Igényelhetem-e a Start Extra kártyát? Hogyan döntik el, hogy jogosult vagyok-e a rendelkezésre állási támogatásra?
Én a START plusz-ra várok, mert startkártya nélkül tényleg esély sincs elhelyezkedni. Ahány helyre behívtak, mindig megkérdezték, hogy van-e.
Ahhoz csak az kell, hogy 1 évig regisztrált munkanélküli legyél és együttműködjél a munkaügyi központtal.
Hát, együttműködök, mindig pontosan bejárok pecsételtetni, hogy voltam ott ^^ Aztán lassan letelik az egy év...
Az egy nagyon komoly diszkriminatív eszköz. Alapban az első munkahelyükre jelentkező fiatalok jogosultak rá, max. 25 évig, illetve diplomások esetében 30 évig. Elvileg arra van, hogy a fiatalok elhelyezkedését segítse, mert az a munkáltató, aki ilyet foglalkoztat, az után sokkal kevesebb járulékot kell fizetni.
Na, csakhogy ez a másik oldalról azt jelenti, hogy ha már kiestél a jogosultsági körből (életkor miatt, vagy mert már nem ez az első munkahelyed), akkor semmi esélyed nincs manapság, mert a munkáltató úgyis fog találni olyan fiatalt, aki jogosult még ilyenre, aztán azt veszi fel. Mert az úgy olcsóbb neki, és csak ez számít.
Később is szerezhetsz START kártyát, ezek a START plusz, vagy a START extra, de azok már nem járnak alanyi jogon. A pluszhoz például 1 évig kell regisztrált munkanélkülinek lenni.
Persze, ha átmenetileg elvállalsz valami olyan melót, amit nem igazán szeretnél, akkor lenullázod az eddigi idődet, hiszen már nem vagy munkanélküli.
Na, mivel eddig se találtam más munkát se, én inkább már kivárom ami hátravan az egy évemből, aztán beragaszthatom a start plusz kártyát a fénykép helyére az önéletrajzban, úgyis csak az érdekli a munkaadót...
Itt vannak a szabályai:
Én a plusz meg az extra között sok különbséget nem látok így első ránézésre, csak az extránál van olyan kikötés, hogy vagy 50. évét már betöltötte, illetve hogy ez rendelkezésre állási álláskeresőknek jár.
A lényeg, hogy ezekért szopni kell keményen a munkaügyi központokban. Mert munkát azt nem adnak, csak ha megtehetik, akkor elküldözgetnek mindenféle csalókhoz ügynöki munkára, aztán ha visszautasítod, akkor törölnek a nyilvántartásból, mert "nem működsz együtt a munkaügyi központtal" (értsd: nem vagy hajlandó olyan munkát elvállalni, amiben nem ígérnek semmilyen biztos pénzt, csak ha el tudsz adni egy bizonyos mennyiséget).
Szerencsére velem már az utóbbi módon nem tudnak kicseszni, mert diplomásként már nem vagyok köteles mindenféle munkát elvállalni. Meg a Rádayból nem is küldözgetnek, hacsak én nem akarok menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!