GYED extra? Milyen támogatásra leszünk jogosultak?
Jelenleg alapképzésre járok, nappali tagozaton. Júniusban fogok diplomázni. Várhatóan szeptember elején fog megszületni a kisbabánk. Átböngésztem sok-sok oldalt a támogatásokkal kapcsolatban, de sajnos nem minden világos.
Ha jól értelmeztem, a GYED extrára jogosult leszek 1 évig. Ennek az összegét hogyan tudom kiszámolni? Nincsen munkaviszonyom és a szülésig biztosan nem is lesz. A biztosításom mindig folyamatos volt nappali tagozatosként, és elvileg a diákigazolványra jogosultság ideje alatt, tehát október 31-ig mindenképpen biztosított lennék, de a jelenlegi állás szerint ugye megszületik közben a baba. Ha GYED-et kapok, akkor nem kell fizetnem a 6800 Ft társadalombiztosítást október 31. után sem?
Illetve ha lejár az 1 év, utána úgy tűnik, csak a GYES-re leszek jogosult.
A családi adókedvezményt és a családi pótlékot a párom tudja igényelni? Neki évek óta folyamatos munkaviszonya van.
Nem tudom, ez számít-e, de júliusban valószínűleg össze is házasodunk.
Kérlek, javítsatok ki, ha valamit rosszul értelmeztem, illetve ha van egyéb lehetőségünk is, amiről nem tudok!
Előre is köszönöm a segítséget.
1 évig GYED (minimálbérből számítva) majd GYES (25600 nettóban) + családi.
A családi adókedvezményt a párod tudja igénybe venni (törvényileg a házastárs, tehát júliustól), de visszamenőleg a jövő évi adóbevallásban is érvényesíthetitek a magzat 91. napjától. Ezeken kívül jár szülés után egyszeri alkalommal az anyasági támogatás (ún. kelengyepénz) 64ezer körüli összeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!