Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 19 éves vagyok és terhes....

19 éves vagyok és terhes. Kapok valami segítséget az államtól?

Figyelt kérdés

Eddig még csak diákmunkával dolgoztam, ezért nem fogok gyest kapni, ugye? Bejelentettek, de mivel az után nem fizetek adót, ezért nem hiszem, hogy az számít. Anyukám felveheti a gyest az ő fizetése után?

Van félretett pénzünk a barátommal, amit mi kerestünk meg munkával, kb 400 ezer forint, ennek kell elégnek lennie. Anyukám támogat anyagilag (is) ezért azt a pénzt vészhelyzetre rakjuk félre.

Az államtól van valamilyen segély, amit tudok igényelni? Illetve a bölcsődéért fizetni kell? Szeptembertől kezdem az egyetemet, és Áprilisra vagyok kiírva, a suliba nem vihetem magammal a babánk sajnos :(

2015. júl. 24. 10:48
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
100%

de, bölcsibe be lehet, a 6 hónapos az nem 20 hetes (hanem 24 körül)

de a bölcsi is azt jelenti, hogy más neveli, ettől még nem baj, felnőnek így is gyerekek, csak hogy tisztán láss.

2015. júl. 24. 11:28
 12/43 anonim ***** válasza:

20 hét - kevesebb mint fél év :) tehát nyugi be tudod adni...

9-es igazad van nincs 140 000 - férjem 128 000-at kap.. ennyi a max.. (most néztem meg )

2015. júl. 24. 11:28
 13/43 A kérdező kommentje:
Jaj, tényleg, igazatok van, a 6 hónap az több, mint 20 hét :D Nem tudom, mi van velem, mindent elfelejtek mostanában...
2015. júl. 24. 11:32
 14/43 anonim ***** válasza:
78%

Hogy ne add szegényt ilyen korán bölcsibe, tudsz kérni az egyetemen egyéni tanrendet. Vagy esetleg a szak, amire járni fogsz, nincs levelezős képzés keretein belül? Mert ha van, át tudsz jelentkezni. Szeptembertől kezded az egyetemet, vagyis az első félév még nappalisként megvan. Áprilisban szülsz, vagyis pont a 2. félév vizsgaidőszaka előtt..ez picit húzós lesz, de ha van segítség, nem lehetetlen.

Amúgy gyest kapsz majd és családit, ez 37850.-

2015. júl. 24. 11:34
 15/43 anonim ***** válasza:
78%

37850 ft kapsz majd minden hónapban 3 éves koráig. szülés után pedig 62000 ft ez egyszeri összeg!

az egyetemen kérhetsz egyéni tanrendet, úgy könnyebb az első időkben.

írd össze mire lesz szüksége a picinek, és amikor akciós akkor vedd meg apránként.

2015. júl. 24. 11:35
 16/43 anonim ***** válasza:
85%

Bár nem kicsit tartom meggondolatlannak a helyzetedet, pontos vaszt fogok neked adni.

1. gyermekgondozási segély (GYES) alanyi jogon jár a születés napjától a gyermek 3 éves koráig. Igényelni a gyermek születési anyakönyvijével+lakcímkártyájával+ TAJ kártyájával lehet, visszamenőleg legfeljebb 2 hónapra, max. a születés napjától. Ez egy alanyi jogon járó SEGÉLY, csak kérni kell, igénylőlap letölthető az államkincstár (MÁK) honlapjáról.

Pontos összege a mindenkori minimálnyugdíj értéke BRUTTÓBAN, ebből viszont csak 10% nyugdíjjárulékot vonnak, mást nem.

bruttó 28.500 Ft, nettó 25.650 Ft.

2. ugyancsak alanyi jogon jár és ugyancsak a MÁK-tól kell kérni a scaládi pótlékot, ugyanúgynti iratokkal, ugyanúgy a gyermek születése napjától (arra a hónapra az egész összeg jár akkor is, ha a baba pl. 31-én született), max. 2 hónapra visszamenőleg.

Főszabály szerint a gyermek nappali tagozaton folytatott tanulmányainak végéig jár, legfeljebb azonban a nappali tagozatos egyeteistának az első diploma megszerzéséig, max. 25 évig.

Összege nem beteg gyermek, nem egyedülálló szülő esetén havi 12.200 Ft, ez nem járulékköteles ellátás, tehát egyben ez a nettó összeg is.

A havi fix bevételed tehát, vagyis a segélykék összesen 25.650+12.200= 37.850 Ft lesz.

Neked nem jár sem GYED, sem CSED, mert mindkettőnek a feltétele, hogy megelőzően volt járulékfizetésed (magyarul dolgoztál)- ha nem jelentettek be vagy feketén történt, akkor ez nálad nem érvényes.rj utána azért, hogy a diákmunkád után történt-e valamilyen járulékizetés (a cégnél ezt pontosan kell tudniuk, egy-egy helyen a kpskor is adnak igazolásokat, elő kellene venni, meg kellene nézni!)

