Tgys-t nem biztos, mert az ugye nem limitált ellátás. 2015-ig leszel gyeden, utána táppénzen (már terhesen), majd tgys-en az új babával. A tgys-t meg ilyenkor maximálják, tehát valószínűleg kevesebb lesz, mint korábban, ha munkaviszonyből szültél.
Csak példaként, 2012.01.-ban szültem, tgys, gyed, majd 2013.08.-ban ismét szültem, szintén tgys és gyed. Az első gyerekkel a tgys-em 160-170 körül volt, a másodikkal (nmivel nem mentem vissza dolgozni) csak 120. A gyed ugyanannyi maradt.
Remélem tudtam segíteni.
2014. okt. 9. 22:40
2/14 A kérdező kommentje:
még egy kérdés, én is úgy voltam, mint te. HOgy akkor a 3. gyermek esetében a tgyás akkora lesz, mint a 2. gyermek esetében? tehát nem a munkabér után számított tgyás van (160e), hanem csak a maximum gyed összegű tgyás (100e kb)
ezt jól gondolom?
2014. okt. 10. 10:30
3/14 anonim válasza:
Igen, jól gondolod:) Kivéve ugye ha a 2. és 3. között visszamész dolgozni és megvan a 168 napod. De ahogy kivettem a szavaidból, nem így tervezitek:)
2014. okt. 10. 11:37
4/14 A kérdező kommentje:
kösziiii
2014. okt. 10. 13:14
5/14 anonim válasza:
Hát, nem feltétlenül igaz az, amit eddig válaszoltak neked. a 168 napot meg végképp nem értem. Pl. tudni kellene, mennyi lesz a szerződés szerinti béred, vissza mész-e dolgozni, stb
2014. okt. 11. 16:26
6/14 anonim válasza:
168 bérezett nap kell, hogy a munkabérből számolják az ellátást, egyébként a minimálbérből számolnak. Legalábbis nekem ezt mondták az Államkincstárnál.
2014. okt. 12. 17:37
7/14 A kérdező kommentje:
nem megyek vissza dolgozni.
Hanem a szülést megelőző évben gyedet kaptam
2014. okt. 14. 09:36
8/14 anonim válasza:
Terhességi gyermekágyi segélyhez nem kell 180 (!) bérezett nap, mert úgy szól a szabály, hogyha nincs 180 bérezett nap, akkor a minimálbér kétszereséből számolják az ellátás alapját, kivéve, ha a tényleges jövedelme az igénylőnek ettől kevesebb. Ha nincs tényleges jövedelem, akkor pedig a szerződés szerinti jövedelem. Pl. ha valakinek 100 bérezett napja van, és az mondjuk összesen 300000.-Ft, akkor abból számolnak ellátást, ha nincs egy nap bérezett napja sem, akkor a szerződés szerinti jövedelem, ha az kevesebb, mint a minimál bér kétszerese. Nagyjából így érthető?
2014. okt. 14. 21:37
9/14 anonim válasza:
Elnézést, akkor a 168-180 napra rosszul emlékeztem. De akkor szerinted mondjuk egy bruttó 250-es fizunál mi a helyzet? Ott ugye akkor sem "éri meg" 2 hétre visszamenni dolgozni, vagy akkor mi van? Nekem azt szajkózták, hogy ha nincs meg a kb. fél év, akkor semmiképpen ne menjek vissza még úgy sem, hogy pl. csak a szabimat veszem ki, tehát ténylegesen nem dolgozok. (bocs , Kedves Kérdező az off-ért, bár gondolom ez valahol Téged is érint).
2014. okt. 14. 22:33
10/14 A kérdező kommentje:
semmi gond, nyugodtan kérdezz csak
hát igen, nagyon jó a kérdésed!!!! hogy ha nincs meg a 180 bérezett nap (táppénz lenne utána) akkor mi a helyzet? "feleslegesen" dolgoztunk?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!