Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mi lesz a tgyás és GYED- em...

Mi lesz a tgyás és GYED- em alapja?

Figyelt kérdés
2004- től folyamatosan dolgoztam 8 órában.2012 decembertől aztán 4 órában csak, de folyamatos munkaviszonnyal. Sajnos 2013 június elsejével táppénzre kellett jönnöm veszélyeztetett terhes lettem.2013 december közepére vagyok kiírva. Az Ok, hogy a táppénz alapja a 2012- es bérem, aminek nagy része nyolc órás bér. Az érdekelne, hogy a tgyás és GYED alapja is a 2012- es jövedelmem lesz- e! Vagy a 2013? Mert az lényegesen alacsonyabb, hiszen ez öt hónapi égy órás bérből és több hónap tp - ből áll össze?Befolyásolja egyébként, hogy a papírok beérkeznek - e még decemberben, vagy csak a szülés időpontja számít, hogy melyik év a Tgyás és a GYED alapja. A gyedet külön kell majd igényelni, ha lejár a tgyás? Ott is a szülés időpontja számít? ( vagyis az azt megelőző év jövedelme?) Nem szeretnék úgy járni, hogy azt mondják, hogy annyira év végén szülök, vagy mondjuk a papírjaimat az ünnepek miatt csak 2014 januárjában dolgozzák fel, hogy azt mondják, hogy a tgyás és GYED alapja a 2013- as év jövedelme legyen. Bocs, ha hosszú voltam, de még kezdő vagyok ezügyben.
2013. nov. 12. 11:40
 1/2 anonim ***** válasza:
Mindig a szülés időpontja számít
2013. nov. 12. 11:42
 2/2 anonim ***** válasza:

A gyedet mindenképp az igénylést megelőző év jövedelméből számítják. Tehát, a tgyást még idén igényled, akkor a tgyás alapja a 2012-es átlagbéred, de a gyedet már 2014-ben igényled, így a gyed alapja a 2013-as béred lesz. A táppénzt nem számítják majd bele a gyeded alapjába, mert nem lehet. Tehát, ha 2013 június 1-jén már táppénzen voltál, akkor pont nincs meg a 180 bérezett napod, így a gyed alapja a 2013-as tényleges jövedelmed lesz, amit 2013. jan.1-2013.máj.31. között kerestél!

A tgyás alapja természetesen a 2012-es átlagbéred, mivel gondolom legkésőbb idén decemberben megigényled!

A gyednél nem a születési időt nézik, hanem a gyedre való jogosultság kezdő napját, ami ugye a tgyás lejárta után van, ami neked ugye kb. 2014. május környéke lesz, attól függ, mikor igényled a tgyást. Sajnos a gyed alapja a 2013-as tényleges béred lesz.

Itt olvashatsz róla: [link]

2013. nov. 12. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!