Nektek hogy tetszene egy ilyen rendszer?
Vonatkoztassunk el attól, hogy most milyen állami támogatások stb-k vannak, mert ne azon gondolkodjunk, hogy úgysem lehet megvalósítani.
Amennyiben van 365 biztosított nap az elmúlt 2 évben:
TGYÁS: 150 000--> 3 hónapig
GYED: 120 000--> 3 hónapig
Biztosított munkanapok nélküli (de a biztosítottaknak is jár):
Egyszeri anyasági támogatás: 100 000--> egyszeri
Részmunka melletti GYES: 60 000--> 24 hónapig
Családi pótlék: 18 000--> 18 évig
Bölcsőde bővítés államilag, hogy mindenki gyerekének legyen férőhelye. INGYEN!
A részmunka melletti gyest úgy értem, hogy ha eddig dolgozott valahol (akár csak 1-2 hónapig) kötelesek visszavenni részmunkaidőben dolgozni, viszont adókedvezmény jár azoknak a munkáltatóknak, akiknél részmunkaidős anyuka dolgozna. Max heti 20 óra (5-napos 4 órás, vagy 2,5 napos munkahét). Tehát valahogy megoldani, hogy érdekeltté tegyék a munkáltatót ebben, és ő se bukjon.
Azért gondolkoztam el ezen, mert külföldön igaz hamarabb vissza kell menni dolgozni, de sokkal biztonságosabb a kismamáknak, mert anyabarátabb munkahelyek vannak (nem véletlen).
Nektek hogy tetszene? Így aki dolgozik, az egész szépen megtud élni. Aki meg nem dolgozik, most se kap többet.
Nektek van valami ötletetek, vagy leírnátok, mit változtatnátok azon amit írtam?
Magyarország még nem elég fejlett ahhoz, hogy úgy éljünk mint az angolok vagy németek.
Egyébként nagyon sok nő nem megy vissza dolgozni, otthon marad juttatás nélkül is! Csak a nagyon karrieristák mennek vissza.
De én nem akarok elvenni juttatást, ne vegyétek magatokra a kérdést nah :)
Épphogy azon gondolkozok hogy lehetne megcsinálni azt, hogy ne rekesszék ki a visszatérő dolgozókat, vagy míg pici a gyerek ne 8 órát kelljen oda lenni.
Ötlet még, ami már részben megvalósul: ugyanolyan munkahelyi napközik, mint a szociban voltak. Így valóban 6 hét után vissza lehet menni dolgozni, akár szoptathatod is a bébit, ha lemész az irodádból! Szerintem nem az állami bölcsiket kéne bővíteni, hanem ezeket létrehozni.:) Férjem cégénél pl. már van is, ők pályáztak erre két éve. Tök zsír!
Ez a legjobb kérdés, amit itt valaha olvastam, kb 5 év alatt. nem azért, mert megkérdőjelezhetetlenül részletes, hanem mert ötletes és frappáns! Nagyon beGYÜN:D
Na ez egy jó ötlet! :)
Mármint a bababarát munkahely bölcsivel.
èn a német anyuka vagyok megint.
Itt az anyukák kétokból nem mennek vissza dolgozni. Az egyik fele, mert olyan drága az ovi, hogy max félnapos oviba 8-12-ig tudják kifizetni(de sokszor a város ad hozzá támogatni), vagy mert a férjük annyit keres, hogy eltartja a családot.
A barátnöm ovonö, és 25 órát akar dolgozni a két kicsi mellett, de ez azt jelenti, hogy egésznapos ovit ki kell fizetni(akkor is ha csak 2-ig marad a gyerek), és neki éppen meg fogja érni vissza menni 200€val lesznek belljebb. Nem itt sem olyan rózsás az anyukák helyzete.
Egyáltalán nem vettem magamra, csak végiggondoltam, mivel járna az, ha a leírtakat most próbálnád meg bevezetni. :)
A legfontosabb kérdés, hogy milyen célt szeretnél elérni az átalakítással. Az utolsó válaszod alapján derült ki számomra, hogy a munkába visszatérést szeretnéd segíteni. Ennek eléréséhez pl nagy segítség lenne, ha támogatnák a munkahelyi bölcsik/ovik létrehozását. Voltam egy cégnél "látogatóban". A cég itt van Magyarországon, de külföldi leányvállat. Az anyacég támogatta a bölcsi létrehozását a cég irodaépülete mellett a dolgozók gyerekei számára, így a szülök közel lehetnek a gyerekekhez, napközben többször rájuk is tudnak nézni. A másik lehetőség a távmunka felfejlesztése lenne, sok irodai munkát ki lehetne szervezni, hogy anyuka otthon dolgozhasson. A harmadik, amivel próbálkoznak jelenleg is, azon cégek támogatása, akik kisgyermekes anyukákat foglalkoztatnak. Negyedikként szerintem meg lehetne próbálni, hogy egy férőhelyre két 4 órás kisgyermekes anyukát vesznek fel, és heti váltásban, hol délelőtt, hol délután dolgoznak. Persze ehhez megfelelő munkakör kell, ezt nem lehet minden munkával megcsinálni.
