Mikor jöjjön a kistesó?

Figyelt kérdés
Van egy gyermekem aki 18 hónapos. Szeretnénk majd kistesót, de én minden áron ragaszkodtam eddig a 3 év korkülönbséghez. Ám de megszűnt a munkahelyem. Ha letelne a 3 év és valahova valami csoda folytán sikerülne is elhelyezkdnem akkor sem kapnék sehol annyi fizetést amennyit az előző helyemen és így a gyed kevesebb lenne jóval. (Itt nagy a munkanélküliség és a minimálbérnél szinte sehol nem fizetnek többet) Olvastam olyat, ha a pici 3 éves kora betöltése előtt megszületik a tesó akkor ugyanazt kapom amit most kapok gyedet? Vagy mikorra célszerü időzíteni a tesót? (Mindenképpen szeretnék tesót... persze ember tervez isten végez...) akármit olvasgatok arról sehol nincs szó, hogy mi van ilyen esetben, ha megszűnik a munkahely gyed alatt. Köszönöm annak aki válaszol.

2016. máj. 30. 13:00
 1/10 anonim ***** válasza:
Mivel megszűnt a munkahelyed,így csak gyes járna.Amiről te beszélsz,az abban az esetben van,ha a munkaviszonyod él,de a 2 gyerek közt nem mész vissza dolgozni.Mindenképp el kell helyezkedned a kistesó vállalás előtt,különben rá csak gyes fog járni.
2016. máj. 30. 13:09
 2/10 anonim ***** válasza:
Annyira nem értek hozzaá, de szerintem ez nem így van. Megkéérdezem meég, vab egy ismerősöm akinek ez a foglalkozása. (Maármint munkaügyön dolgozik)
2016. máj. 30. 13:17
 3/10 A kérdező kommentje:

Ohhhh ez rossz hír, de köszönöm!

És mennyi időt kell dolgoznom ahhoz, hogy gyed járjon?

2016. máj. 30. 13:21
 4/10 anonim ***** válasza:

a kedvezményszabályról olvastál, az amúgy a nagy 4 éves koráig él, de ugyanazon munkahely a feltétel. azokat védi akik félállásban mennek vissza.

rád nem vonatkozik, te innentől kezdve nem vagy jogosult semmilyen munkabér pótló juttatásra.

pont ugyanaz vonatkozik most is rád mint az első előtt, a csed-gyed feltétele az, hogy szülést megelőző 2 évben 365 nap biztosítási jogviszonyod legyen, illetve a szülés pillanatában is biztosított legyél.

az a nem mindegy, hogy mikor szűnt meg a munkahelyed? ha most, akkor érdemes gyorsan összehozni a kistesót, mert ugye meglesz az 1 éved és elmehetsz munkanélkülire ami után jogosult leszel csedre és gyedre, ha az ellátás alatt szülsz meg. de már ez is minimálbér után...

ha nem most, akkor el kell helyezkedned ha nem szeretnél gyesre szülni

(én is így jártam ahogy te, én elhelyezkedtem, nagyon élveztem, ráadásul feltornáztam magam a ranglétrán, 7 év lesz a két gyerkőc között, de max gyedet fogok kapni, végeredményben jó sült el)

2016. máj. 30. 13:38
 5/10 anonim ***** válasza:
Szerintem próbáljatok elköltözni ebből a régióból. Gondolj bele, hogy a gyerekeid ott fognak nevelkedni, ahol minimálbérnél nem lehet többet keresni! Költözzetek most GYED alatt és akkor már visszamehetsz dolgozni jó helyre, és megint lehet jó GYED-ed az új babával később. Szóval így megtarthatod a legalább 3 év korkülönbséget is és a jó juttatást is. Vagy a férjed is mehet GYED-re a kisebbel, mert a fejlettebb régióban ő maga is könnyebben megy el GYED-re, mind világnézetileg, mind anyagilag.
2016. máj. 30. 13:49
 6/10 A kérdező kommentje:
És ha a volt főnököm maradt ugyanúgy vállalkozó csak az az üzlet zárt be ahol dolgoztam. Ilyenkor ez sem lényeg? Vagy ha gyes alatt majd elmegyek hozzá dolgozni, de az a gond, hogy az is csak 3 hónap mert szezonális, meg akkor sem kapnék biztos annyit. Én már teljesen nem értem.
2016. máj. 30. 14:20
 7/10 anonim ***** válasza:
A "baj" az, hogy neked most nincs munkaviszonyod, tehát jelenleg passzív jogon kapod a gyedet. Az hogy esetleg újra visszamész ugyanoda már nem segít. Ez akkor lenne jó, ha még mindig munkaviszonyban lennél.
2016. máj. 30. 15:29
 8/10 anonim ***** válasza:
Ha van másik üzlete,és csak a bolt szűnt meg,a cég nem,akkor köteles lett volna átvenni.Határozatlan volt a szerződésed?
2016. máj. 30. 16:00
 9/10 A kérdező kommentje:
Ő nem cég, hanem egyéni v. (Ha ez számít) ahol én voltam ülzete az éves volt a másik csak szezonális. Határozatlan volt a szerződésem.
2016. máj. 31. 08:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Akkor a szerződésedet kellene átnézni, hogy a pontosan milyen volt és mit tartalmazott. Mert valóban nem szüntethette volna meg a jogviszonyod, ha csak az üzlet zárt be (de ugye itt az a kérdés pontosan kivel, mivel álltál szerződésben és hogyan) és egyébként a vállalkozás működik tovább (már ha egy néven van az is). Tehát ha jogellenes volt vissza lehetne állíttatni, DE gondolom amikor megszűnt a munkaviszonyod közös megegyezést íratott alá veled.

Vagy egyáltalán volt már lezárása a dolognak? Mert ezt nem írod sehol. Pontosan mikor szűnt meg a jogviszonyod? Kifizette a szabadságodat stb.

2016. máj. 31. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!