Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Segitene valaki kiszamolni,...

Segitene valaki kiszamolni, hogykaphatnam a legtobb GYED-et? (Tobbi lent)

Figyelt kérdés

Elvileg 2016.11.04-diken szulnek.

2015.07.23-dikatol folyamatos a munkaviszonyom.

(Tehat, meglenne az egy biztositasi ido.)

Viszont, csaladi vallalkozasban dolgozok, tudnank valtoztatni a bejelentesi osszegen, jelent pillanatban sajnos eleg minimumra vagyok bejelentve, tavalyi evben 870.000.-et kerestem papiron, mit es hogyan valtoztassunk, hogy a GYED egy magasabb osszeg legyen?

Koszonom

(Penteken elvileg megyek a konyvelonkhoz, csak meg nem akarom, hogy kideruljon a terhesseg, ha nem muszaly...)

2016. márc. 2. 09:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Persze kaphat fizuemelést, inkább ez akkor feltűnő, ha most minimumra van bejelentve és mondjuk több tízezerrel emelik a fizuját. Ez azért feltűnő főleg kis vállalkozás esetében.
2016. márc. 2. 11:35
 12/18 anonim ***** válasza:
Én is kismama vagyok, bár nem családi vállakozásban dolgozom, de most emelték fel a bruttó 122ről 129re a fizumat. Nem tudom a csednél ez mennyit fog számítani de én örültem neki. Második voltam.
2016. márc. 2. 11:42
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen jellegű emeléssel semmi gond nincs, én is kaptam fizuemelést terhesen, kb. ilyen mértékűt, ez normális, senki nem foglalkozik ezzel. Csak mondjuk a kérdező esetében, mikor a családi kisvállalkozásukba van bejelentve a 6 órás minimálbérre, aztán terhesen hirtelen a duplájára emelik a fizuját, vagy mondjuk kijelentik, és egy hét múlva vissza szintén dupla bérért, az feltűnő. Igaz, hogy törvényi értelemben ez legális, de attól még a vak is látja, hogy csalás. És bár ezért nem büntethetik őket, de felhívják magukra a figyelmet, és a simán ellenőrzés alá vonhatja őket a NAV, és ha ők kimennek, akkor tuti találnak valamit, mert nem szeretnek "üres kézzel" végezni. Aljas a NAV, elég sok sztorit hallottam már. Ezért is írtam, hogy óvatosan. Lehet ügyeskedni, csak nem kell túlzásba vinni.
2016. márc. 2. 11:54
 14/18 anonim ***** válasza:

jó az már más kérdés hogy a vállalkozásnál minden rendben van e, ha esetleg ellenőrzést kapnak, de maga a fizetés emelés az legális.

1-es: neked annyit mondanék, hogy a munkavállaló a legboldogabb, ha megtehetné hogy válogat a munkáltatók között, és csak olyan ajánlatot fogad el, ahol 100%-ig be van jelentve. Csak a nagyérdemű állam, akit te annyira szolgálsz itt a fene nagy tisztességeddel, olyan közterheket ró ki dolgozókra munkáltatókra egyaránt Magyarországon, amelyre egyik országban sincs példa, gyakorlatilag ellehetetlenítik a tisztességes foglalkoztatást.

A munkavállaló meg örül ha állást talál, nem hogy válogasson.

2016. márc. 2. 11:59
 15/18 anonim ***** válasza:

"Én is kismama vagyok, bár nem családi vállakozásban dolgozom, de most emelték fel a bruttó 122ről 129re a fizumat. Nem tudom a csednél ez mennyit fog számítani de én örültem neki. Második voltam."

Nem önszántukból emeltek, hanem nőtt a bérminimum, ezért emelték az alapbéredet.

Kérdező: ha nem mész táppénzre, hanem végig dolgozol, akkor a március 5 és augusztus 31 közötti tényleges béredből számolnak majd.

Ha munkahelyet váltasz, akkor csak az új munkahelyen kapott bérből számolnak.

2016. márc. 2. 13:04
 16/18 A kérdező kommentje:

Annyit nem ertek, hogy ha megszakitom a munkaviszonyom, akkor az uj helyen mennyi idot kell eltoltenem, hogy jarjon GYED?

Vagy ez teljesen mindegy, hogy 1 vagy 3 honapot toltok el ott, akkor is csak az uj munkhalyi kereset lesz mervado?

2016. márc. 2. 13:28
 17/18 anonim ***** válasza:
teljesen mindegy, mert csak a szüléskor FENNÁLLÓ jövedelmet veszik a számítás alapjaként.
2016. márc. 2. 13:45
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
tehát szüléskor FENNÁLLÓ JOGVISZONYBAN elért jövedelmet. meg van a 365 napod, van munkahelyed a szülés pillanatában, megnézik hogy ott mennyi a jövedelmed, ami előtte volt az nem számít.
2016. márc. 2. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!