Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Külföldön dolgoztam de rendes...

Külföldön dolgoztam de rendes Gyest szeretnék?

Figyelt kérdés
Itthon volt még másfél év munkaviszonyom amire kaptam munkanélkülit, utána Ausztriában dolgoztam több mint 1 évet tehát nem itthon voltam biztosított, nem volt TB-m se, miután hazaköltöztem most voltam megint munkanélkülin de találtam munkát, pár nap és kezdek határozatlan idejű szerződéssel. Még 25 év alatti vagyok, szeretnénk gyereket de így, hogy itthon nem voltam biztosított egy ideig az nem számítana bele a Gyes és társai kiszámolásába? Nem csak a minimális azt hiszem 28.000 Ft-ot szeretném kapni, hanem értelmes összeget. Szerintetek megérné még várni a “babaprojekttel” hogy teljen le a 3 hónap próbaidőm, akár dolgozzak fél évet és utána próbálkozzunk? (Mert kitudja azt is, hogy mikorra jönne össze). Nekem csak ez a külföldi biztosítás zavar be, hogy az semminek tekintendő vagy beleszámolják azt is.. Mert ha beleszámolják akkor sokkal egyszerűbb lenne anyagilag az egész.
ma 07:48
 1/6 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy a legtöbb összeg a Csed amit pár hónapig kapnék és azt a fizetés alapján számolják ki, utána jön a Gyed és végül a Gyes ami egy adott összeg?
ma 07:59
 2/6 anonim ***** válasza:
81%

Időbe beleszámít, összegbe nem.

Én megvárnám a próbaidő leteltét, az 3 hónap. Utána próbálkoznék.

Ha egyből összejön, akkor is itthoni viszonylatban is meglesz az 1 év munkaviszonyod.

A csed 168 napig jár.

A jogosultság kezdő napjától visszamennek 3 hónapot és az azt megelőző 180nap átlagbérét veszik alapul. Ez 100%-ban jár.

Gyed jön utána a gyerek 2 éves koráig. Ez is a jogosultság kezdő napjától visszamennek 3 hónapot és az azt megelőző 180nap átlagbérét nézik. Ennek 70%-a, -10%nyba.

2-3év közt pedig a fix gyes.

ma 08:19
 3/6 anonim ***** válasza:
51%
Én fél évet várnèk legalább ez esetben.
ma 09:09
 4/6 anonim ***** válasza:
69%
Én 4hónapot várnék. Mármint, ha 3hónapos próbaidővel számolunk és nem nehéz fizikai munka, ahonnan rögtön táppénzre kéne mennem.
ma 09:14
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm
ma 09:17
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Beleszámolják, de a próbaidő végét várd meg, legyen biztos az állásod. (Próbaidő alatt terhesen is kirúghatnak utána nem)

Ha letelik a próbaidő a szülés idejére itthon is meglesz az 1 éved.

(Táppénzt nem tudom hogy számolják, de ha nem volt 30 napnál több megaszakításod, azaz folyamatosan vagy itthon vagy külföldön volt munkaviszonyod/munkanélkülin voltál akkor talán azzal se lehet gond, ha hamar táppénzre kényszerülsz.)

ma 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!