Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha félidőtől táppénzen vagyok...

Ha félidőtől táppénzen vagyok (egészségre ártalmas munkakörnyezet miatt), akkor a táppénz mennyisége lesz az alapja a CSED és GYED számításának?

Figyelt kérdés
Csak most kezdtem kibogarászni ezeket a GYED-eket, és ezt sehogy nem értem, hogy mi alapján számolják majd. várhatóan 4,5 hónapig leszek táppénzen szülésig, akkor táppénz alapján számolják ki? És az szülési szabadság így nem fog járni, hanem a szülés napjáig táppénzen leszek? Fúúú de bonyás....

2016. jan. 21. 11:42
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem, én is nemrég kérdeztem erről a munkaügyesünket, és mondta, hogy ellátásból nem néznek ellátást, vagyis a táppénz előttre mennek vissza a CSED számításakor, amikor még fizetésed volt.
2016. jan. 21. 11:46
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ellátás nem lehet ellátás alapja.

Táppénz az időbe beleszámít, pénzben nem.

Az alap a tényleges béred lesz. A táppénz előtti.

És munkakör miatt nem kell táppénzre menni.

A munka törvénykönyve szerint, ha egészséges a terhességed, akkor köteles a munkáltató könnyített munkát felajánlani. Ha nem tud, akkor otthon maradhatsz a távolléti díjjal.

Szóval egyrészt táppénz csalást követsz el, másrészt anyagilag rosszabbul jársz, ha ok nélkül táppénzre mész (küldenek).

2016. jan. 21. 11:46
 3/8 A kérdező kommentje:
Hát akkor ezek alapján akaratlanul is "táppénz csalok"... A munkáltató azt mondta, nem tud más munkakörbe helyezni.
2016. jan. 21. 12:14
 4/8 anonim ***** válasza:

Akkor mint írtam, otthon maradhatnál távolléti díjjal, ami gyakorlatilag a fizetésed.

Persze, hogy ezt mondja, mert ez neki sokkal olcsóbb. A táppénznek csak 1/3-át fizeti. A fizetésed teljes egészben ő fizetné.

De ha neked nem gond, hogy kevesebb pénzt kapsz, holott tudnál dolgozni, vagy kaphatnál többet...

2016. jan. 21. 12:18
 5/8 anonim ***** válasza:
Üzemorvos leírja, hogy ebben a munkakörben nem amardhatsz, munlátató meg azt, hogy más munkakör nincs, alapbéred fizeti
2016. jan. 21. 12:31
 6/8 anonim ***** válasza:
Így van, ahogy a többiek írták. Egyrészt táppénzből nem számolnak csed-et és gyed-et, másrészt otthon maradhatnál úgy, hogy kapod az alapbéredet. Ekkor viszont nem kapod az esetleges pótlékokat, emiatt a csed és a gyed is kevesebb lehet valamennyivel, mintha táppénzről mennél szülni. Egyébként a szülési szabadságot minden esetben megkezdheted a szülés várható időpontja előtti 28. naptól, akár táppénzen vagy, akár távolléti díjat kapsz, akár dolgozol.
2016. jan. 21. 13:05
 7/8 anonim ***** válasza:

Sokkaé jobban jársz, ha táppénzről mész szülni, ha kaptál pótlékokat, prémiumot, túlórapénzt. Mert ha otthon maradsz az alapbéreddel, akkor az bérezett nap és beleszámít a csed, gyed összegébe, de nem lesznek benne a pótlékok és lehúzza a csed, gyed összegét. Táppénzt viszont nem számítják bele, átugorják a táppénzes időszakot, így csak azt a kereseted nézik, amit valóban munkáért kaptál és benne vannak a pótlékok, prémiumok, egyéb jutalmak, ha kaptál ilyet.

Ha nem kapsz pótlékokat és mást amit írtam, akkor valóban jobban járnál a távolléti díjjal, mint a táppénzzel. De, én senkiről sem tudok, aki távolléti díjat kapott volna, mert nem tudtak neki megfelelő munkakört biztosítani. Általában az emberek szeretnének visszamenni oda dolgozni, ahonnan eljöttek.

2016. jan. 21. 14:46
 8/8 anonim ***** válasza:

"Általában az emberek szeretnének visszamenni oda dolgozni, ahonnan eljöttek"

Én vendéglátásban dolgoztam gyerek előtt. Egyértelmű volt, hogy nem tudok visszamenni oda, ha akarok se (pedig nagyon szerettem).

2016. jan. 21. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!