Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED-en vagyok és szeretnénk...

GYED-en vagyok és szeretnénk testvért. Ha anyagilag nézzük, vissza kellene-e mennem dolgozni (mennyi időt), vagy még GYED alatt jöhetne a testvér, vagyis a gyerekvállalás előtti bér lenne a 2. gyereknél számított TGYÁS, GYED alapja is?

Figyelt kérdés
Teljes béremmel be voltam jelentve, max. GYED-et kapom.
2013. szept. 3. 12:11
 1/8 anonim ***** válasza:

A 2. gyerek születésekor érvényben lévő szerződés szerinti bér lenne a tgyás és a gyed alapja, ha nem mész vissza dolgozni.

Legalább 180 napot kell dolgozni, hogy a bruttó béred átlagát vegyék alapul.

2013. szept. 3. 14:28
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha még GYED-en vagy,amikor születik a kistesó,akkor ugyanazt a TGYÁS-t és GYED-et kapod,mint az elsővel. Nálunk is így lesz, 20 hó lesz a két gyerek között :)
2013. szept. 3. 17:09
 3/8 A kérdező kommentje:
Jaj de jó! Én is így reméltem. Köszönöm.
2013. szept. 4. 06:19
 4/8 anonim ***** válasza:

Azért ez nem egészen így van, ahogy a második írta, ez csak abban az esetben igaz, ha a bruttó béred nem haladta meg a 196 ezer forintot havonta. Ha meghaladta, akkor a tgyás mindenképpen kevesebb lesz, mert maximálva van. És akkor sem igaz, ha pl. sok nem rendszeres jövedelmed volt 8pl. jutalék, vagy túlóra) az első baba előtt, mert ezek a második esetében nem számítanak bele, csak a szerződéseden szereplő összeg.

És ahhoz, hogy a szerződés szerinti béred legyen a tgyás, majd a gyed alapja a 2. babánál, nem kell gyed alatt szülnöd. Az a lényeg, hogy ha teherbe esel, akkor menj táppénzre, vagy ha gyesen maradsz, akkor a gyes ne legyen 180 napnál több.

Ha pl. a kicsi 2. születésnapján esel teherbe, és 3 hónapig gyesen vagy, majd elmégy táppénzre, akkor a kicsi 2 éves 9 hónapos korában fogsz szülni, mégis as szerződéses bér lesz a tgyás, majd a gyed alapja.

2013. szept. 4. 15:53
 5/8 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Előttem szólónak van igaza, nem biztos, hogy ugyanannyi lesz, nekem pl. 10 ezerrel kevesebb lett a gyedem és gyed alatt szültem a 2. babámat.

Barátnőmnek pl. havi 200 ezer körüli a nettója, de a szerződés szerinti bére bruttó 150 ezer. Nem mindegy, mennyi a túlóra, pótlékok, prémium és ha nincs 180 bérezett napod mert gyeden vagy táppénzen vagy, akkor csak a szerződés szerinti bér az alap, aminek jelenleg el kell érnie a 196 ezer forintot, ha max. gyedet akarsz kapni.

2013. szept. 5. 14:38
 6/8 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok, javítok, barátnőmnek a havi bruttója 200 ezer körüli, de a pótlékok és túlóra miatt.
2013. szept. 5. 14:39
 7/8 A kérdező kommentje:
a havi bruttó bejelentett bérem 250 ezer Forint, akkor remélhetőleg közel azonos lenne a 2. babánál is a TGYÁS és GYED, ha GYED alatt esnék teherbe (-10-15 ezer), jól értelmezem?
2013. szept. 6. 07:19
 8/8 anonim ***** válasza:
A tgyásos alapja nem a bruttó 250 ezer lenne, hanem a szüléskor érvényben lévő minimálbér kétszerese, ami jelenleg 196 ezer, ha gyed alatt szülsz vagy nem mész vissza legalább 180 napot dolgozni. Tehát a tgyásod az biztos, hogy kevesebb lesz, mint az első babánál, mert nem a 250 ezer lenne az alap, hanem a minimálbér kétszerese (jelenleg 196 ezer forint). Viszont a gyed ugyanúgy a max. gyed lesz.
2013. szept. 6. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!