Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Kettős állampolgár vagyok, mi...

Kettős állampolgár vagyok, mi jár így nekem?

Figyelt kérdés
Szlovák és magyar állampolgárságom is van, Szlovákiában tanulok, 20 éves vagyok és férjnél(dolgozik és csak szlovák állampolgársága van). Nekem még bejelentett munkahelyem nem volt, egy darabig nem is lesz, csak most kezdem a fősulit. Azt tudom h vmiféle különbözetet átfizetnek nekem, de ezek konkrétan mik és mennyi összegre vagyok jogosult és meddig? Előre is köszönöm

2014. jún. 27. 11:17
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
84%
Fizetése 70 %-ka.
2014. jún. 27. 11:57
 12/34 anonim ***** válasza:
16%

Gyes 28500 Ft.

Amennyiben 40 ezer volt a fizetés, akkor ez valóban a fizetés 40%-a

2014. jún. 27. 11:59
 13/34 anonim ***** válasza:
46%
Bocsánat, 70%
2014. jún. 27. 12:00
 14/34 anonim ***** válasza:
84%
Gyes az gyermekgondozási segély,semmi több. Az mindenkinek jár és semmi köze a munkához, fizetéshez.
2014. jún. 27. 12:01
 15/34 anonim ***** válasza:
100%
Ha dolgoztál legalább egy évet szülés előtt, akkor jár a GYED 2 évig, ami a fizud 70%-a. Ha nem dolgoztál ennyit sem mielőtt otthon maradsz a gyerekkel, akkor segélyt kapsz 3 évig, ami havi 20.000ft körül van. Ezért nem vállalnak a fiatalok korán gyereket, mert suli után még pár év munkaviszony kell, hogy legalább a pelust meg tudd venni a gyerekednek!
2014. jún. 27. 12:48
 16/34 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha a 7-es szerint Szlovákiában magasabb összegű támogatást kapsz (és ezt el is tudom képzelni), akkor vajon mit akar a magyar jogosultságoddal? Nem értem. Gondolom, két helyről nem kapsz juttatást, max különbözetet, ha van.
2014. jún. 27. 13:47
 17/34 anonim ***** válasza:

Azért elég sok embernek nem 40 ezer a fizetése. Ugyanakkor a tgyás és gyed a bruttó átlagbér 70%-a. Én pl. 85-88 ezer forint tgyást kapok, majd a gyedem is ugyanennyi lesz a családi adókedvezmény miatt. Ezt a gyerek 2 éves koráig kapom. Gyes nekem csak a gyerek 2-3 éves kora között jár majd, de ez mellett már megyek vissza dolgozni.

Tgyás: terhességi-gyermekágyi segély

Gyed: gyermekgondozási díj

Gyes: gyermeknevelési segély.

Ez mind 3 különböző ellátás. Az első kettőhöz 1 év munkaviszony kell.

2014. jún. 27. 13:49
 18/34 anonim ***** válasza:
Különbözetet is csak akkor kap, ha van Magyarországon bejelentett lakcíme és a gyereknek is lesz. Ugyanakkor az egyszeri anyasági támogatásért meg Magyarországon kell járni terhesgondozásra is!
2014. jún. 27. 13:51
 19/34 A kérdező kommentje:

Van MO-n bejelentett lakcímem és TB-m is, van itt is orvosom is és Szlovákiában is. MO-n bejelentett munkahelyem még nem volt, de még Szlovákiában sem (csak diákmunkák, de annak itt semmi jelentősege). Ha megszületik a gyerek, ő is be lesz jelentve az én állandő MO-i lakcímemre, TB-je is lesz, nem azok az ingyenélő fajtájú kettősállapolgárok vagyunk...

Köszönöm mindenkinek akik hasznos válaszokat adtak.

Az első kettő, és hozzájuk hasonló, kommentelőknek pedig üzenem, h ne irigykedjenek csak azért mert nekik nincsenek ilyen lehetőségeik ;) És tegyétek a sziveteket a kezetekre, ha a helyemben lennétek, ti is ugyanúgy kérnétek a másik ország segélyeit (is). Akkor már nem így gondolkodnátok ugye? :)

2014. jún. 28. 07:07
 20/34 anonim ***** válasza:
100%
Hat marhara nem irigykedek rad, kedves kerdezo. Mire irigykednek? Hogy húsz évesen a semmire es segélyre vállalsz egy gyereket? Arra nagyon nem.
2014. jún. 28. 07:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!