Egyetemre készülő felnőtt nőnél gondolom, ez nem okoz gondot.

(mivel azonban az egyes ellátásoknak minimálisan meghatározott biztosított nap a feltétele, pl- 186 nap vagy több- itt a járulékfizetéssel eltöltött időt is kell figyelni, ha nem éri el a kereteket, akkor szintén tárgytalan).

látatlanban ennél pontosabban nem lehet megmondani.

3. EGYSZERI, ugyancsak alanyi jogon járó, segély jellegű ellátás az ún. egyszeri anyasági támogatás (köznyelven kelengyepénz)- ugyanott igényelhető, ahol a fentiek, ez NEM rendszeres ellátás, csak egyszer kapod, összegedri öregségi nyugdíj 225%-a (tehát ugyanaz az alapja, mint a GYES-nek!), most ez 64.125 Ft- ebből sem vonnak már le semmit. Ennek az a feltételek, hogy legyen terheskiskönyved és normálidejű szülés esetén 4*, koraszülés esetén leglaább 1* részt vegyél terhesgondozáson (a pecsétek alapján fog a gondozó orvosod kiállítani igazolást az ellátás igénybevételéhez)

Az igénylésnél fontos, hogy a szülés után igyekezz mihamarabb mindent elintézni (főleg anyakönyvezés, TB), mert ha kifutsz a 2 hónapból, akkor a gyes és a családi már nem jár a születéstől kezdve. A netet nagyszerűen fel lehet arra használni, hogy a MÁK honlapján fent lévő nyomtatvánkat letöltsd, esetleg a szüléshez közeledve kitöltsd, előkészítsd.

4. Amennyiben az apa dolgozik (van szja köteles jövedelme, tehát nem feltétlenül munkaviszony!) akkor nettó 10.000 Ft értékben jár neki a gyermek után adókedvezmény (el kell előtte ismerni a gyermeket a gyámhivatalnál, amennyiben nem kívántok összeházasodni sem!). Ez az ellátás a terhességed 91. napjáról jár (ehhez a terheskiskönyved és az ez alapján kiállított igazoláson szereplő vélelmezett fogantatási dátum az irányadó!). Ez jár végig a gyermek után, a jelenlegi szabályok szerint bármelyik szülőnek, akár megos is, ha nincs annyi szja-fizetése sem, amennyiből ez levonható, akkor a levonandó járulékokra is érvényesíthető- ez nektek egy jó lehetőség így is.

Hogy mit tennék?

Ha már besikerült a gyermek, akkor HALASZTANÉK az egytemen legalább egy évet. Ez elegendő lenne arra, hogy beleszokj az anyaságba.

Jogszabály szerint ugyan 20 (!) hetes, vagyis kb. 5 hós kortól bölcsődébe lehet adni a babát, de

- a dolgozó szülők gyerekei előnyt élveznek, mert erre lett a rendszer kitalálva

- a legtöbb bölcsődében nincs úgynevezett csecsemő csoport (vagyis nincsenek meg a tárgyi- személyi feltételei annak, hogy valóban 20 hós picit felvegyenek)- általában 1 éves kor körül szokták felvenni őket- nincs ez így deklarálva, de legalább a pici tudjon önállóan járni és legalá mutva alapvető dolgokat kifejezni- enélkül a jelenlegi magyar bölcsődei rendszerben nem vár rá túl jó sors.

Anya vagyok, így komolyan mondom, hogy a lehető legkevésbé tartom járható útnak azt, hogy te az egyetemen héderelsz, a 20 hetes (jó esetben még szopó vagy 3 óránként tápszeres) pici babád meg a bölcsibe vágva... nincs olyan kényszerhelyzet esetedben, ami ezt indokolná!

Gondold ezt majd át akkor, ha meg is szültél, mert így látatlanban, tapasztalat nélkül persze, hogy jól hangzik- SZERINTED.

(ne jöjjön most senki azzal, hogy mert bezzeg nyugaton- ott teljen más a rendszer és van kialakított intézményhálózat- na nincs is ingyen!)

Nem is értem, hogy miért nem merül fel egyiktekben sem, hogy:

- normálisan munkát vállal apuka (ha kell, akár ő is halasztja a tanulmányait vagy estin fejezi be)

- halasztasz az egyetemen

A gyerekvállalás nem sétagalopp.

Én is jártam többedik diplomám megszerzése céljából egyetemre az otthon töltött idő alatt, de NEM az első félvében és NEM nappali tagozatra, hanem levelezőre, havonta 2-3 napokat, természetesen a férjem egyetértésével és segíségével, különben NEM megy.

A babának egyébként vannak már felszerelései vagy várható, hogy kaptok valamit használatan rokontól, ismerőstől?

Érdemes esetleg bababizományiban, használt dolgokat is nézni a vaterán, jófogáson stb. - pl. babakocsi, kiságy stb.

A 400 eFt ezekre a beszerzésekre- ha tudsz kompromisszumot kötni és nem az új stokke babakocsikra vered el a megtakarítást- akkor jól jöhet.

