Bejelentettem a munkahelyen, hogy babát várok. Alattomos módon meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat. Mit tehetnék?
Figyelt kérdés
2010.10. 05. óta dolgozom egy vendéglátó egységben. Minimálbérrel vagyok bejelentve, határozatlan időre.2014.12. 03-án bejelentettem a főnökasszonynak, hogy 7 hetes terhes vagyok. Korrekt módon jártam el, bár sokat dolgozom minden nap, és igen fárasztó, biztosítottam affelől, hogy amíg bírok, dolgozom! Két napra rá jön nekem hátulról, hogy ki kell találjunk egy megoldást, ami mindkettőnknek jó. Az ő javaslata a közös megegyezéses felmondás! Na mármost. Ha ebbe belemennék, de nem fogok (! ) nekem nem járna gyed, sem végkielégítés. Azt mondta nekem ez milyen jó lesz, mert visszavesz alkalmi bejelentéses állásra, s pluszban fel tudom venni a munkanélkülit! Ha kiíratom magam táppénzre, kiteheti-e a szűrömet rendes felmondással, arra hivatkozva, mondjuk korábbi dátummal, hogy nem tudta, várandós vagyok. Nagyon rafinált nő, ráadásul a lánya a könyvelője. Ha elmegyek táppénzre, neki milyen fizetnivaló kötelezettsége lesz azidő alatt utánam? Mert gondolom ettől akar megszabadulni. Le tudnátok nekem írni minden ezzel a helyzettel kapcsolatos tudásotokat?2014. dec. 20. 20:44
11/23 anonim válasza:
Sem TGyás,sem pedig Gyed nem járna.
12/23 anonim válasza:
Így van. Csak gyes-t kaphatnál.
13/23 anonim válasza:
Tarts ki, kérdező, ne hagyd, h ilyen görény módon elbánjon veled a főnököd!
Mindenképp írd meg, mi lett az ügy vége!
14/23 A kérdező kommentje:
Okés! Kedden megyek legközelebb, feltétlen megírom az ügy kimenetelét, nehogy mást is meg akarjanak vezetni a pénzéhes vállalkozók!
2014. dec. 21. 13:33
15/23 anonim válasza:
Szerintem ne foglalkozz vele, ha szóba hozza akkor mond, hogy köszönöd szépen, nagyon "aranyos" hogy így gondol rád :)))) de inkább maradjon minden úgy ahogy van, neked így is jó.
Írd meg mindenképpen, nagyon kíváncsi vagyok!!!!
Ja és mikor visszamennél dolgozni majd a babázás után akkor még vissza is kell hogy vegyen :) Persze ezt is ki szokták játszani. Ha aláírod most a felmondásod, akkor már nincs gondja, hogy vissza is vegyen majd pl 3 év múlva.
16/23 A kérdező kommentje:
Eszem ágába nem jutott aláírni. Leültünk még hétfő este, és elmondtam neki az ellenérveimet... Hogy mennyi juttatástól elesnék pl. Azt mondja nekem gunyorosan: na sorold fel akkor! Felsoroltam. Tudjátok mit reagált? Egy 73 éves nőről beszélünk, akitől rafináltabbat nem ismerek. Még vagy 2 kérdést feltett, hogy levizsgáztasson, tényleg alaposan utánajártam-e a dolgoknak, és mikor felismerte, hogy igen, elkezdett hebegni-habogni, azt mondja: jaj ne haragudj.eszem ágába nem jutott, hogy megcsinkítsalak. Azt se tudom, mi az a gyed. (!!!!!!!!!!!!!!!) ezt akarja velem elhitetni. Szànalmas és nevetséges. Kihívtam a kolleganőmet, és mondtam neki, csak azért, hogy biztosítsam magam: "most te vagy a tanúm arra, hogy bejelentettem a főnökömnek, hogy terhes vagyok" erre nagyon mérges lett, elkezdett kiabálni, hogy persze fel lehet őt jelenteni, meg ilyenek. Mire mondtam neki, hogy ezzel csak magamat védem. Éy mióta ez megtörtént, úgy veszem észre, 100 tüskével fordul felém. Felhívott, hogy nem dolgozhatok napi 8 órán túl (9 órás egy műszak) és heti max 40 órát lehet. Mondtam neki, az az 1 óra se ide, se oda, nem 6-tól írom magam, hanem 7-től. Errre megintcsak gúnyosan: aha, aha, szerinted hagyok magamon támadható felületet... Most annak szeretnék utánajárni, hogy mik a jogaim, ill kötelezettségeim a munkahelyen. Pl azt olvastam, csak ez a forrás nem olyan megbízható, hogy ha le is csökken a munkaidőm, a bérezésemet nem viheti le. Ez amúgyis minimálbér.. Tudtok küldeni valami okosat? Most mindent el fog követni hogy kicsináljon. Nem feltétlen mennék táppénzre, ha meg tudom magam védeni. Júli vége még nagyon messze van, addig otthon megzavarodok. Segítsetek! :(
2014. dec. 24. 07:08
17/23 anonim válasza:
Ha ki akarsz vele szúrni menj el táppénzre, mert a táppénzed 1/3-át behajtja rajta a nav havonta, nekem is így tettek a főnökömékkel, ők ki voltak akadva. Ha minimálbéren vagy akkor kb. 55 ezer lesz a Tgyásod, és kb. ugyanennyi a gyeded. Én most éppen így vagyok otthon gyeden már. A táppénz kb. 45 ezer volt havonta.
18/23 A kérdező kommentje:
Tudom :( de az igazság az, hogy azért IS nem akarok még táppénzre jönni, mert nem akarok kitolni a másik két kolleganőmmel, míg nincs helyettem valaki. Mert ha ketten maradnak, a belüket is kidolgozzák :(
2014. dec. 29. 18:37
19/23 anonim válasza:
De most ne azt nézd, h másnak mi a jó, most az egyszer magadra, magatokra kell gondolnod elsősorban. Majd máskor leszel jó fej, megértő stb.
20/23 anonim válasza:
Túlóráztatni nem lehet, de ahogy idáig doloztál az lehet, mármint ha le kell dolgozni az ebéd időt azt miért ne lehetne? Valószínű inkább kevesebbet akar fizetni neked, mert úgyis abból lesz számítva a továbbiakban a juttatásod. Annyira nem értek hozzá. Egy munkaügyi központ, vagy család segítő is tud segíteni. Amit ledolgozol azt fizesse ki ha 8 órás vagy, de le kell dolgoznod az ebédidőt az tuti nem gond, tehát annyit írj be, így a napi 8 órát fizeti, ahogy eddig. Ja és a vizsgálatokra el kell engednie. Az a baj, hogy ő ezeket tudja, és bizony azt is ha táppénzre mész márpedig miért ne, akkor is fizethet, szóval nem tudja már kihajtani a beledet :) Ne foglalkozz vele, ahogy eddig úgy dolgozz, mondjuk több műszakban nem lehet azt hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!