Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Miért lett kevesebb a GYED?

Miért lett kevesebb a GYED?

Figyelt kérdés
Kisfiam 2014. márciusi, bölcsis, én dolgozom, eddig 60körül szoktunk kapni, ma megkaptam, 35ezer..Légyszi aki tudja hogy ez miért van segítsen, köszi előre is!
2015. okt. 5. 10:23
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Hány évet dolgoztál mielőtt szültél? Vagyis mennyi biztosított időd volt? Nem lehet, hogy neked a gyed csak a fiad másfél éves koráig járt? Ez az összeg meg időarányos kifizetés. Ez ugye akkor lehet, ha szülés előtt 1 évet dolgoztál csak.

Ha nem ez áll fent, akkor nem tudom, kérdezd meg az OEP-nél.

2015. okt. 5. 10:41
 2/15 A kérdező kommentje:
de igen, iogazad van! nem dolgoztam tovább 1 évnél tovább, és akkor valószínűleg ezért.. és ez a 35 ez most 3 éves koráig fog járni?
2015. okt. 5. 11:26
 3/15 anonim ***** válasza:
84%
Nem. 2 éves korától 28.500Ft lesz. Akkortól GYES-t fogsz kapni.
2015. okt. 5. 11:29
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

szerintem azért mert nem dolgoztál annyi időt előtte hogy járjon a 2. életévig, és ez az utolsó hónap egy tört hónap, és így arányosítva kaptad meg az utolsó részt...

a gyes az nem ennyi, az 28 500 Ft bruttóban.

2015. okt. 5. 11:41
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Mostantol csak gyest fogsz kapni. Netto 25.000 parszaz forint. Gyed csak annyi idore jar amennyit dolgoztal. Tehat mostantol csak gyes lesz a gyerek 3 eves koraig.
2015. okt. 5. 11:49
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

1. vagyok. Ez a 35 ezer Ft időarányos gyed, ez azt jelenti, hogy valamikor szept.15 körül járt le a gyeded és még 35 ezer járt arra a kb. fél hónapra.

Most a gyest meg kell igényelned, az elbírálás 30 nap, tehát elképzelhető, hogy nov. 1-jén még nem fogják neked a gyest utalni. Ott kell igényelni, ahol tavaly a családi pótlékot igényelted. Minél hamarabb igényeld meg, attól a naptól, amikortól már nem vagy jogosult gyedre, mert a szeptember fennmaradó napjaira is jogosult vagy gyesre, amire már gyedet nem kaptál. Anno kellett kapjál határozatot a gyedről az OEP-től v. munkáltatódtól, ha TB kifizető, hogy pontosan meddig jár, ott meg tudod nézni.

A gyes bruttó 28.500 Ft, ebből te 25.650 Ft-ot fogsz kapni, mivel 10% nyugdíjat levonnak. Normál esetben a gyerek 3 éves koráig jár.

2015. okt. 5. 12:10
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Az elején kaptál egy határozatot, amivben le volt írva, meddig jár...
2015. okt. 5. 12:22
 8/15 anonim ***** válasza:
9%
a gyes az adókedvezménnyel amúgy 35 ezer valamennyire jön ki nettoban
2015. okt. 5. 15:02
 9/15 anonim ***** válasza:
76%

Utolsó válaszoló, inkább ne szólaltál volna meg! A gyes nem adóköteles jövedelem, szóval nincs adókedvezmény vonzata. Az nettó 25650Ft, és kész.

Az a 35ezer amit megkapott az még a gyed időarányos része. Gyest még meg sem igényelte, mivel nem tudta , hogy a gyede véget ért.

2015. okt. 5. 15:06
 10/15 anonim ***** válasza:
62%

de ő dolgozik, szóval kaphatja a kedvezményt..

és csak megjegyeztem, persze hogy a törthavi gyednek a legnagyobb a valószínűsége

2015. okt. 5. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!