, amit az OEP fog folyósítani neki.
És jól írták előttem, passzív jogon fogja ezeket kapni, tehát ha tesót terveznek, akkor újra dolgoznia kell előtte, vagy csak gyesre lesz jogosult.
Csed-et nem igényelte még?Azt szüléskor vagy szülés előtt 28 nappal kell igényelni.Ha nem igényelte akkor minél előbb tegye meg.
De én úgy tudom azt a munkahelyen keresztül ill régen az oepnél lehetett intézni.
Szülést megelőző 3. hónap utolsó napjától számolnak vissza 180 napot.
Ennek a 180 napnak a tényleges jövedelme lesz az alap. A bruttó jövedelem 70%-a lesz a bruttó csad. Csedből csak 15% SZJA-t vonnak, gyedből SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot.
Ha havonta érvényesít adókedvezményt, azt a csedből és gyedből is tudja majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!