Naaa ilyen ötletere vártam :) Szerintem ha beengednének néhány hétköznapi anyát a Parlamentbe kialakítani egy új rendszert, sokkal jobb lenne.
Megjegyzés: Én munkahelyi bölcsiben voltam 1 éves koromtól még anno. Az szerintem nagyon jó rendszer volt.
Tény, hogy kicsit agresszív nyitás volt a kérdésem, de legalább sokan benéznek és véleményt alkotnak :D
Igen, mi lenne azokkal, akik gyárból, hipermarketekből, plázákból, esetleg egészségügyből mentek el szülni, ők nem tudnak leszaladni az irodából.
nekem még a mosdóba is engedélyt kellett kérjek, de 5 percet kaptam. 8 órába volt fél óra szünet egyszer, nem voltak 5 percesek. Ja és túlórázni kell sokszor részmunkaidőben is!
Ez a rendszer nem lenne rossz, de csak az 1 gyerekeseknek. Nekem van 4 évesem, egy 3 évesem és egy 3 hónaposom. 2001 óta dolgozok ugyanannak a cégnek. Hétvégén is kell.
Egy 25 órás munkarend:
H: 6-14:30
K: szabad
Sz: szabad
Cs:13:45-22:15
P:szabad
Sz: 9-16:30
V:10-17:30
Ebben fél óra szünet van, amit le kell dolgozni. Akkor hétvégén nagy esély van 1-2 óra túlórára, vagy ünnepekkor nagyon sok túlóra. Havi 1 szabad hétvége. Utóbbi Karácsonykor minden dolgozó decemberben csak 1 szabad vasárnapot kapott és 6 napot kellett dolgozni, majd utána szabadnap. A plusz túlórákat ugye vagy lecsúszod vagy kifizetik. Na, és a 3 gyereket hova teszem? Mikor foglalkozok velük?
Párom hétvégén velük lehetne, mivel ő hétköznap dolgozik 8-17-ig, de sokszor este 7-8 óra mire hazaér, ugye túlóra!
De, hétvégén sincs együtt a család. Erre mi lenne a megoldás?
A 3 szabadnap sincs mindig van mikor csak 2 szabadnap van, ugye marad, hogy a plusz órát lecsússzuk vagy kifizetik, de inkább kifizetik, mert nincs mikor lecsúszni.
Amin nekem jó lenne, H-P: 9-13-ig. Reggel el tudom vinni a gyereket oviba, mikor hazaérek, talán megfőzök, párom mindig itthonról visz főtt kaját, aztán 4-re megyek értük az oviba és ugye takarítani is kell heti kétszer legalább, egyéb gyerekekkel kapcsolatos dolog.
Most a nagyobbik fiamat műtik, már kb. 1 hónapja nincs oviban, nehogy fertőzést kapjon műtét előtt. Melyik munkáltató tolerálná ezt? Ki alkalmazna csak 9-13-ig? Magyarországon? Még külföldön sem!
Már megint támadó a hangnem...
Amúgy mikor én bölcsis korú voltam, a kórház bölcsiben voltam 1 éves kortól, mivel anyukám kórházi dolgozó. Munkahelyi bölcsi bárhol lehet, ha van hely, meg akarás.
Szerintem ezek olyan dolgok amiket felsoroltál, mind megoldhatóak lennének, csak ugye te ebbe a rendszerbe szültél. De ha a rendszer eleve másmilyen lenne, biztos megtudnád oldani úgy is. Ugye érted mit akarok mondani?
Amúgy meg ahol nem megoldható a munkahelyi bölcsi, ott maradna a sima állami. Meg ovi, meg iskola.
Amúgy amit felsoroltál, az 30 óra. Arról nem tehetek, hogy többet dolgoztatnak, mint 25 órát...
Megjegyzem írtam, hogy MAXIMUM 20 órás részmunkaidőre gondoltam, és tegyük fel egy álomvilágban élünk, és ellenőrzések is vannak. Akkor olyan nem fordulhat elő. Eleve szerintem ha a fent felírt eset megvalósulna, otthoni, vagy csak hétköznapi munkákban valósulna meg.
Nem tudom amúgy mi ez az agresszív hangnem, szerintem érdekes témát vetettem fel.
A munkahelyi problémáid pedig adottak ebben a rendszerben is, nehogy engem okolj már, mert hétvégén dolgozol...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!