16 hetes kismama vagyok ilyenkor mit tehet a munkáltató?

Figyelt kérdés

Két éve vagyok közalkalmazott , múlthéten bevittem az adókedvezményre való igazolást az önkormányzathoz ott nekem azt mondta az illetékes ha huzamosabb ideig leszek táppénzen elküldenek!

Én úgy tudom hogy kismamákat nem rúghatnak ki!

Igaz, jövő március elsején lejár a szerződésem és már nem fognak hosszabbítani :-( pedig két éve vagyok ott még táppenzen nem voltam, most is csak azért vagyok táppenzen mert nem bírom a meleget és sajnos kapálnom kellene!

Azt mondták az önkormányzatnál hogy a létszámnak meg kell lenni, de én még mennék dolgozni ha nem kellene ilyen munkát végezni!

2015. jún. 22. 10:10
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Hát hallod ha tényleg így van, akkor nem vagyok tisztában a dolgokkal, én úgy tudtam hogy a gyed addig jár míg fenáll a munkaviszonyom akkor föltétlenül felkeresem őket!

Hivatalosan 79900-al vagyok bejelentve

2015. jún. 22. 12:13
 12/15 anonim ***** válasza:
76%

Szia!

Tényleg menj be az oephez és nézesd meg, hogy hogyan jelentettek le az önkormányzatnál, ugyanis ha megvan a jogosultsági időd (elvileg ahogy írod megvan), akkor először kapnál csedet (ezt 28 nappal a szülés előtt is igényelheted már és az mégiscsak több, mint a tp) 168 napig, ami neked ez után a bér után (ha te veszed igénybe a családi kedvezményt akkor kb 56 ezer ft, a gyeded olyan 50 ezer ft lesz ha nem hosszabbítanak, mert ha passzív jogon fogod kapni (tehát nem lesz meg a munkaviszonyod már), akkor a 10% nyugdíjjárulékra nem érvényesíthető a családi kedvezmény. Egyébként a fennmaradó családi kedvezményt a párod is igényelhetné a csed/gyed alatt.

Egyébként jó számoltál most ha teljes hónapra nézem a béred 72 ezret kellene kapnod, mivel ki tudod használni a családi kedvezményt.

2015. jún. 22. 12:26
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen ez igazán nagy segítség! Mindenképp utána fogok járni!
2015. jún. 22. 12:30
 14/15 anonim ***** válasza:

ha ennyi a béred akkor tényleg menjél utána! azt hittem 50 körül van, bocsánat! akkor mindenképpen jobban járnál a gyeddel, mint a gyessel!

csedhez-gyedhez minimum 1 év ledolgozott idő kell 2 éven belül és szülés pillanatában is kell munkaviszony.

ezentúl a gyed addig jár ahány hónapot dolgoztál (min. 1 év kell ugye), max a gyerek 2 éves koráig.

ha neked 2 éved van akkor 2 éves koráig tudod igényelni a gyeded passzív jogon.

oep ebben az illetékes, menj be/hívd fel őket vagy keress fel egy jó könyvelőt! :)

2015. jún. 22. 12:33
 15/15 anonim ***** válasza:

Egyébként meg határozott idejű szerződést nem mondhatnak fel csak úgy.

Határozatlannál fel lehet mondani táppénz alatt, de ez alól kivétel a veszélyeztetett terhesség. Mert a kismamák védve vannak, ott nagyon nagyon alapos indok kell (pl lopás), hogy meg lehessen szüntetni a munkaviszonyt.

És jól írják, ha jogosult vagy, legalább 1 évig kapod a gyedet (a csed után, ami kb 6 hónapig jár szülés után)

2015. jún. 22. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!