Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 6 hónapja leszek gyesen mire...

6 hónapja leszek gyesen mire megszületik a 2. baba, milyen ellátásokra számíthatok? Jár e a 2. babára is a tgyás és a gyed?

Figyelt kérdés
2016. jan. 4. 01:00
 1/6 A kérdező kommentje:
Hallottam olyat hogy gyes mellett is lehet tp-en lenni,ez hogyan lehetséges?
2016. jan. 4. 01:04
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha gyes alatt szülsz, tgyás és gyed is jár, de alacsonyabb összegű, mint az első gyereknél. Mivel lehet gyes mellett teljes munkaidőben dolgozni, megteheted, hogy visszamész, de rögtön elmész táppénzre. Talán ebben az esetben ugyanannyi tgyás és gyed járna, mint az első gyereknél.
2016. jan. 4. 06:57
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

De ez szerintem etikátlan a munkaltatóval szemben.

Papíron visszamész(szabit töltöd először) aztán közlöd hogy mégsem?

Vagy pedig közlöd konkrétan mi a helyzet és vagy belemegy ebbe a megoldásba vagy nem.?

2016. jan. 4. 08:01
 4/6 anonim ***** válasza:

2-es ne beszélj butaságokat. A jelenlegi szabályozás szerint a következő gyerekre járó ellátás (ha a gyed/gyes lejárta után 1 éven belül szül), nem lehet kevesebb, mint az előző gyermekre kapott ellátás. Az hogy némely munkaügyes nem tudja értelmezni a jogszabályokat (vagy nem követi megfelelően, az már más ügy).

Kérdező nálad megnézik a szerződés szerinti béred alapján kiszámolt összeget ill. az előző ellátás (csed/gyed) alapját és amelyik a magasabb azt fogod kapni.

Egyébként amit a 2-es felvetett azt is meg lehet tenni fizu nélkülit megszakítod, majd szabi és tp (nem etikátlan és a munkáltatónak nincs döntési joga benne). Nálam nem volt gond belőle, igaz én eleve úgy kezdtem, hogy beszéltem a főnökömmel, hogy terhes vagyok (alapból veszélyeztetett tehát bármikor kiírhatnak tpre), de nézve a jó esetet max 2-3 hónapra tudnék visszamenni dolgozni (ez ugye jó lenne, csak hát a helyemre mikor eljöttem felvettek mást és azért az elég rossz lett volna, ha mondjuk ezért a 2-3 hónapért őt el kell bocsátani, majd utána mivel én úgyis eljövök megint felvenni mást) szóval így megegyeztünk, hogy jobb lesz ha veszek ki szabit és eljövök tp-re a szülésig, így kapom a gyes+tp-t addig.

2016. jan. 4. 13:35
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm,mentek a zöldek.

Utolsó,igen valami ilyesmire gondoltam.Neked szerencséd volt,nem biztos hogy velem is ilyen humánusak lesznek.

Mondhatja a főnököm azt is hogy maradjak csak gyesen szülésig.

Amúgy igen,nincs döntési joga amit írtál abban,elbocsájtani se tud mert ha bejelentem hogy terhes vagyok és elkezdem a szabit,ugyanugy védve leszek mint gyesen.Ha jól tudom.

2016. jan. 4. 15:15
 6/6 A kérdező kommentje:
Én is veszélyeztetett leszek.
2016. jan. 4. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!