Jól gondolom, hogy jobban jönnék ki táppénzzel?
Úgy tudom, hogy TGYÁS és a GYED összegét nem befolyásolja a táppénz terhesség alatt, mert csak a rendes jövedelmet veszik alapul az átlagbér kiszámításánál.
Mivel éjszakai műszak nincs, ha csak délelőttbe tudnék dolgozni terhesség bizonyos pontjától, amikor is kismama műszakba küldenének, elég jelentősen megcsappanna a fizetésem. Ha végigdolgozok mondjuk 5-6 hónapot szülés előtt, az már eléggé lehúzná az átlagomat.
Ha viszont míg nem szólnak, eljárok folyamatos műszakba dolgozni, aztán, ha már mindenáron kismama műszakba kéne menni, táppénzre mennék, akkor jócskán jobban jönnék ki anyagilag, mert csak az a bérem lenne számításba véve, amiben pótlék is volt.
Tehát gyakorlatilag nem lenne érdemes bejárnom dolgozni, mert egyrészt megölne az állandó a hajnali kelés, másrészt alig keresnék többet, amiért megérné bevánszorognom a munkahelyre.
(A munkáltatót nem zavarja a korai táppénzre menetel, mert minden kismama ezt csinálta nálunk, csak eddig nem tudtam az okát, miért mentek el pár hét terhesség után táppénzre.)
Az igénylést megelőző 3. hónaptól visszafele nézik a 180 v. 120 bérezett napot. A táppénz nem bérezett nap.
Ha elmész csak délelőttös műszakba, az valóban ronthat az átlagodon, hiszen nem kapsz pótlékot.
Viszont a táppénz azért jóval kevesebb lehet, mint a fizetésed. Én közel 30 ezer forinttal kaptam kevesebbet táppénzre, mint a nettóm volt. Terheseknek nem jár a betegszabi sem. Viszont, ha nem gond a kevesebb pénz havonta, akkor menj táppénzre, mert a csed és gyed összege valóban jobb lehet, ha abból a bérből számolják, amibe pótlékok és túlóra is van.
Maximum 20-30 ezerrel kapnék kevesebbet táppénzen töltve, mintha bejárnék délelőttbe dolgozni. Viszont nem költök utazásra, nem járom le a lábam, nem kelek 7 napból ötször fél 3 előtt.
Úgy kalkulálok, kb. a 4. hónapig biztosan tudnék dolgozni anélkül, hogy átzavarnának kismama műszakba, mert kolléganőm majdnem ennyi hós terhes volt, amikor elment, és nem azért, mert átküldték volna, akkor még szó sem volt róla, csak ő veszélyeztetett terhes volt.
A hátralévő hónapokban a nem lenne annyi bérkiesésem a táppénz-nettó alapbér különbözetében, mint amennyivel kevesebb juttatásban részesülnék a gyerek két éves koráig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!