Nem tudom, merrefelé laksz, milyen a nőgyógyászati és terhesgondozás minősége, leterheltsége, de ha gondolkodsz sülész orvos fogadásában vagy szülésznő fogadásában, akkor bizony erre is kell anyagiakat áldozni- ezzel együtt már nem biztos, hogy "bőven" elég lesz a megtakarításotok.

Nem mondom azt, hogy KÖTELEZŐ az orvosnak, szülésznőnek stb. fizetni- egy opció, amit választhatsz vagy nem. Eldöntöd, de végiggondolni érdemes- főleg, ha már feltérképezted, hogy a lakóhelyeden milyen a TB ellátás elérhetősége, színvonala.

Ha szeretnél 12 hetesen kombinált genetikai tesztet (tévhit, hogy csak 30+ felett alakulhatnak ki súlyos rendellenességek!), akkor ennek is van fizetős része a TB ellátás felett- a 16 heti AFP már kicsit elavult.

A ti helyzetetekben a 3D meg 4D stb. babamozikat én nem erőltetném...

Kérlek ne feledkezz meg a rendszeres terhesgondozásról és az egészséges életvitelről sem, szerencsés szülést kívánok.

2015. júl. 24. 11:50
 17/43 anonim ***** válasza:
9%

Miért vezetitek félre a kérdezőt?

Igenis kaphatsz GYED-t is, a minimálbér 70 %-a, nézd, itt a leírás:

[link]

2015. júl. 24. 11:53
 18/43 anonim ***** válasza:

egyébként apukának mindenképpen jó lenne dolgoznia, ha mást nem úgy, hogy halaszt, esetleg átmegy levelezőre. ha már vállaltátok, valamiről le kell mondani :(

és szerintem te is jelentkezz át levelezőre, akkor kis segítséggel nem kell bölcsibe adni a kicsit.

2015. júl. 24. 11:55
 19/43 anonim ***** válasza:

...őző (hosszú) válaszoló vagyok.

Egy kérdésre felejtettem még el válaszolni: bölcsődei térítési díj.

Na ehhez is pontosan kellene tudni, hogy hol élsz.

Minden önkormányzat helyi szociális rendeletben szabályozza a bölcsődei ellátás feltételeit, térítési díját.

Ami általában mindenhol van az az ÉTKEZÉSI DÍJ, nagyjából 10 eFt/hó.

Vannak olyan önkormányzatok, ahol van emelett még úgynevezett személyi térítési díj vagy gondozási díj is, ami sávos, a családban az egy főre jutó jövedelem alapján kerül megállapításra. Jó eséllyel nektek nem kell fizetnetek majd érte, ha csak gyes+család jár neked, mág akkor sem, ha az apa esetleg átlagos jövedelemért dolgozik majd a későbbiekben. Általában 40 eFt/hó/fő NETTÓ jövedelem alatt nem kell gondozási díjat fizetni.

(a legtöbb helyen, ahol bevezették a 150 eFt/fő/hó feletti nettó jövedelem esetén is olyan 25-30 eFt/gyermek/hó a gondozási díj, tehát nem kell extrém öszegekre gondolni).

Jó, ha tudod, hogy a gyermeked 1 éves korától mehetsz főállásba dolgozni is és mellette kaphatod a gyest 3 éves koráig. Ezen is érdemes elgondolkodni a későbbiekben.

A legtöbb bölcsődében nincsenek kongó üres helyek, ha mégis ilyen picit szeretnél beadni, akkor már akár szülés előtt is érdemes érdeklődni, a szülés után a gyermek adataival várólistára kerülni. A böcslődékben egész évben folyamatos a felvétel, mindig lehet érdeklődni.

A településed önkormányzatának vélhetően van hivatalos honlapja, ahol fent vannak a helyi szociális tárgyú rendeletek. Ott tudod megnézni, hogy nálatok pontosan milyen dokumentumok (pl. kérelem nyomtatvány, igazolások stb.) és milyen feltételek szükségesek a bölcsőde igénybevételéhez, hová, mikor lehet fordulni és pontosan mennyi nálatok a napi étkezési díj és ha van, gondozási díj.

2015. júl. 24. 11:56
 20/43 anonim ***** válasza:
100%

17. válaszolónak.

NEM vezetjük féle. Azt írta KEZDI az egyetemet, tehát NINCS jogviszonya (ha végiggondolja, és ésszerűen halaszt, akkor nem is lesz olyan, amivel GYED-re jogosult!)

A jelenlegi állapotára válaszul írtam a hosszú kommentjeimet és jogilag teljesen igazam van.

AZ, hogy lesz-e és aktív felsőoktatási hallgatói státusza a kérdezőnek- nos ez LEHETSÉGES, de nem TÉNY.

Ami viszont a jelenlegi állapotában is jár neki mindenképpen, az a GYES és a CSP és az egyszeri anyasági.

Ennyi és nem több.

(személyes vélemem szerint szerencsére)

2015. júl. 24. 11:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!