Van aki jártas ebben a témában?
Sziasztok!
Először is könyvelők,szakértők véleménye érdekelne.De persze írjon mindenki akinek van tapasztalata.
A jelenlegi munkahelyemen nov.20.óta vagyok bejelentve minimál bérre.
Most januárban emelik a béremet bruttó 200ra.
Szülési időpontom: Június 27.
Na most,beszéltem az oeppel,és azt mondták,hogy a szüléstől visszafele 3 hónapot nem néznek,csak az előtte lévő 180 vagy 120 napot.Na már most nekem nem lesz 4 havi munkaviszonyom 200as bruttóval.És erre azt mondták,hogy akkor a szerződés szerinti bért nézik.Ez igaz?És ha nekem úgy lett kötve a szerződés,hogy az első egy hónapra minimált kapok,és utána kapom a magasabb összeget,akkor melyiket fogják nézni?Vagy egyáltalán tényleg foglalkoznak a szerződés szerinti béremmel,vagy a minimálbéres rendszert alkalmazzák?
továbbá,május-júniusban már táppénzen lennék.
A táppénzt már a bruttó 200ezres jövedelmem alapján fogok kapni?
És akkor viszont a csed is az alapján lenne számolva ahogy a táppénz?
ha június 27re vagy kiírva akkor március 31-től visszafelé nézik a 180 nap átlag naptári jövedelmét. mivel te csak november 20 óta dolgozol, nincs 180 napod, viszont mind a GYED, mint a táppénz számítás esetén az a szabály, hogy ha van legalább 120 nap, akkor a tényleges jövedelmed fogják nézni. ami nem pont a szerződésben szereplő bruttó bér (a szerződés szerintit akkor veszik ha 30 napod van max) ...tehát a 120 napod jövedelmeit összeadják és elosztják a 120-al, vagyis számolnak egy naptári napi átlagot, és ennek a 70%-a lesz a GYED és CSED is (bruttóban).
A táppénz számítása is így történik majd, azzal a különbséggel, hogy ott a táppénz kezdőnapjától visszafelé veszik a 3 hónapot, és annak az utolsó napjától számított 180 napi jövedelem számít, ha annyi nincs,de ha a 120 meg van akkor itt is a tényleges jövedelem számít majd, ha nincs 120 de van legalább 30 nap, akkot a tényleges jövedelem szintén...
mennyire érthető ez?
ja és táppénz vagy 60% vagy 50%, attól függően hogy van e legalább 2 év folyamatos biztosítási időd, vagyis hogy a nov 20 előtt 30 napnál nem régebben volt e munkahelyed
Oo igy tok ertheto volt!!!:) koszi!!
Es szamit valamit az,hogy mikor igenylem meg a csedet?ugy ertem ha a szules utan rogton nem igenylem meg hanem csak ra hetekre,vagy egy honapra szules utan,hogy csak a 200ezres fizut vegyek alapul?vagy ez hulyeseg?
Meg meg annyi,hogy amikor szulom a kovetkezot,tervek azerint akkor lesz a gyerek 2-2,5eves akkor ujra szamitjak majd az osszeget?vagy akkor hogy fog kinezni?
Na jo kell meg egy kis segitseg!
Tehat akkor nekem nezik ezeket a honapokat:
-december br.105.000ft
-januar br.200.000ft
-februar br.200.000ft
-marcius br.200.000ft
Es akkor ezeket igy amblokk osszeadjak es elosszak 120al?es utana a 70% az megvan,de azt mikor kiszorzom akkor 30,31nappal kell ugye?marmint itt pl nem a munkanapokat nezik,hanem egesz honapra kapjuk.ugye?lehet kicsit kuszan irtam le :D
legkorábban a szülés napját megelőző 28. naptól igényelheted, a számítás alapja viszont a szülés napja, tehát nem érdemes utólag igényelni, mert ugyanaz lesz a számítási alap csak később kapod meg :P
ha megint szülsz, és a jogviszonyod egyébként fent marad tehát a munkaviszonyod él, mindenre újra jogosult leszel, tehát a nagyobbik után gyest fogsz kapni (ha ki fut neki a gyed), az újszülött után pedig újra kapod az ellátásokat...ha gyes mellett dolgozol, akkor az akkori béred alapján számított ellátást összevetik az előző gyermek után kapott ellátással és azt fogod kapni ami számodra kedvezőbb.
Tehát ha teszem azt 1,5 éves korában megszületik a kistesó, akkor a nagyobbik után még gyed fog járni 2 éves korig, a kisebbik után pedig csed, azzal az alappal mint a nagyobbé - vagy ha dolgozol egy éves korától, akkor azzal az alappal ami a béred alapján van számítva, ha az számodra kedvezőbb.
november 20-tól nézik....arányosítanak. tehát nem csak a havi bér számít, hanem az a 10 nap is beleszámít novemberre...ha az egy hónapos próbaidőd dec közepén járt le, akkor arra is arányosítanak, december első felére a minimálbér alapján, dec második felére meg a 200 alapján...szóval minden hónap napszámával visszaosztják az aktuális havi bért...napi átlagot számolnak, azt összeadják és a végén azt osztják az annyi napi jövedelmeddel amennyi volt.
és ami kijön majd, az is napi összeg, ebből adódóan egy 28 napos februári hónapban nem ugyanannyit utalnak majd mint egy decemberi hónapban...
Köszi az infókat!
Azért megerősítés képpen felhívtam az OEP-et,de nem voltak túl segítőkészek :D:D
De lényegében ugyanazt mondta,amit leírtál.
Viszont azt nem értem,hogy ha nekem csak 120 napot fognak nézni,mert a 180 nap ugyebár nincs meg,akkor a novemberi 10 napot miért veszik bele?Csak mert konkrétan a 120 napom,az megvan dec.1-től március 31.ig.
Hát az a fránya minimálbéres időszak jól leviszi a pénzt :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!