Hogy lehetne megoldani, hogy megkapjam a gyedet? Még nincs baba de akarunk! A többi lent!
Először is tisztázzuk.
Kismamát nem lehet kirúgni, de a kismama felmondhat, és közös megegyezéssel is megszűnhet a m.viszony.
Szóval ha te ott maradsz, és NEM ÍRSZ ALÁ semmit, nem mész bele semmibe, amit ajálgat, akkor nincs gond.
A másik kérdés: be vagy-e jelentve normálisan, és határozatlan idejű-e a szerződésed?
Táppénzre bármikor mehetsz, ahhoz nem a főnököd engedélye kell. Hisz ha veszélyeztetett vagy, akkor ha a feje tetejére áll, sem dolgozhatsz.
Ja, és gyed alatt nem hagyod ott a munkahelyed, él a munkaviszonyod, csak fizetés nélküli szabadságon vagy. Amikor ez lejár (max a gyerek 3 éves korában), akkor szűnhet meg a munkaviszonyod.
Ez nem kívánságműsor, hogy fizet, vagy nem.
Ha nem írsz alá semmilyen felmondást, meg semmit, akkor nem tud mit csinálni.
Annyi, hogy meg ne neszelje korábban, hogy gyereket akarsz.
Mert csak onnantól vagy védett, ha teherbe esel. De akkor azonnal.
Szóval ha 10-én kirúg, és te 11.én pozit tesztelsz, akkor semmis a felmondása, kötelező "visszavenni". Azaz ki sem rúgott.
Viszont ha még nem vagy terhes, felmondhat neked.
Ja, és ha valamit nem úgy csinál, ahogy kellene, olyan munkaügyi pert akaszthatsz a nyakába, hogy belegebed... A kismamákat főleg védi a munkaügyi bíróság!
És már most teherbe eshetsz, mert a szülést megelőző 2 évben kell 365 nap. Tehát 1 év munkaviszony elég a csedhez, gyedhez.
Ugye nem 6 órás minimálbéren vagy?
6-ost cáfolnám:
A fogantatás pillanatától védett vagy. Ha nem jelented be, akkor is. Ez nemrég változott az MT-ben.
És nem csak 15 napot fizet, mert 9-es kóddal nincs betegszabadság, hanem azonnal táppénzen vagy, aminek az 1/3-át fizeti (de szerintem dolgoztál neki eleget, hogy ezt fizesse).
És valóban, hiába csinál bármilyen felmondást, nem rúghat ki. Csak súlyos vétségért. De ezt nagyon meg kell indokolnia. És gondolom nem fogsz lopni, meg részegen munkába menni terhesen... stb.
A lényeg, SEMMIT NE ÍRJ ALÁ!!!
Akkor semmit nem tehet. Bármit mond!
Pontosan, ahogy írod.
És megmondhatod neki, hogy valóban nincs nála gyed, mert azt az oep fizeti, nem ő. Neki csak a papírt kell leadnia.
Annyival tud szívatni, hogy a táppénzes papírt nem küldi időben tovább, vagy egyáltalán. Ami annyit tesz, hogy sok kört kell futnod az OEP-nél, hogy te leadtad, csak a munkáltató sz@rik továbbküldeni.
Szóval járj utána, hol van OEP ügyfélszolgálat a közelben, mert szerintem oda sokat kell menned.
Jogosult leszel mindenre, csak lehet sokára látsz pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!