Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Segítene valaki? GYED extra+tp...

Segítene valaki? GYED extra+tp. Második babát várom, elsővel GYED-en vagyok decemberig.

Figyelt kérdés

A lenti kérdésnél azt írja a válaszoló, jobban járt, hogy csak 10 nap szabadságot vett ki, mert így magasabb lett a napi átlaga. Elmagyarázná valaki, hogy ezt hogy kell érteni? Rosszabbul járnék, ha az összes felgyülemlett szabimat kivenném tp előtt?

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..

2015. márc. 26. 13:21
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

"A tényleges jövedelem alapján akkor lehet számolni, ha az ellátásra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától az előző év első napjáig terjedő időszakban legalább 30 naptári napi jövedelemmel rendelkezik a kérelmező."

Ez azt jelenti, hogy teszem azt CSED november 5-től, akkor augusztus 5-től visszamenőleg 2014. januárjáig? Így kell meglennie egyébként a 30 bérezett napnak?

2015. márc. 26. 21:48
 12/18 anonim ***** válasza:

Gondolom 2013. dec. 19-én szültél, innen tgyást kaptál vagy előbb, mindegy, tehát a tgyás 168 napjára jár szabi és a gyed első fél évére, tehát 2015-re nem jár szabi, max. a gyerek után járó pótszabi, ha kérted. Illetve, ha 2013-ban maradt bent szabid, akkor azt is ki kell adniuk.

1 gyerek után 2 nap pótszabi jár. Ez megjár 2013-ra is már.

2014-ben meg a gyed első fél évéig jár a szabi időarányosan és a gyerek után, ha kérted.

2015. márc. 26. 21:51
 13/18 A kérdező kommentje:
Hát, akkor bukott a 30+1 napos elmélet... Legjobb esetben is csak 26-27 napom lesz meg. Nem kértem a gyerek után a szabit, azt mondták, majd akkor kezelik, mikor szeretnék újra munkába állni...
2015. márc. 26. 22:28
 14/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Én voltam az a válaszoló. Nem emelték a fizum az osztószámok miatt (ténylegesen bérezett nap, napi átlagkereset) miatt volt ez, hogy jobb lett az alapom. De ez most nem játszható már meg mert változtak a szabályok. Most min. 30 nap tényleges bérét nézik csak (tehát ha kiveszed a szabidat egy hónapra akkor lehet jó). Neked ahogy olvastam a válaszodat minimálbér feletti a fizud, így neked ugye a tp, csed, gyed alapod mindenképpen a minimálbér 2x-ese lesz, hacsak nem dolgozol 120 napot (azaz 1-1,5 hónap szabi + 2,5-3 hónap munka), mert akkor a cseded alapja lehetne a tényleges fizud is. Esetleg azt tudod megtenni a plusz pénz érdekében, hogy megszakítod a fizu nélküli szabidat, pár napot kiveszrl (de 1 is elég) és utána tp-re jössz, így együtt kapod a tp+gyedet.

2015. márc. 27. 08:05
 15/18 A kérdező kommentje:
De a 30 berezett nap az 1 honap a hetvegekkel egyutt (vagyis valojaban kb 20 nap szabi) vagy 30 szabadsagnak kell meglennie?Bocsanat,ha ertetlennek tunok,de ezt a reszet meg mindig nem latom tisztan...
2015. márc. 27. 13:30
 16/18 anonim ***** válasza:

Ahogy írod 1 hónap tehát az lehet 20 vagy 22 munkanap is, ahogy kijön.

DE esetedben sajnos mindegy ez a 30 nap (mármint az alapszámítás szempontjából, abból nem, hogy mondjuk arra az időre ugye megkapnád a fizud) mert a kereseted több, mint a minimálbér 2xese és a min. 30 napos tényleges/szerződés szerinti bér csak azoknál játszik akiknek ettől kevesebb a bére.

Neked így mindenképp a 7000 Ft6 nap lesz az alapod. Akkor lehetne a tényleges béred az alap, ha lenne 120/180 nap bérezett napod.

2015. márc. 27. 14:35
 17/18 anonim ***** válasza:
9-es a szabi kiadása egyben csak akkor érvényes, ha utána tényleg munkába is állsz. De általában itt nem erről van szó, hanem arról, hogy vki megszakítja a fizu nélküli szabiját, elkezdi kivenni a felgyűlt szabikat és közben tp-re megy, így kapja a tp+gyed/gyest szülésig.
2015. márc. 27. 14:38
 18/18 A kérdező kommentje:
Ertem,koszonom mindenkinek!
2015. márc. 27. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!