Ha valaki munkanelkulirol megy GYED-re, minden esetben a minibalber utan fogja kapni azt? Miert?
mert elég röhejes lenne 15.000 Ft-os gyed egy két órás munkaviszony esetében pl - ha arányosítanák a minimálbért (most nem számoltam ki csak mondtam egy példát..) jobban járna akkor az illető a gyeddel.
szerintem örüljön neki akit érint, rakunk épp eleget abba a bizonyos kalapba.
Ha a csecsemőgondozási díjra vagy gyermekgondozási díjra való jogosultság az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának ideje alatt, a folyósítás szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül nyílik meg, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét.
HA kevesebbet kerestél a minimálbérnél, kevesebb lesz az alap...
Azt veszik alapul, amit az álláskeresésinél.
Ah ez olyan alacsony összeg, akkor érdemes inkább gyest igényelni.
60% a munkaerőpiaci járulékalapnak az álláskeresési (magyarán a bruttó béred 60%-a kb.), és ettől nem lehet tehát magasabb a gyed.
Ezt miből olvastad ki?
Magasabb lesz, mert a gyed 70%. A gyed alapja és az álláskeresési alapja azonos. Csak nem lehet magasabb az álláskeresési alapjánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!