Kaphatok így Gyed -et? vagy csak a Gyes-re leszek jogosult?
Jelenleg munkanélküli vagyok és ellátást nem kapok.
Most derült ki,hogy terhes vagyok és Április környékén szülnék.(számításaim szerint)
Ebben az évben dolgoztam:
2015.01.22-2015.07.10ig bruttó 140.000,-ért
Tavalyi éveben dolgoztam:
2014.01.01-2014.04.31ig(külföldön,papír szerint 400 euró)
2014.05.15-2014.10.15 (alkalmi munkavállaló,de ez ugye nem rendesen bejelentett,csak a napokat fizetnek)
köszönettel
Én azt gondoltam az előző 2 évet nézik,mert akkor voltam.
és akkor mi van ha az önkormányzat fizeti a TB-t helyettem? akkor sem kapnék?
Nem kapsz. A tb fizetése (akár te, akár az önkormányzat fizeti helyetted) csak és kizárólag egészségügyi, azaz természetbeli ellátásra jogosít (orvosi ellátásban részesülhetsz).
Valóban 2 évet vizsgálnak a szülés napjától visszafelé számolva, és azon belül kell minimum 1 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezned,
DE ez csak az egyik feltétel.
A másik az, hogy a szülés napján is biztosítottnak kell lenned. Munkanélküliként, ha nem részesülsz álláskeresési járadékban, nem vagy az.
szülés megelőző 2 évet nézik, mondjuk neked a szülés előtti 2 évben sincs meg a 365 napod. de a másik feltétel, hogy biztosított legyél. azzal, hogy az önkormányzat fizet utánad tb-t, így ingyen orvosi ellátást kapsz, már miért járna gyed? az nem biztosított jogviszony, hanem rendezett társadalombiztosítás, a gyed/csed pedig akkor jár ha adózol, azt te meg nem teszed.
keress minél előbb állást!
Nagyon köszönöm szépen mindenkinek!!!
Viszont ezt a 365 napot nem értem,mert olvastam vhol a Gyed számításánál,hogy az előző munkahelyet nézik,
(remélem felvesznek addig vhova)
és ott azt irta vki,hogy megnézik van e 180 napod...most akkor ez nem áll?? 365 napnak kell lenne?
viszont ha felvesznek dolgozni vhova( most ahogy nézem 9,5 hónap ami eddig van) hacsak 3hónapot dolgozom már akkor meglesz...
köszönöm :-)
jó tudni az ilyeneket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!