Hogy is van ez a GYED extra, ha a férjem veszi igénybe 2016-tól?
Van egy most 2 éves és egy 3 hónapos kisfiúnk. Mivel terhesség alatt megszűnt a munkaviszonyom, így most mindkettő gyermek után a GYES-t folyósítják.
Olvastam, hogy 2016-tól, a baba 6 hónapos korától elmehet apuka GYED extrára, mellette járhat ugyanúgy dolgozni. január 12-én lesz 6 hónapos a kisebb fiam. Le kell mondanom mindkét gyermekem után a gyes-t, vagy elég a kicsi után járó pénzt visszamondanom? Illetve egyből, vagy 60 nap után jár majd a GYED?
Köszönöm a válaszokat!
szó volt róla, hogy hat hónapos kortól lehet majd gyed mellett dolgozni, de nem vezették be, tehát továbbra sem jogosult gyedre, aki a gyerkőc 1 éves kora előtt keresőtevékenységet folytat.
A 60 napos szabályt valóban eltörölték, de csak a december 31. után igényelt ellátások esetén.
Én nem hallottam róla, hogy eltörölték volna, hogy 6 hónapos kortól lehet gyed mellett dolgozni.
Én azt mondom, hogy várjátok meg a jan.1-jét, hogy érvénybe léptetik-e! Ha igen, akkor a kicsiről kell a gyest lemondani, mert apa veszi igénybe utána a gyedet, illetve a nagyra is jár még a gyes 3 éves koráig, de annak is apa nevén kell majd lenni. Tehát a gyest mind a 2 gyerekről le kell mondanod és apa nevére kell a nagy után a gyest megigényelni és a gyedet a kicsire.
60 nap várakozás nem lesz, csak a szokásos 30 nap elbírálási idő. Ha pl. jan.15-től igénylitek meg a gyedet, akkor febr.15-ig ki is kell utalniuk. Gyesnél ugyanez. Mindenképpen le kell mind a 2 ellátást mondani, mert azt nem lehet, hogy te a gyest, apa a gyedet, 2 ellátást egyszerre csak 1 szülő igényelhet. De gondolom ez nem probléma.
Ha nem vezetik be, akkor meg kell várni, míg a pici betölti az 1 évet.
2-es tökéletesen jól írta.
Még annyit hozzátennék, hogy ebben az esetben a TB-t fizetned kell magad után. A havi ¸kb 7000 ft-ot.
Igen Kérdező, ezt ne felejtsd el a TB fizetést.
A gyes lemondása után még 45 napig fog élni a Tb-d, utána nem. Kivéve, ha esetleg jogosult vagy álláskeresési támogatásra, akkor azt igényeld meg v. próbálj meg aktív korúak ellátását igényelni, nem tudom most mik a feltételei. Ezzel a kettővel biztosított leszel, míg járnak. Illetve, kérheted az önkormányzatot, hogy 1 évig fizesse neked a Tb-t, de csak akkor szokták, ha szociálisan rászorulsz.
Illetve, ha bejelentkezel álláskeresésire v. kapsz aktív korúak ellátását v. egyáltalán regisztrálsz a munkaügyibe, akkor kiközvetíthetnek közmunkára.
2-es igen tökéletesen leírta.
Viszont egy dolgot nem értek, terhesség alatt, hogy szűnt meg a munkaviszonyod? A cég szűnt meg? Mert másképp nem lehet. Viszont ebben az esetben szintén nem értem miért nem mentél el a munkanélkülibe álláskeresésire (feltételezem a nagyobbra kaptál csedet, gyedet, így lett volna jogosultsági időd a járadékra), így szüléskor biztosított lettél volna és kaphattál volna csedet, gyedet. És még így is válthattatok volna, ha apa keresetéből több a gyed.
De a legfontosabb, hogy hogyan szűnt meg a munkaviszonyod terhesen, mert ha még megvan a cég, akkor jogellenesen küldtek el!
Nem töröltek el semmit, be sem vezették a hat hónapot.
Már elérhető a tv januártól hatályos szövege, egy éves kortól lehet továbbra is ellátás mellett dolgozni.
Nem törölték el, mert be sem vezették, tehát hivatalosan nem vezették be. Állítólag a Magyar Közlöny valamelyik számában van benne, hogy nem vezetik be.
Az OEP-es hölgyek meg sajnos nagyon sokszor sokmindent nem tudnak, ha nincs szerencséd olyan veszi fel a telefont, aki végzettség nélkül protekcióval került be, aztán azt se tudja mi miután van. Sajnos sok OEP-es dolgozó ad téves információt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!