Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Milyen támogatásra számíthatunk?

Milyen támogatásra számíthatunk?

Figyelt kérdés

2011. november óta van bejelentett munkám, de nagyon minimális (heti 2 óra), ingatlanközvetítőként dolgozom.

Az élettársamnak 8 órás munkája van 2 éve.

Mire számíthatunk? Előre is köszönöm a válaszokat!

2014. febr. 2. 13:31
 1/6 anonim ***** válasza:
48%
Hol akartok támogatást?
2014. febr. 2. 14:35
 2/6 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy jogosult legyél tgyás-ra és gyed-re, kell lennie legalább 365 nap biztosított idődnek a megelőző két évben, és élő munkaviszonynak szüléskor (ahhoz, hogy 2 éves koráig járjon a gyed, kb. 1,5 év kell, nem elég a 365 nap). Ha ez nincs meg, akkor csak gyest kaphatsz, ami kb. 25000 forint. Ezen kívül a családi pótlék 12000 forint körül van havonta, és az egyszeri anyasági támogatás 64000 ft, ha jársz terhesgondozásra legalább 4 alkalommal.

Az élettársad családi adókedvezményt igényelhet, ha már megszületett a baba, visszamenőleg megigényelheti majd a magzati adókedvezményt is az adóbevallásban (ha házasok lennétek, akkor már terhesség alatt is).

Ez a heti 2 óra nem tudom minek számít, de logikusan végig gondolva, akkor heti 1 nap biztosított napod van szerintem csak, ami egy évben 52 nap, 2 év alatt az 104, szóval ezzel nem mész semmire szerintem. Amúgy ha lenne elég biztosított időd, akkor mindegy lenne hány órában vagy bejelentve, mert a tényleges béredből számolnák az ellátásokat (illetve az igénylés előtti év átlagbéréből).

2014. febr. 2. 14:43
 3/6 A kérdező kommentje:
Biztosított napnak mi számít? Hogy mennyi TB-t fizet utánam a munkáltató?
2014. febr. 2. 15:04
 4/6 A kérdező kommentje:
4 órába vagyok bejelentve.
2014. febr. 2. 15:20
 5/6 anonim ***** válasza:

Tehát a gyedhez kérdezed?

4 órás is biztosítottnak számít, de itt a fizetéstől függ, hogy mennyi időnek. Ha minimálbér akkor fele idő. De ha úgy, mint nekem volt (több volt a fizetésem 4 órában, mint a 8 órás minimálbér), akkor egész idő.

A gyedre hiába vagy jogosult, a minimálbéres 4 órás kb. annyi, mint a gyes.

2014. febr. 2. 15:24
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm szépen
2014. febr. 2. 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!