Ha félidőtől táppénzen vagyok (egészségre ártalmas munkakörnyezet miatt), akkor a táppénz mennyisége lesz az alapja a CSED és GYED számításának?
Ellátás nem lehet ellátás alapja.
Táppénz az időbe beleszámít, pénzben nem.
Az alap a tényleges béred lesz. A táppénz előtti.
És munkakör miatt nem kell táppénzre menni.
A munka törvénykönyve szerint, ha egészséges a terhességed, akkor köteles a munkáltató könnyített munkát felajánlani. Ha nem tud, akkor otthon maradhatsz a távolléti díjjal.
Szóval egyrészt táppénz csalást követsz el, másrészt anyagilag rosszabbul jársz, ha ok nélkül táppénzre mész (küldenek).
Akkor mint írtam, otthon maradhatnál távolléti díjjal, ami gyakorlatilag a fizetésed.
Persze, hogy ezt mondja, mert ez neki sokkal olcsóbb. A táppénznek csak 1/3-át fizeti. A fizetésed teljes egészben ő fizetné.
De ha neked nem gond, hogy kevesebb pénzt kapsz, holott tudnál dolgozni, vagy kaphatnál többet...
Sokkaé jobban jársz, ha táppénzről mész szülni, ha kaptál pótlékokat, prémiumot, túlórapénzt. Mert ha otthon maradsz az alapbéreddel, akkor az bérezett nap és beleszámít a csed, gyed összegébe, de nem lesznek benne a pótlékok és lehúzza a csed, gyed összegét. Táppénzt viszont nem számítják bele, átugorják a táppénzes időszakot, így csak azt a kereseted nézik, amit valóban munkáért kaptál és benne vannak a pótlékok, prémiumok, egyéb jutalmak, ha kaptál ilyet.
Ha nem kapsz pótlékokat és mást amit írtam, akkor valóban jobban járnál a távolléti díjjal, mint a táppénzzel. De, én senkiről sem tudok, aki távolléti díjat kapott volna, mert nem tudtak neki megfelelő munkakört biztosítani. Általában az emberek szeretnének visszamenni oda dolgozni, ahonnan eljöttek.
"Általában az emberek szeretnének visszamenni oda dolgozni, ahonnan eljöttek"
Én vendéglátásban dolgoztam gyerek előtt. Egyértelmű volt, hogy nem tudok visszamenni oda, ha akarok se (pedig nagyon szerettem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!