Pontosan hogy van?
Most tudtam meg, hogy babát várok. Nem szeretném az egész terhességemet végig dolgozni, ezért lenne pár kérdésem.
Ha mondjuk kihúzom a 12. hétig utána felmondok, akkor jogosult leszek gyedre, és ha igen, kb. mennyire számíthatok? Közfoglalkoztatott vagyok, úgyhogy a táppénz kizárva, hiszen akkor kirúgnak.
Szóval..tudom, hogy úgy járnék a legjobban, ha maradnék végig, de nem szeretnék.
Ha terhes vagy, nem rúghat ki. Akkor se, ha táppénzre mész.
Viszont ha határozott szerződésed van és az lejár, mielőtt megszülnél, nem köteles meghosszabbítani. Ha a szülés napján nem leszel biztosított, akkor nem kapsz CSED-et, GYED-et, csak GYES-t.
Csedhez és gyedhez szülést megelőző 2 évben kell legalább 365 biztosított nap.
2. feltétel, hogy szüléskor v. csed igényléskor is legyél biztosítva munkahely v. álláskeresési támogatás által. Illetve, ha miután megszűnt a biztosításod, még 42 napig igényelhetsz csedet. Ha nem lesz munkahelyed, nem leszel álláskeresési támogatáson és eltelt 42 nap a biztosítás megszűnése után, akkor csak gyesre leszel jogosult.
Tehát, elmehetsz táppénzre nyugodtan, nem rúghat ki, főleg, ha határozatlan idejű a szerződésed. Ha határozott idejű szerződésed van, akkor sajnos nem kötelező meghosszabbítania, ha lejár a szerződés még szülés előtt.
101.480 a bruttóm, vagy ilyesmi
Tehát ha végig szerződésem van terhesség alatt, csak határozott, akkor mehetek táppénzre és nem rúghatnak ki?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!