Tgyás, gyed mértéke? Fontos!
Figyelt kérdés
A kérdésem az lenne hogy terhes lettem 2013 májusba de már nem dologzok szeptembertől 2014 januárba fog megsületni a babám. A kérdésem az hogy olvastam hogy a tgyás meg a gyed alapja az előző év átlagkereseted de ebbe nem számit bele a táppénz. ha én veszem a 213 évemet január, február, márciusba. április, máj, jun, julius, augusztusban dolgoztam, szep, okt, nov, decbe nem fogok mert táppénzem leszek. akkor nekem most a 8 honap alapján számolják csak a tgyást, mert a többi táppénz volt vagy ez most hogy van ?? amugy a bruttó bérem 200000 valaki megmondaná ez hogy van amugy folyamtos a munkaviszonyom meg már sok éve dolgozom csak ezt nem értem mert ezért kevesebb pénz fogok kapni?2013. nov. 13. 18:06
1/11 anonim válasza:
Igen,úgy ahogy írod.A táppénz nem rontja az átlagod.Én megkérdeztem ezt a munkáltatómnál,és ezt mondták.Én is szeptember közepe óta vagyok táppénzen és jövőre szülök.Szóval ha megvan 2013ban a 180 napod,és szerintem neked is megvan,akkor neked a 2013as év lesz az alap.Ha nem lenne meg ,akkor lenne a szerződés szerinti béred.
2/11 anonim válasza:
Nem kapsz kevesebb pénzt, miért kapnál: Összeadják a bért, amit a táppénz előtt kerestél, és elosztják annyi nappal, ahányon kerested, ez lesz az ellátásod napi a alapja, a mértéke pedig 70%. Akkor kapnál kevesebbet, ha a táppénzt is figyelmebe vennék.
3/11 A kérdező kommentje:
Nem értem amit írtatok vagyis azt nem értem most vegyük januártól januárig 2013 évet ha végig dolgoznám a 12 honapot akkor összeadják a brutto bérem minden honapba és annak vennék a 70%-át. de ha mondjuk 5 honapot táppénzen vagyok akkor veszik 7 honapot meg az öt honap táppnzt akkor annak a 70%-a kevesebb és most nem ez áll fennt az én esetmben?
2013. nov. 13. 22:05
4/11 anonim válasza:
januártól augusztus végéig dolgoztál 8 hónapot, kerestél bruttó 1600000 ft-ot. Aug 31-ig 243 nap van, egy napra jut így 6584 ft, ennek a 70%-a a tgyás.
HA számolnák a táppénzedet is, akkor ugye lenne egyszer 1600000 bér, meg 4 hónapra mondjuk havi 120000 táppénz, az összesen 2080000, ezt kéne elosztanod 365 nappal, akkor egy napra 5698 jutna, ennek vennék a 70%-át. Érted már, miért jó, ha a táppénz nem számít bele???
Persze ezek durva számítások, nyilván pontosan tudni kéne a béred, mindent, ha forintra meg akarnám mondani az összeget.
A lényeg, csak a béred alapján fgonak számolni.
A táppénzt egyáltalán nem fogják figyelembe venni, mert az csökkentené az összeget.
5/11 A kérdező kommentje:
és mi van ha még azt a 8 honapot sem tudnám végig dolgozni és rögtön táppénzre kéne menni akkor miből számolnák a tgyást?
2013. nov. 14. 19:03
6/11 anonim válasza:
na de könyörgöm, elmúlt már augusztus, csak tudod, hogy dolgoztál-e...
7/11 A kérdező kommentje:
nem magam miatt kérdezem hanem egy barátnőm miatt ő is terhes de neki rögtön volt egy kis bevérzése és az orvos nem engedi hogy dologzzon szóval ő végig nem fog dolgozni de munkaviszonya van de táppénzen lesz neki akkor hogy lesz kiszámolva?
2013. nov. 14. 20:28
8/11 anonim válasza:
Ha idén nem lesz 180 napja.Akkor a szerződés szerinti bére lesz az alap.
9/11 A kérdező kommentje:
valaki azt írja a szerződés szerinti bér valaki meg azt hogy a minimálbér kétszerese ha nincs meg a 180 nap akkor most melyik?
2013. nov. 15. 09:10
10/11 anonim válasza:
Gondolj bele,ha valaki minimálbérre van bejelentve.Már bocsi,de h..e lenne dolgozni akár egy percet is,mert akkor már nem 98ezer lenne neki az alap,hanem a duplája,aki meg mondjuk dolgozik végig,és szintén 98ezerre van bejelentve,annak meg csak 98ezer lenne az alap???Hááát...érdekes és felháborító lenne...hidd el a szerződés szerinti bére lesz az alap,de ha ennyire nem vagy képben,és nem tudod mit higgy,kérdezz utána a munkahelyeden,engem ott mindenről tájékoztattak.Vagy hívd fel az OEPet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!