Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 2 éves lesz a kisfiam ok...

Anota kérdése:

2 éves lesz a kisfiam ok 29-én. A munkaviszonyomat megszüntette a cég, amikor elmentem szülni. Okt.29-én lejár a gyedem. A 2. kisbabámat várom, aki nov 29-re van kiírva. Rá kaphatok Tgyást vagy csak a gyest kapom utána is? Honnan kell igényelnem?

Figyelt kérdés
2013. okt. 4. 08:32
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha kaphatsz álláskeresési ellátást, abban az egy hónapban, akkor szerintem kaphatsz, de nézz utána mindenképp hivatalos helyen.
2013. okt. 4. 08:52
 2/8 anonim ***** válasza:
Mennyit dolgoztál az elmúlt 3 évben? Ha 2010. novemberétől élt a munkaviszonyod, akkor jogosult vagy 30 nap álláskeresési támogatásra, a gyed lejártával igényeld meg, majd november 2-től kérj tgyást és az álláskeresésit mondd le. Így a tgyás járni fog. Utána viszont csak gyes.
2013. okt. 4. 09:34
 3/8 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy az utolsó jogviszonyból számolják a pénzt. Ha most jár a gyed, akkor szülés előtt kérd a tgyást, majd a lejárta után ismét gyedet fogsz kapni. Nekem ugyan nem szűnt meg a munkaviszonyom, hanem úgy született meg a 2. baba, hogy pont az első már két héttel betöltötte a 2. születésnapját. (ami ugye a vízválasztó a gyed/gyes számításban, és szakértők javaslatára intéztem úgy, ahogy fent leírtam)
2013. okt. 4. 09:47
 4/8 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszoló, a kérdezőnek 1000%, hogy nem jár gyed, mert nem lesz meg a 365 biztosított napja. A tgyás is csak akkor járhat, ha kaphat álláskeresésit.

És bocsi, csak kicsit helyreigazítok: amúgy a gyed/gyes számításban nem az a választóvonal :D A választóvonal a 180 nap egyfajta ellátásban - ha ez gyes, akkor másként kell számolni, mint ha gyed, táppénz, vagy tgyás.

2013. okt. 4. 10:27
 5/8 anonim ***** válasza:

Köszi utolsó, akkor biztos valami megváltozott az utóbbi időben.:-)

Én úgy tudtam, ha adott 365 biztosított nap, akkor jár ugye a tgyás és a gyed. Ha a következő baba a gyed alatt születik meg, akkor az eredeti 365 napból számolják a következő ellátásokat, ugye a gyedet és tgyást (csak itt a tgyás maximálva van). Ha viszont a gyesbe szül az anyuka, akkor meg a minimálbér nemtudom hány %-ból számítják az összeget. Ezért választóvonal a gyed-gyes. Pontosan ezért használtam ki azt a lehetőséget, hogy ne gyesbe kelljen szülnöm, hogy a tgyást a szülést megelöző 4 héttől igényeltem, mert különben egy jó 20 ezer forint/hó- val lett volna kevesebb a 2. babánál az ellátásom. Annak nem néztem utána, hogy miben befolyásolta volna a második tgyásomat és gyedemet az, ha közben vagy az első gyerek születésekor megszüntették volna a munkaviszonyom, hiszen a biztosítási idő megvolt. (bőven is, 10 év foly. munkaviszony) Most egy éves a kisfiam, ekkorát változott volna a törvény?

Ezzel a kérdéssel én az államkincstárba mentem be, s ott javasolták ezt a megoldást. Valamint szakértői forumon kérdeztem, talán a kismamatb.hu-n.

Érdemes pontosan utánakérdezni!

2013. okt. 4. 13:10
 6/8 anonim ***** válasza:

Még nem változott semmi, majd jövőre.

"Köszi utolsó, akkor biztos valami megváltozott az utóbbi időben.:-)

"Én úgy tudtam, ha adott 365 biztosított nap, akkor jár ugye a tgyás és a gyed." Igen, ezt jól tudtad, csak a gond az, hogy a passzív gyed nem biztosított nap - viszont a tgyáshoz szükséges 365 napba beleszámít - a gyedhez szükségesbe már nem.

"Ha a következő baba a gyed alatt születik meg, akkor az eredeti 365 napból számolják a következő ellátásokat, ugye a gyedet és tgyást (csak itt a tgyás maximálva van)." Nem, nem a 365 nap alapján számolnak, hanem 180 bérezett nap alapján. Ha az nincs, akkor két lehetőség van a gyedre, vagy a korábban kapott ellátás alapja lesz az új ellátás alapja is vagy a minimálbér. A tgyásnál minden esetben a szerződés szerinti bér az alap, de max. a minimálbér kétszerese.

Ha viszont a gyesbe szül az anyuka, akkor meg a minimálbér nemtudom hány %-ból számítják az összeget." Ez így nem teljesen igaz, ezért helyesbítettem először is. egyrészt a minimálbér az alap, és annak ugyanúgy 70%-a az ellátás, de nem minden gyesbe szülés esetén!!! A te esetedben (a 2 héttel) pont lehettél volna gyesen, mert két hét (de még 5 hónap!!!!) gyes se oszt szoroz, mert a kedvezményszabáylt alátámasztó ellátás (gyed tgyás, táppénz) van túlsúlyban. ÍGy a gyed gyes NEM választóvonal.

"Pontosan ezért használtam ki azt a lehetőséget, hogy ne gyesbe kelljen szülnöm, hogy a tgyást a szülést megelöző 4 héttől igényeltem, mert különben egy jó 20 ezer forint/hó- val lett volna kevesebb a 2. babánál az ellátásom." Ez nem igaz. Lehet, hyg az államkincstár ezt mondta neked, de azért ne felejtsd el, hogy a tb ellátások NEM az államkincstár kompetenciájába tartoznak, így előfordul, hogy rosszul mondják.

Már nagyon régóta ugyanaz a számítás elve. Ha van az igénylés előtti évben, vagy az igénylést közvetlenül megelőzően 180 bérezett nap, akkor a bér az alap. Ha nincs akkor a minimálbér KIVÉVE ha azért nincs, mert az anyuka táppénzt, tgyást gyedet kapott. Tehát ha 8 hónapig gyedet kapsz, 4 hónapig gyest, akkor a tgyás alapja lesz a gyed alapja is, NEM a minimálbér.

Tehát pl. ha a szülést megelőzően kevesebb, mint 6 hónapot vagy gyesen, és a többi gyed, akkor az ellátásod nem lehet kevesebb, mint ha gyedbe szülsz. Így te a két heteddel ugyanannyit kaptál volna akkor is, ha gyesre mégy, mint így, hogy tgyásra mentél.

2013. okt. 4. 13:56
 7/8 anonim ***** válasza:
A kérdező passzív gyeden van, ami nem számít bele sajnos a 365 biztosított napba, újból meg kell szereznie, ha a 2. babával is szeretne gyedet kapni. Max. tgyást igényelhet.
2013. okt. 4. 18:02
 8/8 anonim ***** válasza:
Köszi, most már teljes a kép. :-)
2013. okt. 4. 22:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!